İrlanda hükümeti, uzun süredir hayvan hakları aktivistlerinin mücadele ettiği kürk çiftliklerine karşı harekete geçti. İrlanda Tarım Bakanı, geçtiğimiz hafta kürk üretimine yasak getirildiğini açıklayarak kürk yasağının kabine tarafından onayladığını açıkladı.

Kürk Çiftliği Yasa Tasarısı, ilk olarak 2019’da sosyalist parti People Before Profit/Solidarity politikacısı Ruth Coppinger tarafından parlamentoya sunulmuştu. Tarım Bakanı Charlie McConalogue, güncellenen Hayvan Sağlığı ve Refahı Yasası kapsamında tasarıyı yeniden gündeme getirerek yasağın kabine tarafından onandığını açıkladı.

2022’de uygulamaya konacak yeni yasayla kedi, çinçilla, köpek, tilki, vizon ve gelincik gibi pek çok hayvanın kürk çiftliklerinde derileri ve kürkleri için hapsedilmesi ve yeni kürk çiftliklerinin kurulması yasa dışı hale gelecek.

Fotoğraf: Jo-Anne McArthur / We Animals Media

Kamuoyu tepkisi değişimi beraberinde getirdi

Kürk endüstrisi gerek hayvanlara yönelik işkence, gerekse çevre üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle her geçen gün daha fazla kamuoyu tepkisiyle karşılaşıyor. İrlanda özelinde, Fine Gael dışındaki tüm siyasi partiler yasağı desteklerken, anketler de İrlanda vatandaşlarının yaklaşık yüzde 80’inin kürk çiftliklerine karşı olduğunu gösteriyor.

Kürk çiftliklerine karşı uluslararası düzeyde ve toplumsal boyutta tartışmalar yaşandığını, kürk karşıtı farkındalığın gittikçe büyüdüğünü söyleyen Tarım Bakanı Michael Creed, “Kürk sektörüyle ilgili olarak toplumun talepleri değişiyor. İrlanda’da kürk endüstrisinin aşamalı olarak kaldırılmasının zamanı geldi,” dedi.

İrlanda attığı bu adımla, kürk yasağını yürürlüğe koyan 15. Avrupa ülkesi olacak.

90’lardan bugüne

Hayvan hakları savunucularının desteklediği yasal değişiklik 20 yıllık mücadelenin ardından geldi.

Deri endüstrisine karşı yürüttükleri mücadelenin artık daha da hızlanabileceğini belirten Animal Rights Action Network kurucusu John Carmody, “Kürk çiftliklerinin korkunç yerler olduğunu söylemenin pek de popüler olmadığı 90’larda bu gerçeği dilimizden düşürmüyorduk. Politikacılar o zaman bizi yalancı çıkarmaya bakıyordu. Ama şimdi bu acımasız ticareti sonlandırmak için ilerici, yapıcı çağrılara katılıyorlar. Yapılan eylemler, kamuoyu bilgilendirme çalışmaları ve en önemlisi tüketicilerin kürk karşıtı bir tutum benimsemesi, mağazaların vitrinlerini vegan seçenekler ile donatmasını sağladı. Bu da zulüm ve eziyetin olmadığı bir geleceğin yakın olduğunu gösteriyor,” dedi.

Bana Göz Kulak Ol Derneği’nin “Kürkünü Çıkar, Vicdanını Giy” kampanyası kapsamında, bu alanda uluslararası düzeyde mücadele yürütülen örgütlerle bağlantı kurularak hazırlanan ve kürk sektörünün perde arkasını gösteren videoyu, resmin üzerine tıklayarak YouTube üzerinden izleyebilirsiniz. UYARI: Video, tetikleyici şiddet görüntüleri içeriyor.

Halihazırda Laois, Donegal ve Kerry’deki üç çiftlikte 120 bin vizon tutsak ediliyor.

Bu yılın başlarında Danimarka’daki bir vizon çiftliğinde ortaya çıkan yeni koronavirüs çeşidi hakkındaki endişeler nedeniyle her üç çiftlik de on binlerce hayvanı toplu olarak öldürmüştü. Yasa değişikliğinin ardından hayvanlara ne olacağı ise bilinmiyor.


Kapak fotoğrafı: AP Photo/Sergei Grits, File

Kaynaklar: Irish Post, Livekindly

Önceki İçerikBolu’daki kızıl geyik avının iptali için de dava açtık
Sonraki İçerikVegan Hollywood yıldızları bitki bazlı et markasına yatırım yaptı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.