Amerikan Üroloji Derneği tarafından yayımlanan araştırmalar, bitki temelli beslenme biçiminin prostat kanseri ve erektil disfonksiyon riskini azaltmaya yönelik sağlık üzerinde olumlu etkileri olabileceğini gösteriyor.

Bitki bazlı beslenen erkekler ile yapılmış üç yeni çalışma, bireylerde sağlık açısından birden fazla iyileşmenin tespit edildiğini ortaya koyuyor.

Araştırma, bitkisel beslenmenin erkeklerde prostat kanserine ve erektil disfonksiyona yakalanma riskini azaltmasının yanı sıra, daha sağlıklı bir prostatla ilişkilendirilen PSA seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğu belirtiliyor.

Her üç çalışma da Amerikan Üroloji Derneği adına hakemli bir bilimsel dergi olan The Journal of Urology’de yayımlandı.

28 yıllık araştırma sonucu: Prostat kanseri riskinde azalma

28 yıldan fazla süren Bitki Bazlı Beslenme ile Prostat Kanseri Riski Arasındaki Bağlantı adlı araştırma boyunca her dört yılda bir anket verileri toplanarak çeşitli beslenme biçimleri uygulayan 47.000’den fazla erkek değerlendirildi.

Yazarlar, bitki bazlı beslenmenin daha düşük ölümcül kanser riski ile ilişkili olduğu sonucuna vardı. Ayrıca hayvansal içermeyen beslenme biçimlerinde 65 yaşın altındaki erkeklerin prostat kanserine yakalanma riski daha azdı.

Bununla birlikte, çalışmadaki erkeklerin yüzde birinden daha azı “katı” bir vejetaryen veya vegan beslenme tarzı uyguladı. Yazarlar bunu bir sınırlama olarak belirtiyorlar.

Bitki bazlı diyetlerde daha düşük PSA seviyeleri

Aynı dergide yayımlanan başka bir çalışma da prostat sağlığı açısından daha ayrıntılı bir inceleme yürüttü. Çalışmanın amacı, beslenme biçimlerinin prostatta üretilen prostat spesifik antijen (PSA) seviyelerini nasıl etkilediğini görmekti. Prostat Cancer UK adlı kuruma göre yüksek PSA seviyeleri prostatta sorun olduğunun bir göstergesi olabiliyor.

Çalışma kapsamında Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketi veritabanı aracılığıyla toplam 1399 erkek değerlendirildi.

Yazarlar, çoğunlukla bütünsel bitki bazlı gıdalardan oluşan “sağlıklı” bir bitkisel beslenme ile daha düşük PSA seviyeleri arasında “önemli” bir ilişki olduğunu belirtti.

Erektil disfonksiyon çalışması

Bitki Bazlı Beslenme Erektil Disfonksiyon Riskinin Azalması ile İlişkilidir başlıklı üçüncü araştırma da aynı veritabanını inceledi.

2549 erkeğin analizi, bitki bazlı beslenenlerin düzenlerinde ve bildirdikleri ereksiyon sıklığında farklı sonuçlar olduğunu kanıtladı.

Yazarlar, benzer şekilde, “sağlıklı” bitki bazlı beslenmenin erektil disfonksiyon olasılığının azalmasıyla bağlantılı olduğunu belirtiyor.

Yazarlardan biri olan Dr. Stacy Loeb “Bu üç çalışma da, beslenme biçimimizde yapılabilecek değişikliklerin, genel sağlık açısından ve milyonlarca erkeğin karşılaştığı belirli ürolojik koşullar açısından olumlu etkiler yapabileceğini gösteriyor. Sağlıklı bitki bazlı beslenmenin üroloji ve cinsel sağlık için önemli faydaları var,” diyor.


Kaynak: Plantbased News

Kapak fotoğrafı: Unsplash – Jason Briscoe

Önceki İçerikRapor: Bugün doğan çocukları iklim krizi nedeniyle ‘korkunç’ bir gelecek bekliyor
Sonraki İçerikBoğa güreşi vahşetine hükümetten teşvik çıkmadı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.