Hayvancılık ve tavukçuluk endüstrisi, acımasız hayvan deneylerini de finanse ediyor. Milyonlarca hayvanın, aşırı sıcağa ve karbondioksite maruz bırakılarak toplu olarak öldürüldüğü VSD yöntemi, önce deney laboratuvarlarında test ediliyor. Animal Outlook adlı hayvan hakları örgütü, ortaya çıkardığı yeni görüntü ve belgelerle kamuoyundan gizlenen bir başka gerçeği gözler önüne seriyor.

Uyarı: Tetikleyici içerik

Ventilation shutdown (VSD) olarak bilinen yöntem, çoğunlukla kuşlar olmak üzere, “çiftlik hayvanı” olarak sınıflandırılan canlıları toplu olarak öldürmek için kullanılan tartışmalı uygulamalardan biri. Havalandırma sistemlerinin kapatıldığı bu korkunç metot ile hayvanların tutulduğu alanlar mühürleniyor, hava akışı kesiliyor ve içerideki yüzlerce, hatta on binlerce hayvan yavaş yavaş boğuluyor. Uzun süre boyunca ısı stresine ve ek olarak karbondioksite maruz bırakılan hayvanlar acı içinde hayatını kaybediyor.

North Carolina State Üniversitesi (NCSU) tarafından yürütülen “nüfus azaltma” deneylerinde araştırmacılar, çalışmanın tüm aşamalarında tavukları farklı seviyelerde ve uzun sürelerle VSD’ye tabi tutuyor. Gözlem için cam/plastik bir kutuya hapsedilen kuşların çektiği fiziksel acı ve tepkiler ise anbean belgeleniyor ve video ile kaydediliyor.

Kutular ısındıkça ve içerideki hava durgunlaştıkça tavuklar kıvranmaya başlıyor, nefes nefese kalıyor, sendeliyor ve kaçmak için çaresizce kutunun içinde çırpınıyor. Ölümü hızlandırmak için verilen karbondioksitin de etkisiyle kuşlar sonunda kutunun dibine çöküyor ve sıcaktan, havasızlıktan hayatını kaybediyor.

Görüntülerde, araştırmacıların acı çeken tavukları gözlemledikleri, notlar aldıkları ve diğer ucu tavuklara bağlı olan kablolarla çevrili ekipmanları manipüle ettikleri görülüyor.

Kuş gribi, COVID-19 ve VSD kullanımı

ABD çapında milyonlarca hayvan, son zamanlarda yeniden ortaya çıkan büyük kuş gribi salgını nedeniyle, hayvancılık endüstrisi tarafından günümüzde kullanılan VSD yöntemiyle öldürüldü. ABD Tarım Bakanlığı (USDA) ve eyalet düzeyindeki tarım müdürlükleri de bunu doğruluyor. En yakın örneklerinden biri de, Missouri Stoddard’daki bir Tyson tesisinde eti için yetiştirilen 300 binden fazla tavuğun bu uygulamayla toplu halde öldürülmesi.

Son iki yılda mezbahalarda artış gösteren COVID-19 salgını ve mezbaha çalışanlarının hastalanması veya hayatını kaybetmesi sonucunda ortaya çıkan “et” tedarik zincirindeki “tüketilemeyen rezervler”, VSD’nin daha geniş bir kesim tarafından bilinmesini sağlamıştı. Hayvanları mezbahalara gönderemeyen üreticiler de bunun yerine onları çiftliklerde ve fabrika tipi üretimhanelerde toplu halde ölüme göndermişti.

COVID-19 pandemisinin zirve yaptığı bir dönemde Animal Outlook, diğer hayvan koruma gruplarıyla birlikte, COVID yardım fonlarının VSD kullanımını kolaylaştırmak veya tazmin etmek için kullanılmasına karşı çıkan bir dilekçeyi USDA’ya sunmuştu. Bakanlık, yaklaşık iki yıldır hayvan hakları örgütlerini yanıtsız bıraktı, fakat yardım fonlarını herhangi bir ayrım gözetmeksizin dağıtarak dilekçeyi reddetmiş oldu.

Veteriner hekimlere çağrı: “VSD Tavsiye Edilmez”

Amerikan Veteriner Hekimler Birliği’nin (AVMA) “nüfus azaltma” yönergeleri daha sonra NCSU deneylerinden alıntı yaparak “kısıtlı koşullarda” tavuklar için VSD+ kullanımını onayladı. Yapılan bu acımasız deneyler, AVMA tarafından VSD+’nın onaylanmasının önünü açmış oldu.

Deney laboratuvarlarında çekilen bu videolar ışığında Animal Outlook, AVMA Depopulation Birimi’ne yazarak, tüm VSD yöntemlerini “Tavsiye Edilmez” olarak listelemeye çağırdı.

Yavaş yavaş öldürmenin ve kuşları boğmanın acımasız olduğunu anlamak için deney yapmak gerekmiyor. Tavukçuluk endüstrisi ise, büyük tesislerin rutin olarak hayvanları daha ucuza öldürebilmesi için bu toplu katliam yöntemini “iyileştirmek” amacıyla üniversitelerde yürütülen deneyleri finanse ediyor.

Artık bu yaygın zulmün gerçekte ne olduğunu görebiliyoruz. 19-25 Nisan Deney Laboratuvarlarında Tutsak Edilen Hayvanları Özgürleştirme Haftası’nda, hayvan kullanımının gizlenen gerçeklerine lütfen gözlerinizi açın. Bu zulmün bir parçası olmamak ve hayvan zulmünden beslenen endüstrilere destek olmamak için vegan olun.


Kaynak: Animal Outlook

Önceki İçerikDanimarka hükümeti, bitki bazlı gıdalara 100 milyon dolarlık yatırım için özel fon başlattı
Sonraki İçerikAlmanya Sağlık Bakanı hayvan tüketimini neredeyse tamamen düşürme çağrısında bulundu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.