Sayısız yaşam hakkı ihlaline yol açan ve bilimsel bir dayanağı olmayan “yasaklı/tehlikeli ırk” yaftası sebebiyle en yanlış anlaşılan köpeklerden biri olan pitbull’larla ilgili duyduğunuz şehir efsanelerini unutun, hayvanlar hakkında bilgi sahibi olan uzman veteriner hekimlere kulak verin. 

Veteriner Hekim ve Veteriner Davranış Uzmanı Gökhan Durukan’ın 22 Ocak’ta Cumhuriyet gazetesine verdiği röportajdan alıntıları görselleştirdik.

Amacımız, tehlikeli olduğu sanılan tüm köpek ırklarına dair hatalı algıyı yıkmak. Daha da önemlisi; röportajdaki ayrıntılara dikkatinizi çekerek, ırk/cins ayırt etmeksizin evdeki ve sokaktaki dostlarımızın, beden dillerinin ve psikolojilerinin insanlar tarafından daha iyi anlaşılmasını ve hak ettikleri mutlu, sağlıklı, güvenli yaşama kavuşabilmelerini sağlamak.

Suçun bedeli hayvanlara kesilemez çünkü tehlikeli ırk yoktur, tehlikeli insan vardır. 

Gazetenin “Nelere dikkat etmeli, ne tür önlemler almalı” sorusunun Durukan tarafından verilen yanıtı da zaten sorumluluğun bizde olduğunu ortaya koyuyor.

“Sadece pitbull değil, tüm köpek sahipleri (*) köpeklerinin sorumluluğunu almak zorunda. Bu, hem köpekleri hem kendileri hem de çevreleri için almaları gereken bir sorumluluk. Bu sorumluluk temelde şunları kapsar:

  • Örneğin köpekler hakkında sadece veteriner hekim ve veteriner davranış uzmanı kişilerden davranış ve psikolojik gelişim konusunda destek almaları ve kendilerini geliştirmeleri gerekir.
  • Bunun için hassas dönemde onları olabildiğince doğru şekilde çevrelerine alıştırmalı, onların çevresinden mutlu olmasını sağlamalı, anneden ayrılması için kesinlikle 12 hafta beklenmeli ama bu sürede de mutlaka insanla temas etmesi sağlanmalı, strese girmesini önlemek için temel ihtiyaçlarını karşılamalı, doğru bir şekilde oyun oynanmalı ve köpekle bağ kurucu etkileşimlere girilmeli.
  • Köpekte stres yaratacak itaat eğitimi için boğma/dikenli/elektrikli tasma ile yapılan eğitim metotları kullanılmamalı, köpek beden dili öğrenilmeli, fiziksel ve psikolojik şiddet uygulanmamalı.
  • Köpeğin kendine ve çevreye zarar vermesini önlemek için köpeğe rahatsızlık vermeyecek ve doğru bir şekilde yönlendirmeye imkan verecek kayış ve ağızlıklar kullanılmalı.

(*) “Sahip” sözcüğü gazetede yer verildiği şekilde kullanılmıştır. Hayvanların tek sahibi yine kendileri. Biz ancak özgür, sağlıklı ve güven içinde yaşama haklarının savunucusu olabiliriz.

Röportajın geri kalanı aşağıda ve Cumhuriyet gazetesinde. ⠀

Önceki İçerikVegan yemek hakkı başvurumuza Sağlık Bakanlığı’ndan ilk yanıt geldi
Sonraki İçerikYTÜ vegan menü istiyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.