Farm Transparency Project tarafından Kindness Project’e verilen şok edici yeni görüntüler, Fransız moda devi Hermès’e ve tedarikçilerine ait çiftliklerde tutsak edilen Avustralya tuzlu su timsahlarının maruz bırakıldığı eziyeti ortaya koyuyor. Oyuncu Evanna Lynch tarafından aktarılan görgü tanığı görüntüleri, timsahların parçalandığı ve tornavidayla bıçaklandığı anları paylaşıyor. Video kayıtlarının ardından, Hermès’in sebep olduğu hayvan zulmüne karşı dünya çapında büyük bir kampanya yürütülüyor.

(Uyarı: Tetikleyici içerik)

Avustralya hayvan koruma derneği Farm Transparency Project (Çiftlik Şeffaflığı Projesi), Avustralya’nın kuzeyinde bulunan dört timsah çiftliğinde çekilmiş gizli görüntüleri yayınladı.

Moda endüstrisinin en karanlık köşelerinden birini ortaya çıkaran video, özgürken uzun mesafeler yüzebilecek olan tuzlu su timsahlarını, beton bir zemine ve ufak, pis bir su birikintisinden başka hiçbir şeyi olmayan küçücük kafeslere hapsolmuş şekilde, vahşice öldürülürken gösteriyor.

Modanın kanlı yüzü

Hayvan hakları savunucuları tarafından açığa çıkarılan dört tesisten üçü olan Lagoon Timsah Çiftliği, Darwin Timsah Çiftliği ve Janamba Timsah Çiftliği, Fransız moda markası Hermès’e ve “timsah kralı” Mick Burns’e ait olan PRI Farming’e ait. Diğer çiftlik olan Crocodylus Park’ın ise, hem Hermès’e hem de Louis Vuitton’a deri tedarik ettiği düşünülüyor.

Avustralya başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinde timsahlar Hermès, Louis Vuitton, Versace ve Gucci gibi üst düzey markalar için kemer, el çantası ve diğer moda aksesuarlarında deri olarak kullanılmak üzere yetiştiriliyor.

Bir Hermès çantası yapmak için en az üç timsah öldürülüyor.

Dünyanın başlıca tuzlu su timsah derisi üreticisi Avustralya, bunun %90’ını uluslararası pazara ihraç ediyor. Protestoların hedefi olan Hermès, görüntülerdeki mevcut çiftliklere ek olarak, yakın zamanda Avustralya’nın en büyük timsah çiftliğini inşa ederek 50 bin hayvanı daha hapsederek operasyonlarını genişletmeyi planlıyor.

İzolasyon bölmelerinden biri. Fotoğraf: Farm Transparency Project

Deri çanta uğruna vahşice öldürülüyorlar

Hayvanların fabrika çiftliklerinde yaşam koşullarını ortaya koyan görüntüler, timsahların nasıl öldürüldüğünü de açığa çıkarıyor. Bir çubuk ile önce timsahlara elektrik veriliyor. Bilinçleri açıkken yaşadıkları şokla titreyen timsahlar hızla kafeslerden sürükleniyor. Ardından bir cıvata tabancasıyla başlarından vuruluyorlar ve omurilikleri bir bıçakla kesiliyor. “Beyinlerini karıştırmak için” de kafataslarına tornavida sokuluyor.

Yürek burkan gizli kamera görüntülerinde bazı timsahların bu dayanılmaz acıyı atlattıktan dakikalar sonra hızla nefes aldığı, hatta kafatasına tornavida sokulan bir timsahın, ensesi kesildikten sonra ayağa kalkmaya çalıştığı ve çırpındığı görülüyor.

Vahşi doğada yaklaşık 70 yıllık ömrü olan tuzlu su timsahları, moda sektörüne “statü sembolü” deri temin etmek amacıyla yalnızca iki veya üç yaşındayken öldürülüyor.

Timsah çiftliklerinde tutsak edilen hayvanlar yaşamlarına daha geniş barınaklarda ve daha kalabalık bir ortamda başlıyor. Fakat daha sonra derilerini değersizleştirebilecek ve markaların kârlarına zarar verebilecek kavga kaynaklı çizikleri önlemek için çok daha ufak kafeslere taşınarak tek başlarına hapsediliyorlar.

“Elit” vahşete karşı kampanya: #DropCroc

Kindness Project, görüntülerin yayınlanmasının ardından, Hermès’i timsah derisi satışını durdurmaya teşvik etmek için #DropCroc etiketiyle sosyal medyada bir kampanya başlattı.

Siz de “timsah derisine son ver” mesajını taşıyan #DropCroc etiketiyle fotoğrafınızı sosyal medyada paylaşıp Hermes’i etiketleyebilir, aynı zamanda Kindness Project web sitesi üzerinden tek bir tıkla hermes’e mektup gönderebilirsiniz.

