Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 70 yaban keçisinin beş ilde avlanmasını içeren ihalesinin durdurulmasına yönelik Vegan Derneği Türkiye (TVD) ile Hayvan Hakları ve Etiği Derneği’nin açtığı davanın duruşması Adana’da görüldü. Avın iptalinin istendiği davada karar taraflara tebliğ edilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 70 yaban keçisinin beş ilde avlanmasını içeren ihalesinin durdurulmasına yönelik Vegan Derneği Türkiye (TVD) ile Hayvan Hakları ve Etiği Derneği’nin açtığı davanın duruşması Adana’da görüldü. Nihai kararın yakın zamanda taraflara tebliğ edileceği bildirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2021-2022 Av Sezonu için Adana, Hatay, Niğde, Kayseri ve Mersin’de yaşayan 70 yaban keçisinin avlanmasına yönelik ihale yayımladı. Vegan Derneği Türkiye ile Hayvan Hakları ve Etiği Derneği ise bu ihaleye karşı çıkarak 27 Eylül 2021 günü yürütmenin durdurulması talepli iptal davası açtı.

Yaklaşık beş aydır yürütmeyi durdurma kararının çıkmadığı davanın duruşması, Adana Bölge İdare Mahkemesi’ne bağlı Adana 2’nci İdare Mahkemesi’nde 17 Şubat’ta yapıldı. Duruşma sonunda nihai kararın yakın zamanda taraflara tebliğ edileceği kaydedildi.

Duruşma sonrası davacı dernekler ile birlikte Ankara ve Adana Baroları’nın Hayvan Hakları Merkezleri’nden avukatlar, Hayvan Hakları İzleme Komitesi avukatları ve Adana Vegan İnisiyatifi’nden aktivistler tarafından basın açıklaması düzenlendi.

Grup adına açıklamayı okuyan avukat Hacer Gizem Karataş, hayvanların lehine sayısız emsal karar olduğunu kaydetti. Karataş, “Konya’da açılan benzer bir davada yürütmenin durdurulması kararı alınmış, av katliamı geçici olarak durdurulmuş ve ihalenin iptal edilmesiyle yaban keçilerinin öldürülmesine engel olunmuştu. Mersin’de açılan iptal davası ise ilk derece mahkemesi tarafından reddedildiyse de Danıştay tarafından ‘avın hukuka aykırı olduğuna’ hükmedilerek geçtiğimiz haftalarda kabul edilmişti. Dolayısıyla açtığımız davada da ‘iptal’ kararı verilmesinin gerektiği Danıştay tarafından açıklığa kavuşturulmuş oldu. Duruşmada Mersin örneğinin yanı sıra Konya ve Karaman’daki yaban keçilerinin avlanmasına yönelik ihalenin hukuksuz olduğu gerekçesiyle iptal edildiğini hatırlattık. Adana 2’nci İdare Mahkemesi bugünkü duruşmada yakın zamanda taraflara kararın tebliğ edileceğini beyan etti,” dedi.

Video: DHA Kaynak: Haberler.com

#AvCinayettir: Adana davası basın açıklaması metni

Basına ve kamuoyuna,

Bugün, Vegan Derneği ve Hayvan Hakları ve Etiği Derneği olarak, Tarım ve Orman Bakanlığı’na açtığımız davanın ilk duruşması için, Ankara ve Adana Baroları’nın Hayvan Hakları Merkezleri’nden avukat dostlarımız, Hayvan Hakları İzleme Komitesi avukatları ve Adana Vegan İnisiyatifi’nden arkadaşlarımızla birlikte, koruma altındaki yaban keçilerinin yaşam hakkını savunmak amacıyla toplandık.

Adana’da düzenlenen ve Adana, Hatay, Niğde, Kayseri ve Mersin illerinde 70 yaban keçisinin katledilmesini konu alan ihaleye karşı 27 Eylül 2021 tarihinde yürütmenin durdurulması talepli iptal davası açmıştık.

Ancak, tıpkı bizim de deneyimlediğimiz gibi, Türkiye’nin dört bir yanındaki yaşam hakkı savunucularının açtığı benzer av karşıtı davalarda, hukuksuzluk sebebiyle “hayvanlar lehine” sayısız emsal karar olmasına rağmen, aylardır sürüncemede kalan bu davada bugüne kadar bir kez bile yürütmeyi durdurma kararı verilmedi.

