Didim Belediyesi’ne ve tüm yaşam savunucularına çağrımızdır: #DidimBelediyesiHayvanDövüşünüYasakla

Her yıl “geleneksel” olarak devam eden, sonuncusu Ocak 2022’de yine Didim Belediyesi sınırları içinde yapılan ve Didim Belediyesi yetkililerinin de katıldığı “deve güreşi” adı altındaki hayvan dövüşü etkinliği, maalesef turizm hedefi “hayvan hakları merkezli şiddetsiz bir felsefe”nin savunucuları olan Didim Belediyesi’nin tutarlılığına ve samimiyetine gölge düşürmektedir. Aynı şekilde etkinliğin amacına ve hedeflerine de.

Deve güreşi etkinliklerinden birine katılan Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay tarafından “gelecek nesillere aktarmaya çalıştığımız bir yörük geleneği ve kültürü” olarak tanımlanmış olan, elde edilen gelirin “Didim Belediyespor yararına” dahi aktarıldığı bu dövüşler, hayvana kötü muamelenin en somut örneklerinden biridir.

Hayvanlar; seyircilerin göremediği arka planda dövüşler için saldırganlaştırılmakta, özellikle çiftleşme zamanlarında zorla dövüştürülmekte ve pes etmeye çalıştıklarında tekmelerle devam etmeye zorlanmaktadır. Deve dövüşlerinin hayvan istismarı olmadığını ve hayvanların zarar görmediğini beyan etmek, özellikle hayvan hakları ve özgürlüğünü savunanlar için kabul edilemez bir yaklaşımdır. Develerin güreştirildiği alanlarda çoğunlukla deve etinden yapılan sucukların servis edildiği bu dövüşler, boğa dövüşleri gibi, gelenek ve kültür ile maskelenmiş hayvan sömürüsüdür.

Yalnızca Didim özelinde değil, bu sömürünün bir parçası olan veya buna izin veren tüm belediyelere karşı sessiz kalınmamasını sağlamak hepimiz için ortak hedef olmalıdır. Deve güreşlerinin, ulusal mevzuat dahilinde yasak olan horoz ve köpek dövüşlerinden farksız, sistemli bir şekilde kamu eliyle sürdürülen hayvan hakkı ihlallerinden biri olduğunu vurgulamak, bu sömürü biçimine eşit bir duyarlılıkla yaklaşarak ihlalin ortadan kaldırılması için sesimizi yükseltmek ortak mücadelemizdir.

Hal böyleyken, “vegan turizmi” üzerinden gelir elde eden bir belediyenin bu konuda her belediyeden farklı olarak yüksek sorumluluğu bulunmaktadır. Hayvan hakları savuncularının tespitine, itirazına, protestolarına gerek bırakmayacak duyarlılık ve özümsenmiş bir belediyecilik anlayışıyla, ”ama” lara ve “hayvanlara zarar vermeyecek tedbirler alındığı” gibi dayanaksız açıklamalara yer vermeksizin, olması gereken hassasiyetle hayvanlar üzerindeki tüm sömürü biçimlerine maksimum hassasiyetle yaklaşmak, sorumlu belediyecilik anlayışı olmalıdır.

Tüm bunlardan hareketle Didim Belediyesi’ne açık ve net bir dille gerekli açıklamayı yapması yönünde bir kez daha çağrıda bulunuyoruz: Mayıs ayında düzenleyeceğiniz festival öncesinde, bundan böyle Didim sınırları içinde deve güreşine kesinlikle izin vermeyeceğinizi ve hayvan dövüşlerinin her çeşidini yasakladığınızı kamuoyuna açıklamanızı bekliyoruz.

Bir yandan hayvana işkenceye belediye sınırlarınız dahilinde izin verip diğer taraftan “vegan dostu belediye” imajınızı sürdürmek ve vegan festival üzerinden gelir elde etmek, açıklama, şeffaflık ve değişim gerektiren ciddi bir çelişkidir.

Tüm vegan oluşumları ve yaşam savunucularını da, boğa dövüşü düzenleyen Aydın Koçarlı Belediyesi’ne gösterdiğimiz türde bir sorumlulukla, Didim Belediyesi’ne de çağrıda bulunmaya ve deve “güreşleri” iptal edilene kadar festivale destek vermemeye, katılmamaya çağırıyoruz.

Dayanışmayla, etkinliğin nihai hedefi olan hayvan hak ve özgürlükleri konusunda koşulsuz kazanıma yönlendirmek, bu alandaki etik hassasiyetlerimiz ve hedeflerimiz düşünüldüğünde en önemli kazanımımız olacaktır.

#DidimBelediyesiHayvanDövüşünüYasakla

Bilgilendirme Notu

2017 yılında Türkiye’nin ilk vegan festivalini Didim Belediyesi ile ortak yapmış olan ve festival öncesi imzaladığımız sözleşme ile etik çerçevesini oldukça net çizmiş bir dernek olarak, festival sürecinde ve sonrasında bu çerçevenin çeşitli şekillerde esnetilmeye çalışılması ve faytonculuk, deve dövüşü gibi “gelenek” adı altında sürdürülen hayvana şiddet eylemlerinin belediye tarafından devam ettirilmesi ve desteklenmesi, etik gerekçelerimizin belediyeye yazılı olarak iletilmesinin ardından, ikinci festival öncesi kendileriyle yollarımızı ayırmamıza neden olmuştur.

2018 yılından bu yana derneğimizin organizasyonu ve hayvan hakları örgütlerinin paydaşlığında gerçekleştirilen Uluslararası İstanbul Vegfest ise, Türkiye’den ve dünyadan onlarca konuşmacı ve yüzlerce aktivistin katılımıyla her yıl düzenlenmektedir: https://vegfest.istanbul

Didim Vegfest’i hâlâ TVD ile ortak düzenlenen bir etkinlik olarak gören ve/veya bu şekilde lanse eden kişi ve kurumlara gerekli hatırlatmayı yeniden yapmak amacıyla bu ek açıklamayı yapma gereği duyuyoruz. Aynı zamanda, düzeltme taleplerimize rağmen yıllardır “Türkiye’nin ilk ve tek vegan festivali” söylemini kullanan Didim Belediyesi’nin kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye son vermesi için, bu kez açık bir çağrı şeklinde gerekli düzeltmeleri yapmaları ve gelecek festivaller olması halinde bu yanıltıcı iddiadan vazgeçmeleri çağrısında bulunuyoruz.


Kapak fotoğrafı: Didim, Ocak 2022, Ses Gazetesi

Önceki İçerikYeni reklam filminde çelişkilerimiz ile yüzleşiyoruz
Sonraki İçerikVegan bebek, vegan çocuk ve beslenme

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.