Çocuklar üzerinde bugüne kadar dünyada yapılan ilk araştırma olan bu çalışma 2016 Ekim ayından 2018 Nisan ayına kadar sürdü. Bu süre zarfında her 3 günde bir çocuklar tartıldı ve yedikleri, içtikleri her şey kayıt altına alındı. İlk faz sonuçları 1 ile 3 yaş aralığında incelenen 420 çocuktan 364‘ünün verilerini içeriyor. Araştırmanın tamamı bu yıl açıklanacak. Ancak araştırmaya ilişkin dikkat çekici sonuçlar bir basın toplantısı ile 2018 yılının son aylarında paylaşıldı. Yaş, cinsiyet, sosyo-ekonomik durum gibi faktörlerin beslenmedeki etkisinin de araştırmanın 2019 başına kadar sürecek olan ikinci fazında ayrıca değerlendirileceği dile getirildi.
Berlin’de yapılan basın toplantısında araştırmayla ilgili şu sonuçlara değinildi: Vegan/vejetaryen beslenen çocukların gereksinim duydukları besinleri alıp almadıklarını anlamak için en önemli ölçütlerden biri boy ve kilo olarak görüldü. Sonuç olarak vegan/vejetaryen beslenen çocukların %90’ı ortalama boy ve kiloda çıktı. Vegan beslenenlerin %10’u, vejetaryen beslenenlerin %6’sı Dünya Sağlık Örgütü‘nün öngördüğü boy kilo değerlerinin altında çıktılar. Dr. Keller´e göre bu durum bu çocukların aileleri tarafından doğru şekilde beslenmediklerini, aslında bir beslenme uzmanından destek almaları gerektiğini gösteriyor. Hepçil beslenen çocukların ise %3’ü olması gereken kilonun üzerinde.
Her 3 beslenme şeklinde de çocukların karbonhidrat, yağ ve protein alımları olması gereken değerlerde.
Demir ve folik asit alımında sadece vegan beslenen çocuklar referans değerleri yakalayabildiler ve bu hepçil beslenen çocuklarınkinden ortalama %50 daha fazla.
C vitamini ve çinko alımında her 3 grup da referans değerleri yakaladı. En yüksek C vitamini alımı vegan çocuklarda görüldü ve hepçil beslenenlere göre %30 daha yüksek çıktı.
Kalsiyum, iyot ve B2 vitamini her 3 grupta da referans değerlere göre düşük çıktı. En düşük grup vegan beslenen çocuklar oldu ve ortalama olarak referans değerlerin yarısında kaldılar. Hepçil beslenen çocuklar ise referans değerlerin ¾’ünü yakaladılar.
Araştırmaya katılan vegan çocukların %94‘ü B12 takviyesi alıyordu. Vejetaryen beslenen çocuklarda ise bu değer olması gerekenin yarısında kaldı.
Son olarak da kritik vitamin ve minerallerin alımına dikkat edilmesi şartı ile vegan/vejetaryen beslenmenin çocuklar için uygun olduğu belirtildi. Ancak bazı aileler için beslenme danışmanlığı ihtiyacına dikkat çekildi.
Kaynak: https://www.presseportal.de/pm/128917/3921001obs/Erna-Graff-Stiftung für Tierschutz/FHM
Finansör dernek: www.erna-graff-stiftung.de
Beslenmeyle ilgili tavsiyeler, kişilerin sağlık durumuyla doğrudan bağlantılı olduğundan ve her bireyde farklılık gösterdiğinden, beslenme rutininizde yapacağınız değişiklikleri doktorunuza ve bitki temelli beslenmeyle ilgili bilgi sahibi olan vegan sağlık profesyonellerine danışmanızda fayda var.