Kindness Project Kampanya Direktörü Alix Livingstone, “Lüks markaların, dünya seçkinlerinin moda iştahını gidermek için yaban hayatını kötüye kullanmasına seyirci kalamayız. Avustralya’nın simgelerinden biri olan bu hayvanlar şiddetten korunmalı, metalaştırılmamalı,” diyor.

Timsah çiftliklerinin drone ile havadan görüntüsü. Fotoğraf: Farm Transparency Project

Hermès timsah ürünleri, toplumun varsıl kesimi tarafından “elit bir statü sembolü” olarak görülüyor. Elit sınıfa aidiyet ve ekonomik başarı göstergesi olarak lanse edilen bir Hermès çantası yapmak için üç ila dört timsah gerekiyor; yani kendilerine yalnızca birkaç yıl ömür biçilmiş, nefes alan, basit bir çantaya indirgenmiş duyarlı bireyler… Hermès timsah derisi Birkin çantalarının satış fiyatı olan 250 bin dolar, Avustralya’da yaklaşık 20 haneyi bir yıl boyunca beslemeye yetecek miktarda para demek.

Timsahlar duyarlı varlıklardır

Timsahlar bölgelerine girenler için tehlikeli olabilir, fakat acı ve korku hissedebilen canlılardır. Sürüngen duyarlılığı üzerine hazırlanmış en az 37 bilimsel makale, sürüngenlerin “kaygı, stres, sıkıntı, heyecan, korku, hayal kırıklığı ve acı” yaşayabildiğini ortaya koyuyor. Koruyucu ve özenli ebeveynler olan timsahlar, kendi hallerine bırakıldıklarında insanlardan daha uzun süre yaşayabilirler.

2015-2017 yılları arasında hayvan hakları örgütü PETA da ABD-Texas, Zimbabve ve Vietnam’daki sürüngen çiftliklerinde zulmü ifşa etmişti.

Cılıbıt kuşu (plover) timsahların dişleri arasındaki besin kalıntılarını temizliyor. Bu ilişki, ortakyaşamın (simbiyoz) en önemli simgelerinden biri.

Egzotik Deriler ve Zoonotik Hastalıklarla Bağlantısı

Vahşi hayvanları tutsak etmenin COVID-19’a yol açtığı tahmin ediliyor. Bu durum, gelecekteki salgınlar için de önemli bir risk anlamına geliyor.

Çiftliklerde derileri için yetiştirilen timsahlar hijyenik olmayan koşullarda, kokuşmuş su çukurlarında üst üste, alt alta tutuluyor. Bu ortamlar; salmonella, vibrio, Aeromonas spp, Pseudomonas spp, E coli, trichinella ve Batı Nil virüsü gibi diğer hayvanlardan insanlara bulaşabilen hastalıklar için de önemli bir üreme alanı oluşturuyor.

Yenilikçi, etik ve sürdürülebilir alternatifler

Yenilikçi, sürdürülebilir, etik ve hayvan dostu malzemelere erişimimizin olduğu bir zamanda, hayvanların sefaletle dolu bir hayata mahkum edilmesi ve aksesuara indirgenmek için acımasız bir ölüme maruz bırakması kabul edilemez.

21. yüzyılda seçme ve öğrenme şansına sahibiz. Timsah derisi endüstrisine destek olmamak için Kindness Project’in derlediği etik ve (nispeten) daha sürdürülebilir alternatiflere yönelebiliriz. Bunlardan bazıları; eco-PU deri, Piñatex, kaktüs derisi, üzüm derisi, mısır derisi, PVB (polivinil butiral) ve mantar derisi.

Çay, soya, dut ağacı yaprakları, elma ve muz; deri malzemeye dönüştürülebilen diğer doğal ürünlerden bazıları. Mevcut seçenekler her geçen gün gelişim göstermeye devam ederken, yenileri de zaman içinde farklı girişimlerle karşımıza çıkıyor. Gelecek, doğaya ve hayvana zarar vermeyen, atık ürünlerin geri dönüşümünden faydalanan yenilikçi fırsatlar barındırıyor. Sömürücü içermeyen materyaller üzerine çalışan girişimcilerin ve üreticilerin çoğalması umuduyla…

Başkasının derisini giymeyin, satmayın. Zulme ortak olmayın.

Kaynaklar: Kindness Project, PETA, Sentient Media

Önceki İçerikHayvansaldan bitkisel beslenmeye geçiş: Bitki Temelli Anlaşma
Sonraki İçerikBerlin’deki 34 üniversite kafeteryası bitki temelli besinlere geçiyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.