Yeni bir araştırmaya göre “et”, süt ve şekerli gıdaları bırakarak ve daha fazla bakliyat, kepekli tahıl, meyve, sebze ve kuruyemiş tüketerek, ortalama yaşam sürenizi 10 yıldan fazla uzatabilirsiniz.
PLOS Medicine adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışma, ABD’deki yetişkinlerin ortalama yaşam süresini inceledi ve erken yaşta sağlıklı beslenme biçimlerini benimsemenin bir insanın yaşamını uzatabileceğini ortaya koydu.
Bilim insanları, tipik bir “Batı beslenme biçimi” ile kepekli tahıllar, bakliyat, meyve, sebze ve kuruyemiş açısından zengin bir “optimal beslenme biçimi” ile karşılaştırdı. Erken yaşlardan itibaren daha sağlıklı bir beslenme uygulamanın kadınların ömrünü 10,7 yıl, erkeklerin ömrünü ise 13 yıl uzatabileceğini buldular.
Peki “sağlıklı beslenme”?
Ortalama bir Amerikalı tarafından tüketilen tipik bir Batı diyetinde neredeyse hiç bakliyat (bezelye, fasulye ve mercimek) yok; meyve ve sebze de yok denecek kadar az. Bunlar yerine çok fazla kırmızı ve işlenmiş “et” yer alıyor; aynı zamanda süt ve süt ürünleri, şekerli içecekler ve rafine tahıllar beslenmenin özünü oluşturuyor.
Oysa araştırmacılar; bakliyat, kepekli tahıl ve kuruyemiş çeşitlerini tüketen bireylerin sağlık durumu açısından en büyük kazanımı elde ettiğini gördü. Hatta bakliyat tüketimi, tek başına, hem erkeklerin hem de kadınların ömrünü en az iki yıl uzatabiliyor.
Yaşı ilerlemiş kişilerde de benzer olumlu sonuçlar mevcut. Araştırma; 60’lı yaşlarında olan insanların bakliyat, sebze, meyve ve kuruyemiş yiyerek yaşamlarını 8,4 yıl daha uzatabileceklerini, 80’lerinde olanların ise 3,4 yıl daha kazanabileceğini belirtiyor.
Uzmanların önerisi bütünsel bitkisel beslenme
Sorumlu Tıp Doktorları Komitesi (PCRM), İngiliz Diyetetik Derneği ile Amerikan Beslenme ve Diyetetik Akademisi bitkisel beslenmenin çocuklar ve yaşlılar dahil her yaştan insan için uygun olduğunu bilimsel makalelerinde ve kamuyla paylaştıkları çeşitli basın bültenlerinde özellikle belirtiyor. Uzmanlara göre hayvanlardan elde edilmiş hiçbir içerik barındırmayan, lif, vitamin, kalsiyum açısından zengin, kolesterol ve doymuş yağ içermeyen bitkisel beslenme, bir insanın ihtiyacı olan bütün besinleri sağlayabilir.
Bitki temelli beslenmenin insan sağlığına faydalarına ve tip 2 diyabet, kanser ve kalp gibi bazı hastalık ve rahatsızlık risklerini düşürdüğüne dair çok sayıda bilimsel makale ve veri için web sitemizin “Neden Vegan” başlığı altındaki “Sağlık / Beslenme” sekmesini ziyaret edebilirsiniz.
Kaynak: Dr. Justine Butler / Viva!
Fotoğraf: Alex Lauzon / Unsplash