Keten tohumu vücudumuzun ihtiyaç duyduğu potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, çinko, E vitamini, folik asit ve Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin bir besindir.

Keten tohumunun tip 1 ve tip 2 diyabet, yüksek tansiyon ve kalp-damar hastalıklarından mustarip kişiler üzerinde pozitif etkileri olduğu biliniyor.

Ayrıca keten tohumu bol miktarda lif içerir -ki lifli beslenme, sindirime yardımcı olmanın yanı sıra doygunluk hissi de verir.

Keten tohumu ne şekilde tüketilmeli?

Vücudumuzun bu besinden en yüksek faydayı alabilmesi için keten tohumu öğütülmüş olarak tüketilmelidir.

Faydalı yağ asitleri çabuk bozulduğundan ve öğütülmüş keten tohumlarının hava ile mümkün olduğunca az temas etmeleri gerektiğinden, keten tohumu taze öğütülmüş şekilde tüketilmeli ve öğütüldükten sonra en fazla birkaç gün buzdolabında muhafaza edilmelidir.

Keten tohumu müsli’ye, yoğurtlu (tabii burada vegan yoğurt kastediyoruz) ara öğünlere salatalara veya smothie’lere katılarak günlük beslenme planına kolayca dahil edilebilir.

Keten tohumu ayrıca kek ve hamur işlerinde yumurta yerine bağlayıcı olarak da kullanılabilir. 1 yemek kaşığı ince öğütülmüş keten tohumunu 3 yemek kaşığı su ile iyice karıştırıp dinlendirmek yeterli olacaktır. Yaklaşık 15 dakika sonunda jel kıvamında bir karışım elde edeceksiniz.

Keten tohumu zararlı mıdır?

Keten tohumu bazı meyve çekirdekleri gibi aşırı tüketilmesi halinde zararlı olabilecek asitler içerir. Bu noktada önemli olan tüketim miktarıdır. Yetişkinler günde 1-2 yemek kaşığı keten tohumunu herhangi bir endişe taşımaksızın tüketebilirler.

Sizce hangisi keten tohumu? Tahmininizi yorumlara bekliyoruz.


Beslenmeyle ilgili tavsiyeler, kişilerin sağlık durumuyla doğrudan bağlantılı olduğundan ve her bireyde farklılık gösterdiğinden, beslenme rutininizde yapacağınız değişiklikleri doktorunuza ve bitki temelli beslenmeyle ilgili bilgi sahibi olan vegan sağlık profesyonellerine danışmanızda fayda var.

Önceki İçerik2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü
Sonraki İçerik14 Şubat: Dünya Bonobo Günü
Bitkisel beslenme danışmanı. Etik sebeplerden ötürü 2017'den beri vegan yaşıyor. Vegan bir hayatın ve bitkisel beslenmenin hiç de zor olmadığını düşünüyor. Bu konuyla ilgilenenlere yol göstermek istiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.