Dünyanın dört bir yanındaki aktivistler, hükümetleri iklim kriziyle mücadelede gıda sistemlerini dönüştürmeye çağırıyor. Bitki Temelli Anlaşma olarak Türkçeye çevrilen Plant Based Treaty kampanyası, hayvan üretimi ve tüketiminin gezegen üzerindeki olumsuz etkisini durdurmak üzere, küresel bir anlaşmayı uygulamaya geçirmek için dünya liderleri üzerinde baskı yaratmayı amaçlıyor.
Fosil yakıt kullanımını azaltmayı hedefleyen Paris Anlaşması’nı model alan Bitki Temelli Anlaşma, hayvancılığın neden olduğu kritik ekosistemlerin yaygın şekilde bozulmasını durdurmayı ve daha sağlıklı, sürdürülebilir, bitki bazlı beslenmeye geçişi teşvik etmek üzere hayata geçirildi.
Bireyleri, bilim insanlarını, sivil toplum kuruluşlarını, işletmeleri ve şehirleri eylem çağrısında birleşmeye davet eden anlaşma, hükümetlere uluslararası Bitki Temelli Anlaşma’yı müzakere etmeleri ve uygulamaları için talepte bulunuyor.
Vegan Derneği Türkiye (TVD) olarak bizim de imzaladığımız ve dahil olduğumuz anlaşma, liderleri aşağıdaki üç ilke etrafında küresel düzeyde kararlar almaya ve politikalar üretmeye çağırıyor.
VAZGEÇİN: Hayvancılık faaliyetleri amacıyla arazi kullanımına, ormansızlaşmaya ve ekosisteme zarar vermeye son verin.
YÖNLENDİRİN: Hayvan kullanımı ile yürütülen tarım sistemlerinden bitki temelli gıda sistemlerine aktif bir geçiş sağlayın.
ESKİ HALİNE GETİRİN: Kritik öneme sahip ekosistemler başta olmak üzere habitatları yeniden hayata döndürün ve yeryüzünü tekrar ağaçlandırın.
Fosil yakıtlar + Beslenme biçimi
2015 Paris Anlaşması; fosil yakıtların kullanımını azaltarak sera gazı emisyonlarını aşağı çekmenin önemli bir yolu olsa da, yasal olarak bağlayıcı olan bu hedefi tutturmak için tek başına yeterli değil. Bitki Temelli Antlaşma, üç ana sera gazı olan karbondioksit, metan ve azot oksit emisyonlarını tetikleyen et, süt ve yumurta üretim çiftliklerinin yıkıcı etkilerine dikkat çekiyor. Uzmanlar, bitki temelli gıda sistemlerine geçişin küresel ısınmayı yavaşlatmak ve en kötü etkilerini tersine çevirmek için en büyük adım olduğunu söylüyor.
Liderleri antlaşmayı imzalamaya teşvik etmek için Manchester, Bristol, Amsterdam, Lizbon, Roma, Los Angeles, Mexico City, Toronto, Seul, Mumbai ve Ankara dahil olmak üzere dünya çapında yaklaşık 100 şehirde eylemler gerçekleştiriliyor. Taban desteğinden yararlanan kampanya, Paris Anlaşması Küresel Durum Değerlendirmesi (GST) öncesinde, 2023 yılına kadar anlaşmayı onaylamak ve imzalamak için 10 milyon kişiye, 10 bin kuruluşa, 10 bin işletmeye ve 50 şehre ulaşmaya çalışacak.
Bugüne kadar dünya çapında politikacıların, Birleşmiş Milletler temsilcilerinin, bilim insanlarının, sağlık çalışanlarının, vali ve belediye başkanlarının, Moby, Leona Lewis ve Rodrigo y Gabriela gibi müzisyenlerin imzaladığı anlaşma, iklim acil durumuna çözüm bulmak ve et, yumurta, süt gibi hayvana, insana ve gezegene zararları kanıtlanmış hayvansalların üretim ve tüketimine son verilmesi için değişimin zorunlu olduğunu vurguluyor.
Bitki temelli beslenmeye geçme sözü veren bireyler, kurumlar, işletmeler ve şehirler endorse@plantbasedtreaty.org adresine email atarak veya PlantBasedTreaty.org adresine girerek bu küresel harekete katılabilir, farkındalığın ve eylemliliğin artması için destek verebilir.