SORU: Gizli hayvansal içerikler nelerdir?

CEVAP: Gizli hayvansal içerikler aşağıda açıklanmıştır:
*Kazein: Sütte bulunan hayvansal bir proteindir. İnsanlarda bebeklik döneminde bu proteini sindiren lap enzimi bulunur ama ileriki dönemlerde bu enzimi üreten gen kapatılır. Süte alerjisi olmayan birinin kazeine alerjisi olabilir. Süt proteini olan kazein yapışkanlık özelliğine sahiptir. Sütteki kazein proteini tutkal yapımında da kullanılabilir. Kazein, asitle sütten ayrılabilir.
*Sakız: Bazı sakızlar gliserin içerir. Gliserin hayvansal kaynaklı bir bileşendir.
*Margarin: Bazı margarinler balık ve deniz yağları içerir. Bitkisel olarak belirtilmesine rağmen birçok margarin süt içerir.
*Nugat: Birçok nugat jelatin içerir. Jelatin sığır kemik ve derilerinden elde edilen hayvansal bir bileşendir.
*Makarna: Bazı makarnalar yumurta içerir. Kimi makarnalara ise mürekkepbalığı boyar maddesi ile siyah renk verilir.
*Tutkal: Balıktan üretilmiş ya da hayvansal kaynaklı olabilir.
*Pastalar: Yumurta içermese bile çoğunlukla hayvansal içerikli yağ içerirler.
*Maya (hayvansal): Süt emen yavrunun öldürülmesi suretiyle midesinde sütü hazmetmesini sağlayan enzimden elde edilir. Genellikle peynir yapımında kullanılır. Rennet veya hayvansal maya olarak adlandırılır.
*Stearat: Topaklanmayı engelleyici ajan ve emülgatör olarak bisküvi ve sert şekerlemelerde kullanılır. Kozmetikte de, özellikle bebek pudralarında kullanılır. Genellikle hayvansal don yağlarından elde edilir. Vinil ve plastik malzemelerde de genellikle kullanılır (araba koltuğu kaplaması gibi)
*Whey Protein (Peynir altı suyu tozu): Peynirin mayalanması sırasında oluşan peynir altı suyu kullanılarak imal edilen bir proteindir. Genellikle keklerde, kurabiyelerde, bisküvi ve cipslere kadar çok yaygın bir alanda kullanılır.

SORU: Lipit veya İç yağ nedir?

CEVAP: İç yağ, koyun, sığır gibi memeli hayvanların vücudunda, daha çok belde ve bağırsakların dış kısmında ve böbrek çevresinde bulunan işlenmemiş ham hayvan yağı. İşlenmiş hâline donyağı denir. Koyun kuyruğunda bulunan içyağına kuyruk yağı denir. İçyağı kuşçulukta besleme yağı olarak da kullanılır.

SORU: Lizin / Lisin amino asitinin bitkisel kaynağı var mıdır?

CEVAP : Evet. Lizin kalsiyum emilimi, kas proteinlerinin inşası, ameliyat sonrası ve spor yaralanmaları sonrası iyileşme sürecinde, vücut tarafından hormonların, antikorların ve enzimlerin sentezlenişinde önemli role sahiptir. Eksikliğinde uçuk, yorgunluk, saç dökülmesi, iştah kaybı, konsantrasyon güçlüğü ve iştahsızlık görülebilir. Lisin içeren bitkisel kaynaklar şunlardır: Soya fasulyesi, su teresi, sukabağı, keçiboynuzu, fasulye, kabuklu yemiş, kuşkonmaz, ıspanak, horozbibiği çiçeği, Karaman kimyonu, acı bakla, mercimek.

SORU: Glukozamin ve kondroitin maddelerinin bitkisel alternatifi var mıdır?

CEVAP: Glukozamin ve kondroitin, kıkırdağın birer parçalarıdır. Kıkırdak ise, bir eklemin içerisinde yer alan kemiklerin arasında bulunan ve yastık görevi gören bir yapıdır. Glukozamin, diğer adıyla chitosamine, kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarında bulunan doğal bir maddedir. Glukozaminin çeşitli minerallerle oluşturduğu değişik formları bulunur. Kondroitin; köpekbalığı ya da büyükbaş hayvanlar gibi doğal kaynaklardan elde edilebildiği gibi laboratuvar ortamında da elde edilebilen bir maddedir. Glukozamin ve kondroitinin hayvansal kaynaklı olmayan vegan alternatifleri de artık mevcuttur.

