İspanya hükümetinin gençlere yönelik 400 avroluk COVID kültür destek fonunda boğa güreşi vahşetine yer verilmedi

İspanya hükümeti, gelecek yıl 18 yaşını dolduran vatandaşların, COVID sonrası dönemde kültürel faaliyetlere katılımını artırmak ve işletmelerin gelir kaybını önlemek için gençlere 400 avro destek vereceğini duyurdu.

Yaklaşık yarım milyon genç için ayrılan kültürel etkinlik destek fonunda boğa güreşleri dışarıda bırakıldı. Gençler, boğa güreşi etkinliğine katılmak istemedikleri sürece bu destekten faydalanabilecek.

İspanya’nın 2022 ulusal bütçesindan ayırdığı COVID sonrası kültürel faaliyet fonu; sinema, tiyatro, kitap ve konser gibi gençlerin entelektüel ve sosyal gelişimini destekleyebilecek öğelere harcanabilecek.

Boğa güreşine yeni yasaklar yolda

Hayvan hakları grupları tarafından desteklenen bu karar, boğa güreşinden para kazanan kesim tarafından tepkiyle karşılandı. Oysa ülke nüfusunun sadece yüzde 8’inin hala boğa güreşlerine katıldığı tahmin ediliyor.

Gelenek ve spor adı altında 2000 yılı aşkın bir süredir sürdürülen boğa güreşi vahşeti, şehirlerde yaşayan gençler başta olmak üzere İspanyol toplumunun büyük bir kesiminin gözünden düştü.

İspanya’nın başkenti Madrid’de boğa güreşlerine karşı düzenlenen protesto sırasında pankartlarda “İspanya’nın %92’si boğa güreşlerine katılmıyor” yazıyor. Fotoğraf: AP

Nitekim 16 yaşından küçüklerin boğa güreşlerine katılmasını yasaklayan önergeler de masaya yatırılmış durumda.

Valensiya’daki 40. Federal Kongre delegeleri, boğa güreşinin İspanya’da önemli bir olay olarak tanıtılmasına ve devlet tarafından sübvanse edilmesine son vermek için olası değişiklikleri gözden geçirecek.

Boğa güreşleri son on yılda ülkedeki 100’den fazla şehirde ve Danimarka, İngiltere ve İtalya gibi sekiz farklı ülkede yasaklandı.

Boğalar uyuşturuluyor, eziliyor, öldürülüyor

Hayvan hakları örgütü PETA Euronews Culture’a verdiği demeçte, “İspanya hükümetinin bu kararı, gidişatın zalim ve köhnemiş boğa güreşlerinin aleyhine döndüğünün bir başka göstergesi,” dedi.

Aynı zamanda başlı başına hayvana işkence kapsamına giren boğa güreşlerinde, ek olarak hayvanların güçsüz hale getirilmesi ve savunmasız bırakılması için “barbarca” yöntemler kullanıldığını vurguladı.

Gösterilere katılmak üzere seçilen boğaların “gösteri” öncesi uyuşturulduğu, kum torbalarıyla ezildiği ve kafalarını karıştırmak için gözlerine petrol jölesi (vazelin) sürüldüğü biliniyor. Bazı çevrelerde matador tarafından “başarılı” bir performans olarak kabul edilen şey ise, genellikle hayvanın kulaklarının kesilmesini ve bir ganimet olarak sunulmasını içeriyor.

Boğa güreşi vahşeti boğanın acı içinde ölümüyle sonuçlanır. Zıpkınlarla yaralanan boğalar, kan kaybından zayıf düştüğünde matador tarafından öldürülür.

Kaynak: Euronews

Kapak fotoğrafı: Cristina Quicler / AFP / Getty Images

Önceki İçerik3 yeni araştırma: Bitki bazlı beslenmenin erkekler için birden fazla faydası var
Sonraki İçerikHastaneler de dönüşüyor: Vegan menüler yaygınlaşıyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.