DİDİM VEGFEST’TEN ARDA KALANLAR

Ve Türkiye’nin ilk Vegan Festivali geçtiğimiz hafta Didim’de binlerce ziyaretçisiyle merhaba dedi. Oldukça önemli bir deneyimdi biz veganlar için. Türkiye için, Didim için…

Didim, vegan dostu kent adaylığını ilan etmiş oldu bu festivalle. Türkiye’nin hemen her kenti kadar uzakken bu terime, son aylarda en çok telaffuz edilen kelimelerden biri oldu, veganlık. Biliyoruz ki büyük değişimler, önce inanmakla başlar, sonra çabalamakla. Didim’deki gelişimi izlemeye koyulduk hep birlikte, bu festivalle birlikte. İlk adımı festivaldi.

Veganlığın 3 temel etkisi üzerine kurguladık festivali; etik, çevre ve sağlık… Çünkü biliyoruz ki, her bireyin farklı hassasiyetleri, farklı bir hikayesi vardı. Bu yüzdendir ki nedenden çok sonuca odaklandık.  Çünkü günün sonunda kaç cana dokunabildiğimiz önemliydi, sebep ne olursa olsun…

Bu festivalde, en az bir hassasiyetiyle kesiştiğimiz tüm STK’lara da çağrıda bulunduk. Çünkü duyarlılık temelli ideallerin, geliştirilebileceği ve genişletilebileceğine inanıyoruz. Onlara ışık olmayı diledik. Sordular, sorguladılar. Biri ya da bir kaçına ışık olabildiysek ne mutlu bize!

Festivalimizi sadece bir yeme-içme şenliği gibi planlamadık. Çünkü bir şeyleri değiştirebilmenin en önemli yolunun eğitim olduğuna inanıyorduk. Her zaman da böyle düşüneceğiz. 10 panelistimiz ve 16 atölyemiz, işte bu nedenle aramızdaydı.

Müziğin birleştirici gücüne, kim ne derse desin sonuna kadar inanıyoruz. Festivalimizden müzik tınıları o nedenle hiç eksik olmadı. Vegan müzisyenlerimiz, solistlerimiz festival sokağının farklı köşelerinde müzikleriyle ulaştılar bizlere. Festival programımızın ana konserinde de vegan temamız bu defa Zeynep Casalini ile ulaştı dinleyicilere. Ruhumuz dinginleşti.

Birbirinden çeşitli beslenme anlayışı olsa da konuklarımızın, festival konseptimiz tamamen vegandı. Bunu sağlayabilmek için festival öncesi eğitimler verdiğimiz stand katılımcılarımızı, festival boyunca da denetimdeydik. Elbette ki müdahalelerimiz oldu, ancak bunu da ilk festivalin bir deneyimi olarak not ettik şimdilik.

Etkinliğimizin baş tacı çocuklardı. Biliyoruz ki, geleceğin duyarlı bireyleri, yetiştirildiği hassasiyetle şekillendirecektir dünyayı. O nedenle sanatla, müzikle, hayvanlarla dopdoluydu çocuk etkinlikleri. Hayvanların da düşünen ve hissedebilen canlılar olduğunu anlatabilmek adına, tüm Türkiye’yi tarayıp işte bu dediğimiz oyunu sergilemek adına, Samsun Devlet Opera ve Balesi’nin değerli oyuncuları kilometrelerce yol geldiler. İçerisinde çeşit çeşit hayvanın dile geldiği müzikli mask tiyatrosunu, festival boyunca sergilediler.

Ve tüm etkinlik içeriğinin katılımı ücretsiz planladık. Çünkü geniş bir yelpazeydi hedefimiz. Ulaşmalıydık, anlatmalıydık. Ulaştık da. Yaklaşık 50 bin ziyaretçi ile, ilk olmasına rağmen bu denli ziyaretçi çekebilen ender festivaller arasına girdi VegFest.

Festivale katkıda bulunan başta Didim Belediyesi, TURAD ve DİTAB olmak üzere, bizlerden zamanını ve emeğini esirgemeyen gönüllülerimize ve organizasyon ekibine, zamanını ayırıp bunca yol gelen ve yanımızda olarak festivalimize destek olan herkese, yanımızda olmasa da desteğinin bizimle olduğunu bildiğimiz tüm yol arkadaşlarımıza gönülden teşekkür ediyoruz.

Hatalarımız, unuttuklarımız, göremediklerimiz elbette ki oldu. Ancak sizlerle yaşadığımız bu tecrübeyi çok büyük bir deneyim olarak not ettik ajandalarımıza. Bundan sonrasında daha güzel etkinliklerde bir arada olabilmeyi temenni ediyoruz.

! Bizi eleştirmeyi unutmayın, siz eleştirdikçe biz gelişiyoruz.

Vegan sevgilerimizle,

TVD

 

Önceki İçerikVEGAN DOSTU BELEDİYEYE ADIM ADIM DİDİM
Sonraki İçerikGreat Interest in the Didim VegFest 2017!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.