Tastewise tarafından derlenen yeni bir pazar araştırması, bitki bazlı etin ABD menülerinde COVID-19 öncesine kıyasla yüzde 1320 daha fazla yer aldığını gösterdi.⠀
Bitki bazlı gıdalar için perakende pazarının yalnızca ABD’de halihazırda 7 milyar dolar olduğunu belirten rapor, bitki bazlı et ürünlerinin katlanarak artan popülaritesi sebebiyle ABD’de 14 milyar dolarlık fırsat sunduğunu da açıklıyor.
⠀
Bugün özellikle California, New York, Florida, Maryland, Ohio ve Oregon gibi eyaletler başta olmak üzere, ABD’deki restoranların yüzde 9,2’si artık menülerinde sebzelerden yapılmış bitki bazlı et sunuyor.
İklim krizine karşı bitkisel beslenme
Raporun en önemli göstergelerinden biri de, hayvancılık ve hayvan tüketiminin iklim kriziyle doğrudan bağlantısı olduğu gerçeğinin tüketici davranışlarında önemli bir değişiklik yarattığını ortaya koyması.
Araştırmaya göre, iklim değişikliğine yönelik endişeler sebebiyle bitki bazlı et yiyenlerin sayısı yılda yüzde 83 oranında artıyor.
Tastewise CEO’su Alon Chen raporda, iklim değişikliğinin yıkıcı boyutlara varan ilerleyişi karşısında pek çok şirketin, üretim çiftliklerinin ve hayvancılık endüstrisinin sebep olduğu karbon ayakizini önemli ölçüde azaltmanın yenilikçi yollarını aradığını belirtiyor: “Bitki bazlı et ürünlerine ayrılan kaynaklardaki bu artış, gerçek ve uygulanabilir çözümler arayan tüketicilerin talepleriyle birleştiğinde, beslenme şeklimizde yerinde bir değişim meydana getiriyor. Daha sağlıklı, daha sürdürülebilir bir yiyecek ve içecek dünyası için sabırsızlanıyoruz. Bunda hepimizin payı var.”
Sömürü içermeyen bitkisel tarifler
Hamburgerden lahmacuna, kokoreçten karnıyarığa kadar sebzelerle her şeyi uygun fiyata yapabiliyoruz. Üstelik yıllardır pazarlardan, marketlerden satın aldığımız aynı sebzelerle.
Bazılarını aşağıda henüz denememiş olanlar için paylaşıyor; daha fazla insanın, hayvanların hamburger etine, kıymaya, kemik parçasına indirgenmediği, ürüne dönüştürülmediği, sömürü içermeyen vegan bir beslenme ve yaşam tarzını benimsemesini umuyoruz.
Kaynak: Plantbased News
Kapak fotoğrafı: Contentedness Cooking