SORU: Mono ve di-gliseridler nedir?

CEVAP: Gliserol ve doğal yağ asitlerinden üretilen sentetik yağlardır, genelde bitkisel kaynaklıdır fakat hayvansal kaynaklı da olabilir. Fırıncılık ürünlerinde, sütlü içeceklerde, dondurmalarda, çikolatalarda, sakızlarda ve margarin endüstrisinde kullanılmaktadır. Yağların yapı taşlarıdır.

SORU: Soya Lesitini bitkisel midir?

CEVAP: Evet. Ticari olarak genelde soya fasulyesinden elde edilir ancak ayçiçeği gibi diğer maddelere doğru bir yönelim de görülmektedir. Ayrıca yumurta da kimi zaman kullanılabildiği için dikkatli olmak gereklidir. Genel olarak yoğunlaştırıcı, karıştırıcı, yalıtıcı ve ilaçların etrafındaki koruyucu tabakaların yapımında kullanılır. Örneğin lesitin çikolatalarda karıştırıcı(emülgatör) olarak kullanılır ve kakao ile kakao yağının birbirinden ayrılmasını önler.

SORU: Kolalarda pepsin maddesi kullanıldığı ve bunun domuz kanından üretildiği doğru mudur?

CEVAP: Hayır, kolalarda Pepsin yoktur. Pepsin, ticari olarak küçükbaş hayvanların midelerinden elde edilir. Bir hayvanın midesinden yaklaşık olarak bir gram kadar çıkarılabilir. Ham pepsin, deri sanayiinde derilerin üzerindeki tüyleri yok etmede ve çıkmayan inatçı artıkları yok etmede kullanılır. Yine pepsin kullanılarak ıskarta, sinema ve fotoğraf filmlerinin üzerindeki jelatin tabaka sıyırmada kullanılır.

SORU: Keten tohumunun saklanma koşullarından veya yüksek ısı altında etkisini yitirdiği doğru mu?

CEVAP: Keten tohumu içindeki vücuda yararlı n-3 içeriği ve peroksit değerinin 350 derecelik ısı altında 1 saat sürenin sonunda etkisinin önemli ölçüde azaldığı görülmüştür. Keten tohumunun oda sıcaklığında 44 haftaya kadar tazeliğini koruduğu belirtilmekle birlikte, ancak maksimum koruma için buzdolabında ya da derin dondurucuda muhafaza edilmelidir.

SORU: Emülgatörler, kıvam artırıcılar ve kaynaştırıcı maddeler ne tür kaynaklardan elde edilir?
CEVAP: Bu katkı maddelerinin kökeni hayvansal ya da bitkisel olabilir. Detaylı bilgi için lütfen bu konuda detaylı bilgiler içeren Hayvansal Ürünler Katkı Listesini tıklayınız.

SORU: Doğal tatlandırıcıların tamamı bitkisel kaynaklı mıdır?
CEVAP: Doğal tatlandırıcıların büyük çoğunluğu bitkisel kökenli olmasına rağmen, Lactitol, Gliserol gibi hayvansal kökenli de olabilen tatlandırıcılar da mevcuttur.

SORU: Koşnil ya da Karmin nedir?
CEVAP: Parlak kırmızı renk veren bir çeşit hayvansal renklendiricidir. Ana vatanı Meksika olan, Cochineal denen bir böcekten, böceğin ezilmesi suretiyle elde edilir; kozmetiklerde, şampuanlarda, kırmızı meyve sularında, salçalarda, şekerlemelerde ve diğer kırmızı renkli gıdalarda kullanılır.

SORU: Hangi hayvansal ürünler için hayvanların öldürülmesi gerekir?
CEVAP: Çok sayıda. Başta elbetteki, et , deri, kürk olmak üzere, jelatin, koşnil gibi renk katkıları, rennet denen hayvansal peynir mayası, çoğu durumlarda bal vb gıdalar hayvanların ölümüne yol açar.

SORU: Cantharidin nedir?
CEVAP: İspanyol sineğŸinin toksik aktif bileşŸiğŸi olan keskin tadı olan kristal; kantarik asit damıtığŸıdır. Afrodizyak ve saç losyonu olarak da kullanılan bu bileşen, sağlığa zararlıdır; böbrek hastalıklarına yol açar.

Önceki İçerikİşlenmiş et = Fişlenmiş et!
Sonraki İçerikAvrupa Vejetaryen Birliği

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.