Av Karşıtı Davalarda Son Durum

Geçtiğimiz yıl yine Av Turizmi Uygulama Talimatı ile ava açılan nesli tükenme tehdidi altındaki türler ile ilgili olarak; birçok baro ve sivil toplum kuruluşu av ihalelerinin iptali için dava açmıştı. Bu dosyaların tamamı, her yıl av ihalesi iptali davalarının temyiz incelemesinin karara bağlandığı Danıştay 13. dairesine gönderilmişti.

Her yıl olduğu gibi geçen yıl da Tarım ve Orman Bakanlığının elinde yabanda yaşayan hayvanlara dair somut veri olmadığına ve hayvanların “zararlı” olduğuna dair hiçbir ispat aracı sunamadığına hükmeden Danıştay 13. Dairesi, bu yıl ihalenin iptali yönünde verilen kararları bozdu ve 2022-2023 av sezonu ile ilgili olarak avcılığın nesli tükenme tehdidi altındaki olan hayvanlar bakımından da Türkiye’nin dört bir yanında devam etmesine karar verdi. Dayandığı tek gerekçe ise daha önce uzman görüşü ile çürütülen ve hayvanlarla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Orman Fakültelerindeki öğretim görevlilerine hazırlatılan “hasat raporlarının” birleşiminden oluşan, hiçbir bilimsel yenilik içermeyen karma bir raporun, 5 devlet üniversitesi öğretim görevlisi tarafından onaylanmış olması. Raporun içinde avcılık övülürken, avcılığın ulusal kalkınmaya çok büyük katkısının olduğundan ve büyük bir ekonomik gelir sağladığından da bahsediliyor.

Türkiye Vegan Derneği olarak bu yıl ihalelerin tamamına tekrar dava açtık. Her yıl çok az istisna ile yürütmenin durdurulması kararları dava açtıktan birkaç gün içinde mahkemeler tarafından verilirken, bu yıl birkaç il dışında yürütmenin durdurulması kararı verilmedi, verilenler de Tarım ve Orman Bakanlığının Danıştay’ın kararını sunması ile kaldırıldı. Danıştay’ın bu hukuka, akla, vicdana aykırı kararından anlaşılacağı üzere ise artık tek başına yargıdan olumlu hatta adil bir sonuç beklemememiz gerektiğini çoktan öğrendik. Bu yüzden tepki göstermeniz, sesinizi çıkarmanız çok önemli.

Tarım ve Orman Bakanlığı, kızıl geyik ihalesine yönelik tepkiler neticesinde ihaleleri yapmaktan vazgeçti ancak kura ile kızıl geyikleri avlatmaya devam ettiği gibi, Türkiye’nin dört bir yanında gerek ihaleleri alan av şirketleri, gerek ise yerli avcılara verilen izinler ile hayvan katliamı devam ediyor. Bu yüzden sizden, aşağıda yer alan CİMER metnini kopyalayarak ve “İstek” seçeneğini seçerek Tarım ve Orman Bakanlığına göndermenizi rica ediyoruz.

CİMER Metni

Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak devletten beklentim, yaşadığım ülkenin hayvanların ve doğasının korunmasıdır.

2023 yılı Türkiye için deprem, yangınlar ve sel felaketleri ile geçmiş, bunların hepsinden insanlar kadar hayvanlar ve doğa da etkilenmiştir. Buna karşılık nesli tükenme tehdidi altındaki hayvanların öldürülmesini konu alan kotaların av ihaleleri ile şirketlere verilmesi, rant gerekçesi öne sürülerek hayvanların canlarının alınması doğaya geri dönüşü olmayacak zararlar vermektedir. Öncelik yaşam hakkı olmalıdır. İhalelere konu edilen yaban hayatının “öldürme geliri” ülke ekonomisinin bir gelir kaynağı olmamalıdır.

İçerisinde ölüm barındıran hiçbir faaliyet; spor, hobi ya da eğlence olarak nitelenemez.

Doğal yaşam içerisinde giderek genişleyen insan faaliyetleri, doğal afet ve salgınlar, yasal ve kaçak avcıların oluşturduğu tehdit ve buna karşılık hızla azalan yaban hayvanı popülasyonu ile bozulan doğal denge göz önünde bulundurularak, av ihalelerinin bir an önce iptal edilmesi ve avcılığın durdurulmasını talep ediyorum.

Gereğini bilgilerinize arz ederim.


CİMER metnine ek olarak change.org adresindeki #AvaDurDe Kampanyasını imzalayarak yaban hayatın korunması için verdiğimiz mücadeleye destek olabilirsiniz.

Önceki İçerikİzlanda’da Balık Çiftliğinde En Az Bir Milyon Hayvan Öldü
Sonraki İçerikV-Label Türkiye – Denetim Sorumlusu İş İlanı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.