Vegan alternatiflerin yükselişi ile birlikte et ve süt üreticilerinin baskıları dünya genelinde artmaya başladı. Vegan ürünlerin isimlendirme yasağına Fransa da dahil oluyor.

Yeni bir kararname taslağı, biftek, kaburga ve jambon da dahil olmak üzere bitki bazlı gıdaları tanımlaması yasak olan 21 terimi listeliyor. Ancak ürünlerin belirli bir miktardan daha az bitki proteini içermesi durumunda (en fazla yüzde altı olacak şekilde) bitki bazlı et alternatiflerinde pişmiş jambon, sosis ve domuz pastırması gibi 120’den fazla terimin kullanılmasına izin verilecek.

Hareket, Fransa idari mahkemesi Conseil d’État’ın daha önce sunulan benzer bir kararı “çok muğlak” olduğu gerekçesiyle rafa kaldırmasından bir yıl sonra geldi. Mahkeme, bitki bazlı şirketlerin “kasaplık etlere, hazır et ve domuz ürünleri veya balığa özgü terminolojiyi” geniş çapta kullanmasını engellemenin yasalara aykırı olabileceğini ifade etmişti. Bu nedenle Fransa Hükümeti, mahkemenin endişelerini gidermek amacıyla yeni kararnamede tam olarak hangi terimleri yasaklayacağını açıkladı.

Fransa Tarım Bakanı Marc Fesneau yaptığı açıklamada, “Bu yeni kararname taslağı, et ürünleriyle ilgili isimlendirmeleri “et” içermeyen gıda maddeleri için kullanarak yanıltıcı iddialara son verme arzumuzu yansıtıyor” dedi. Ayrıca bu durumun “tüketicilerin ve üreticilerin meşru beklentilerine yanıt veren şeffaflık ve dürüstlük meselesi” olduğunu da belirtti. Fransa’daki çiftçiler ile et ve süt ürünleri şirketleri, bitki bazlı ürünlerde “et” terimlerinin kullanılmasının tüketicilerin kafasını karıştırdığını savunuyor.

Fransa’da Vegan Alternatifler

Fransa’da giderek daha fazla insan et tüketimini azaltmaya çalışıyor ve vegan alternatifleri deniyor. Kantar World Panel tarafından yapılan bir araştırma, Fransız hanelerinin yüzde 49’unda daha az et yemeye çalışan en az bir esneklikçinin bulunduğunu ortaya çıkardı; bu oran altı yıl önce yüzde 25’ti. 2021 yılında Fransız tüketicilerin yüzde 16’sı bitki bazlı et alternatiflerini tercih etti. Aynı yıl pazar 105 milyon Euro değerine ulaştı.

Yerel Vegan Alternatif Üreticileri Cezalandırılıyor

Bitki bazlı endüstrideki pek çok kişi yeni kararnameye tepki gösteriyor. Fransız vegan domuz pastırması markası La Vie’nin CEO’su Nicholas Schweitzer, Plant Based News’e, “Bu yasa, Fransız hükümetinin iki resmi önceliği ile aykırılık oluşturuyor: küresel ısınmaya karşı mücadele ve Fransa’nın yeniden sanayileşmesi” dedi. Ayrıca bu yasanın sadece Fransa’da üretim yapan firmalar için geçerli olması nedeniyle “Cezalandırılacak tek ürün yerel olarak üretilen ürünler olacağını” ifade etti.

Fransa dışından ithal edilen “et” isimli vegan ürünler ise yasaktan etkilenmeyecek. Bu, vegan “sosis” ve “bifteğin” farklı isimler kullanılması gerekecek Fransız ürünleriyle birlikte satılabileceği anlamına geliyor.

Yeni kararnamedeki kural, vegan ürünlerin az miktarda bitkisel protein içermesi durumunda bazı “et” tabirlerini kullanabileceğini belirtiyor ve pek çok ürünün bu tabirleri kullanmasını fiilen yasaklayacak. Et endüstrisi sıklıkla vegan alternatifleri sağlıksız olmakla suçluyor ancak yeni yasa, ürünlerinde yüksek oranda sağlıklı bitkisel protein içeriği bulunduran markaları cezalandıracak.

Vegan ürün üreticilerinin ve aktivistlerin üreticilerin, et ve süt endüstrilerinin oluşturduğu baskı nedeniyle vegan ikamelere getirimeye çalışılan yasaklar konusunda tüketicilerin temel haklarını korumak için yürüttükleri mücadeleler ise devam ediyor.


Kaynak: plantbasednews.com

Önceki İçerikYeni Araştırma: ‘Et’ Tüketmek Gezegene Zarar Veriyor
Sonraki İçerikİzlanda’da Balık Çiftliğinde En Az Bir Milyon Hayvan Öldü

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.