Süreç Hakkında

1- Geçtiğimiz sene vegan öğrencilerin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenme haklarının tanınmasına ve gerekli düzenlemelerin Türkiye çapındaki üniversiteleri kapsayacak şekilde yapılmasına ilişkin taleplerimizin reddi sonucunda vekil avukatımız Av.Tuğçe Berber aracılığıyla Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı’na dava açtık.

2- Açtığımız davayı mahkeme, “başvuruların her üniversite özelinde yapılması gerektiği” gerekçesiyle reddetti.

3- Bu durumun her üniversitede farklı uygulamalara sebep olduğu, öğrenciler arası fırsat eşitliğini bozduğu, hukuka aykırı bu kararın YÖK mevzuatına da aykırı olduğu gerekçeleriyle bir üst mahkemeye  başvurumuzu gerçekleştirdik.

4- Ankara Bölge İdare Mahkemesi tarafından başvurumuz reddedildi.

5- Tüm yargılama sürecinde gerçekleşen ihlallerin tespiti amacıyla bu defa en üst mahkeme olan Anayasa Mahkemesi’ne başvurumuzu gerçekleştirdik.

“Vegan öğrencilerin ülke genelinde vegan beslenmeye uygun menü çıkarılması taleplerinin Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi tarafından güvence altına alındığı ortadadır. Bu talep ilkesel bir vicdani bakış açısının gereği olarak ortaya çıkmaktadır. Nitekim bu durum hem Anayasa Mahkemesi hem Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarıyla da kabul görmüştür.”

Anayasa Mahkemesine başvurumuzda belirttiğimiz üzere YÖK’ün ülke genelinde vegan menülerin zorunlu ve düzenli kılınmasını sağlayacak düzenlemeyi hayata geçirmediği sürece vegan öğrencilerin Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile korunan vicdan hürriyeti, maddi ve manevi bütünlüğün korunması gibi hakları ihlal edilmiş olacağı açıktır.

“Sadece vegan yaşam biçimi ve etik tutumu benimsemeleri sebebiyle navegan bireylere sunulan imkanlardan vegan bireylerin faydalanamıyor oluşu açıkça ayrımcılık yasağının da bir ihlalidir.”

YÖK’ün ülke genelinde üniversitelerin beslenme sistemlerinde düzenleme yetkisi bulunmasına rağmen her üniversite özelinde başvurular yapılmasına yönlendirmesi, üniversiteler arası farklı uygulamalara sebep olarak aynı zamanda vegan öğrencilerin vegan olmayan öğrencilerin imkanlarına erişememesi anlamına da gelmektedir. İdarenin bütün işlemlerde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun hareket etme zorunluluğunun bulunduğundan hareketle bu durum ayrımcılık yasağının da ihlal edildiğini düşündürmektedir.

Hali hazırda birçok üniversitede devam eden mağduriyetler doğrultusunda  yaşanan ihlalelere karşı verilen temel hak mücadelesine sonuna kadar destek olmaya devam edeceğimizi kamuoyuna bildiririz.


Vegan Menü Kampanyalarına Destek Olmak İçin Tıklayın

Önceki İçerikD Vitamini Eksikliği Mit mi Gerçek mi?
Sonraki İçerik308 Kurumdan Ortak Açıklama: Akbelen Ormanı’ndaki Abluka Kaldırılsın, Kesim Kararı Durdurulsun!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.