Berlin’deki dört üniversitenin menüleri değişiyor: Öğrencilerin “çevre ve iklim dostu gıda” talepleri doğrultusunda 34 kafeteryada neredeyse tamamen “etsiz” seçeneklere geçiliyor; bitki temelli besinler artırılıyor.

Berlin’deki üniversiteler, “gezegenin iyiliği” için kafeterya menülerini güncelliyor. Şehir çapında büyüyen hareket, öğrencilerin sürdürülebilir gıda talepleriyle başladı ve çoğunlukla vegan menüler tercih edildi.

Ekim ayından itibaren dört farklı Berlin üniversitesindeki 34 kafe ve kantin haftada dört gün sadece bir “et” seçeneği sunacak.

Vegan seçenekler menülerin yüzde 68’ini oluşturacak.

Geri kalan seçeneklerin yüzde 28’i vejetaryen, yüzde 2’si de balık bazlı olacak.

Berlin Unis streichen Fleisch fast komplett aus dem Speiseplan

“İklim dostu beslenme”

Berlin’deki öğrencilere kültürel, ekonomik ve sosyal destek sağlayan, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Studierendenwerk’ten Daniela Kummle, The Guardian gazetesine verdiği röportajda “Yeni bir beslenme konsepti geliştirdik, çünkü öğrenciler kantinlerinde iklim dostu seçenekler sunulması talebiyle defalarca bize başvurdular” dedi.

Deutsches Studentenwerk sözcüsü Stefan Grob’a göre, Almanya’da bu alışılmadık bir talep değil. Artan talep sayesinde Alman üniversite kafeteryaları ve kantinlerinin yüzde 30 ila 50’si artık et içermeyen seçenekler sunuyor.

Kummle, hayvansalların tüketiminde ciddi bir azalma görüldüğünü söyleyerek üniversite kantinlerindeki dönüşümü “büyük bir başarı” olarak nitelendirdi ve “öğrencilerin tüketici davranışlarının ve alışkanlıklarının değiştiğini açıkça ortaya koyan” bir gelişme olduğunu belirtti.

Bitkisel beslenme neden “iklim dostu”?

Artan dünya nüfusuyla birlikte hayvansalların üretim ve tüketimine devam edilmesi, mera ve tarla açıp hayvan yemi ekme amacıyla ormanların yok edilmesine neden oluyor. Öyle ki hayvancılık, Brezilya Yağmur Ormanları’ndaki ormansızlaşmanın %75’inden sorumlu.  

Temmuz 2020’de yayımlanan Proveg International raporuna göre ise, mevcut tatlı su kaynaklarının %70’i ve yaşanabilir arazilerin %50’si yem yetiştirmek ve hayvan üretimi için kullanılırken, dünyadaki tarım alanlarının %80’inden fazlası da et, yumurta ve süt üretimi için kullanılıyor.

Oysa bitki temelli beslenme, “süt ve et ürünlerinin” üretilmesi için gereken alanın çok daha azına ihtiyaç duyuyor. Aynı zamanda oldukça az miktarda ekin ve su gerektiriyor. Bu durum veganlığı, doğa üzerindeki etkimizi ve insan baskısını azaltmak için en kolay ve etkili yollardan biri haline getiriyor.

Fotoğraf: Imgur

Almanya’da veganlık

“Et” içeren geleneksel yemekleri ile tanınan bir ülke olmasına rağmen Almanya’da vegan yiyeceklere olan talebin arttığı görülüyor.

2019’da Berlin’deki öğrencilerin yeme alışkanlıklarını ortaya koymak amacıyla yapılan ve 14 bin öğrenciyi kapsayan ankette, katılanların yüzde 13,5’inin vegan olduğu ortaya çıktı. Ertesi yıl, Almanya’daki veganların sayısının sadece dört yılda ikiye katlandığı ve 1,3 milyondan 2,6 milyona çıktığı bildirildi.

Gazi Üniversitesi’ndeki vegan öğrencilere destek

Türkiye’deki bazı üniversiteler özellikle son beş yıldır öğrencilerin talepleri, Vegan Derneği Türkiye’nin başvuruları ve vegan aktivistlerin destekleri sayesinde kantinlerde ve/veya yemekhanelerde vegan seçenekler sunmaya başladı.

Ancak Ankara’daki Gazi Üniversitesi, yakın zamanda vegan menüyü yemekhane menülerinden kaldırdı.

Ali Yiğit Çördük tarafından Change.org platformunda açılan kampanya, vegan menünün tekrar etkinleştirilmesini talep ediyor:

“Ankara’nın en büyük üniversitelerinden birinde vegan menünün yemekhane menülerinden kaldırılması; öğrenciler, akademisyenler ve personeller için eşitlik ilkesine uymamaktadır. Yalnızca etik bakış ile vegan olanlar değil, sağlık sorunları ve diğer etkenler nedeni ile vegan beslenmek zorunda olan kişilerin bu hakkının verilmesi üniversitenin görevi olmalı ve bu görevi etiğe ve ahlaka uygun biçimde yerine getirmelidir. Sizden isteğimiz budur. Gerekli mercilerin görevini yerine getirmelerini arz ederim.”

Vegan yemek haktır. Change.org’da başlatılan kampanyaya imzanızla destek vermek için lütfen bu bağlantıya tıklayın ve paylaşımlarınızda Gazi Üniversitesi’nin resmi hesaplarını etiketleyin. Twitter: @Gazi_Universite Instagram: @gazi_universitesi

Üniversitenizde vegan yemek menüsü için siz de üniversite yönetimine başvurabilir, reddedilmesi veya dikkate alınmaması durumunda resmi dilekçe ile başvurabilmemiz için bizimle irtibata geçebilirsiniz: tvd@tvd.org.tr


Kaynak: Plantbased News

Önceki İçerikHermès’e global çağrı: Timsah derisine son ver
Sonraki İçerikBirleşik Krallık köpekbalığı yüzgeci ticaretini yasakladı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.