Basında, sosyal medyada ve Meclis’te “müjdeymiş gibi” kamuoyuna yansıtılan, fakat tür ayırt etmeksizin tüm hayvanlar için daha fazla acı, istismar ve ölüm getirecek Hayvanları Koruma Kanunu kapsamındaki yasal değişiklikler, dün TBMM Genel Kurulu’nda oldu bittiye getirilerek oylandı, kabul edildi. Yasaya karşı hayvanlardan taraf olan yaşam savunucuları olarak 11 Temmuz’da Ankara’dayız.

Hayvanlara Adalet Derneği’nden Barış Karlı, özellikle failleri koruyan göstermelik hapis cezalarını anlatıyor.
  • Hayvanları “mal değil can” olarak tanımlayarak devrim yapıyoruz dediler; onları hapsetmeye, satmaya, sergilemeye, ormanlara atmaya ve öldürmeye devam eden, hatta buna teşvik edip kapsamını büyüten maddeler geçirdiler. 
  • Yatarı olmayan, sicile işlenmeyen, ertelenebilen, para cezasına çevrilebilen ve hükmün açıklanması geri bırakılabilen göstermelik hapis cezalarıyla toplumsal şiddeti dert edinen herkesi kandırdılar. 
  • Sokakta yaşayan hayvanlara yönelik işkence, şiddet ve öldürme fiilerinde bireylerin ve sivil toplumun şikayet ve dava açma hakkını ellerinden alarak yurttaşlık haklarına aykırı kararlar alıp bunu “hapis cezası geliyor” söylemlerinin ardına gizlediler. 
  • Hayvanat bahçelerinin ismini değiştirme hamlesiyle şahıslara bile “doğal yaşam parkı” adı altında hayvanat bahçesi açma izni verip mevcut 10 yunus parkını kapatmayarak çıkarılacak yeni düzenlemeyle hayvan hapishanelerine hukuki geçerlilik kazandırmak için ilk adımı attılar.  
  • Petshoplarda kedi-köpek satışını kaldırdık dediler, internette ve üretim çiftliklerinde hayvan satışını yasaklamayarak bir eşya gibi “katalogdan” hayvan satın almayı onaylayıp egzotik ve yaban hayvanların ticaretine ve satışına hiç değinmediler.    
  • “Kedi-köpek yasası” dedikleri kanunda bu hayvanların hakları bile gerektiği gibi teslim edilmezken, deney laboratuvarlarında, kürk çiftliklerinde, mezbahalarda, faytonlarda, üretim çiftliklerinde, dövüşlerde ve avcıların ellerinde sistematik şekilde katledilen hayvanları dahil bile etmediler.     

Sayısız ihlal doğuracak daha pek çok maddeyle hayvanların mevcut mal statüsünü hiçbir surette değiştirmeyen ve insan çıkarları gözetilerek Meclis’te geçirilen yasayı protesto etmek üzere, 11 Temmuz Pazar 13:00’te Ankara’da, Ulus Atatürk Anıtı önünde buluşuyoruz. Zulüm sürdükçe durmayacağız!

Kapak görseli: We Animals Media, Jo-Anne McArthur

Çizim: Aslı Alpar

Önceki İçerikKitlesel yok oluşun başlangıcına 6 yıl 182 gün ve 4 saat
Sonraki İçerikYaşatan bayramlar için bağış alan kurumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.