Neredeyse beş aylık süreçte yürütmenin durdurulması kararının verilmemesi nedeniyle, pek çok yaban keçisi avcılar tarafından öldürüldü.

Davayı açtığımız 27 Eylül’den bu yana öldürülmelerine engel olunabilecek kaç yaban keçisinin ise katledildiğini bilmiyoruz. Çünkü bu konuda yine, av katliamından sorumlu olan yetkili kurum Tarım ve Orman Bakanlığı’na CİMER üzerinden yaptığımız bilgi edinme başvurusuna hala cevap verilmedi. Bilgi edinme hakkımızın kullandırılmadığı bu süreç ile ilgili olarak ayrıca hukuki yollara başvuracağız.

Aynı tür olan yaban keçilerini konu alan ve Tarım Orman Bakanlığı’nın aynı savunmalara dayandığı, Vegan Derneği’nin Konya’da açtığı davada birkaç gün içinde yürütmenin durdurulması kararı alınmış, bu sayede av katliamı geçici olarak durdurulmuş, nihai olarak ihalenin iptal edilmesiyle yaban keçilerinin öldürülmesine engel olunmuştu.

Mersin Barosu avukatlarının bu davanın da kapsamında olan Mersin ilindeki av için açtığı iptal davası ise, ilk derece mahkemesi tarafından reddedildiyse de Danıştay tarafından “avın hukuka aykırı olduğuna” hükmedilerek geçtiğimiz haftalarda kabul edilmişti.

Dolayısıyla açtığımız davada da “iptal” kararı verilmesinin gerektiği, Danıştay tarafından böylece açıklığa kavuşturulmuş oldu.

Ancak Türkiye’nin dört bir yanında elde ettiğimiz av karşıtı kazanımlara dair tüm bu kararlar dosyaya sunulmasına karşılık, duruşma beklenmesizin yürütmenin durdurulması kararı verilmesi yönündeki talebimize yönelik hiçbir adım atılmadı.

Bugünkü duruşmada bir kez daha gördük ki, hayvanları ve doğal yaşamı korumakla yükümlü olan Tarım ve Orman Bakanlığı, yaşam hakkının ve hukukun değil, ekonomik kazancın üstünlüğünü bir kez daha savunmaya çalışmıştır. “Hasat raporu, kırsal kalkınma, katkı payı, ekonomik kazanç ve turizm potansiyeli” maskesiyle katliamı savunan bakanlık, bu defa da avcılığın tüm dünyada yasal olduğu üzerinden savunma gerçekleştirdi.

Bizse, Konya ve Karaman’daki yaban keçilerinin avlanmasına yönelik ihalenin hukuksuz olduğu gerekçesiyle iptal edildiğini, aynı zamanda bu davanın kapsamında olan Mersin ilindeki yaban keçisi avının Danıştay tarafından yine hukuksuz olduğu gerekçesiyle iptal edildiğini bir kez daha hatırlattık.

Adana 2. İdare Mahkemesi bugünkü duruşmada yakın zamanda taraflara kararın tebliğ edileceğini beyan etti. Canlar ölmeye devam ettiği ve yaşam hakkının telafisi olmadığı için, bir an önce av ihalesinin, daha fazla cana mal olmadan iptal edilmesini talep ediyoruz.

Bu süreçte bugün yanımızda olan Hayvan Hakları İzleme Komitesi, Ankara Barosu ve Adana Barosu Hayvan Hakları Merkezleri’nin avukatlarına, Adana Vegan İnisiyatifi’ndeki aktivist dostlarımıza ve son iki yıldır av davalarında birlikte hareket ettiğimiz Hayvanlara Adalet Derneği’ne, gösterdikleri irade ve emekleri için çok teşekkür ediyoruz.

Gerek av turizminin, gerekse avcılığın tamamen yasaklanması için yaşam savunucularıyla birlikte çabalarımızı büyüteceğiz. Çünkü av ne spor, ne hobi, ne de turizmdir. Av cinayettir!

Mücadelemiz tüm hayvanların yaşam hakkı için her platformda devam edecek. Tüm kafesler kırılana dek…


Kaynaklar: DHA, Haberler.com

Kapak fotoğrafı: DHA

Önceki İçerikAdana’daki av karşıtı davamızın duruşmasına ve basın açıklamasına davet
Sonraki İçerik160 yıllık okul artan talep üzerine öğrenciler için bitki bazlı yemek programına başladı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.