Sıkça Sorulan Sorular
Neden Bu Logoya İhtiyaç Duyuyoruz?
Şimdiye kadar sayıları giderek artan bilinçli gıda tüketicilerinin ve vejetaryenlerin ürünün gerçekten vejetaryen olup olmadığı ile ilgili hiçbir şekilde net bir bilgisi yoktu. Ayrıca, lokantalarda vejetaryen yemek siparişi vermek her zaman bir soru işareti teşkil ediyordu.
Bu logo ile bu sorunlar ele alındı ve çözüldü.
Neden malzeme içeriği listesi yetersiz?
Çorbalar ve soslar gibi hazır yemeklerin hayvansal gıda ve yağ içerip içermediğini anlamak giderek zorlaşıyor. Servis edilen her yemeğin sosu garsonun ağzından çıkan her lafa körü körüne inanmak zorunda kalan vejetaryenler için bir “belirsizlik faktörü” de barındırıyor. Yemeklerin içeriğini ihtiva eden bir liste her zaman pratik olmuyor. Örnek olarak hayvansal yağ, sadece yağ anlamına gelmeyen kesim hayvanlarından çıkan yağ. Katkı maddelerinde örneğin, E472 örnek olarak verilebilir, sadece malzeme bileşenlerine bakarak katkı maddeli ürünlerin ölü hayvanları kullanarak üretildiği anlaşılamıyor. Buna ek olarak bazı hayvansal içerikli maddeler birçok sebepten dolayı beyan edilmek zorunda değil; örneğin dananın midesinden elde edilen peynir mayası, peynirin yapımında kullanılıyor, veya jelatin, sirke ve meyve suyu üretiminde kullanılıyor. Yiyeceklerin malzemeleriyle ilgili üreticiye yöneltilen kritik sorularda he zaman problem yaşanıyor, özellikle habersiz ürünün içeriği değişebiliyor. V-Logo tüketicinin vejetaryen ürünleri alırken yaşadığı sıkıntıları basitleştiriyor.
V-Logo kimleri amaçlıyor?
Böyle bir ürün beyanı sadece vejetaryenler için değil (ovo-lacto vejetaryenlerden veganlara), yumurta, süt ve süt ürünlerinden kaynaklı alerjilerden rahatsız olanlar için de yardımcıdır.
Bir başka grup ise dini sebeplerden dolayı spesifik diyetleri olan gruplardır(Müslümanlar için: domuz, Yahudiler için: ritüelsiz kesilen hayvanlar, Hindular için: et ve yumurta ..)
Logonun Arkasında Hangi Kurum Var?
Avrupa Vejetaryen Logosu avrupa çapında ürünlerin tanıtımı ve servislerini koordine eden Avrupa Vejetaryen birliği tarafından kayıt edilmiştir. Bağımsız ülkelerde logo, o ülkenin temsilcisi tarafından temsil edilir.
Veganlar V-Logodan nasıl faydalanırlar?
V-logo vejateryenlere yönelik bir logo olmasına rağmen, Veganlar’da bu logodan yararlanabilirler. Lisans almış restoranlarda tüm yemekler logoya göre sınıflandırılmıştır ve böylece hangisi Veganlara uygun veya değil ayırdedilir.
Vejetaryen Kategorileri Ne Anlama Geliyor?
V-logo dört kategoriye ayrılır ve bunlar şöyledir:
– Ovo-lacto-vejetaryen(süt ve yumurta dahil)
– Ovo- vejetaryen (yumurta var, süt hariç)
– Lacto- vejetaryen (süt var ,yumurta hariç)
– Vegan (herhangi bir hayvansal ürün yok)
Normal olarak her kategori için sıkı şartlar uygulanır. Tabi ki süt ve yumurta kapsamında her bileşenin anlaşılması gerekir . (peynir suyu, yumurta beyazı, yumurta-lektin, laktoz vb) Bundan başka bal vegan kategorisinde yasaktır. 4 kategorinin sınıflandırılması uluslar arası olarak aynıdır. İsviçre’de yasal olarak belirtilen yeni gıda tüzüğüne göredir .

Önceki İçerikKanser
Sonraki İçerikDünyaca ünlü bira markası vegan olmaya hazırlanıyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.