1 Mayıs’tan itibaren uygulamaya konulacak olan değişiklik şu anlama geliyor: İthal edilen bazı kozmetik ürünlerde hayvanlar üzerinde test edilmiş olma zorunluluğu aranmayacak. 

Çin, ​”genel” kategorisinde yer alan kozmetik ürünlerde hayvan deneyleri yapılmış olma zorunluluğunu ortadan kaldıran kararı nihayet aldı. Yıllardır hayvan hakları savunucuları tarafından beklenen bu düzenlemeyi Çin Ulusal Tıbbi Ürünler İdaresi (NMPA) ​açıkladı

​​Ayrıca hayvanların kullanılmadığı iki yeni deney yöntemini de onayladı. Bu sayede sayısız hayvan acımasız ve gereksiz hayvan deneylerinden kurtulmuş olacak.​

​​“Cruelty-free​”​ ürünler Çin’de satılabilecek 

​Halihazırda Çin, ülke çapında satılan ürünlerde hayvan deneylerinden geçmiş olma zorunluluğu arıyor. Yani bir markanın ürünlerini Çin’de satışa sunabilmesi için, hayvanlar üzerinde deney yapması ve bunu kanıtlaması gerekiyor. 

​Çıkan yeni kararla birlikte artık “genel” sınıflandırmasına giren şampuan, losyon gibi kozmetik ve güzellik ürünlerinde böyle bir zorunluluk aranmayacak. ​

Dolayısıyla “cruelty-free” olarak bilinen, yani hayvanlar üzerinde test yapmayan ürünler çok yakında Çin pazarına giriş yapabilecek. Ancak hala belirli şartları sağlamış olmaları beklenecek. Business of Fashion‘a göre, markaların kendi ülkelerinden alınmış kalite sertifikalarını temin etmeleri gerekecek; ürünleri çocuklara veya bebeklere yönelik olmayacak ve onaylanmış hammadde listesi dışında kalan hammaddeler içermeyecek.

“Genel” kategorisi dışında kalanlar

​Hayvan deneylerine karşı ürünler ve kampanyalar geliştiren ​Leaping Bunny Program​’a göre bu “büyük bir adım”. 

Leaping Bunny, “Genel kategorisine giren kozmetik ürünlere sağ boyası, perma ürünleri, çil/leke çıkarıcılar, beyazlatma ürünleri ve güneş losyonları dahil değil,” diyor. 

Hayvan deneylerinin sonunu getirecek değişim 

​Hayvan hakları savunucuları yıllardır hayvan deneyleri zorunluluğunun kaldırılması için Çin hükümetine çağrı yaparken, Çin’den ilk sinyaller geçtiğimiz birkaç yıl içinde gelmişti.

2017 yılında Çin Gıda ve İlaç İdaresi ve In Vitro Bilimler Enstitüsü (IIVS) arasında, kozmetik ürünler kapsamında hayvan deneylerine son vermek için mutabakat anlaşması imzalanmıştı. IIVS hayvanların kullanılmadığı test ve deney metotları geliştiren, kar amacı gütmeyen bir araştırma laboratuvarı.

Ekim 2018’deyse, Ulusal Gıda ve İlaç Denetimi İdaresi de kozmetik alanında hayvan deneylerine “uygulanabilir alternatifler” araştırdıklarını açıklamış, hayvanların kullanılmadığı “cruelty-free” kozmetik deneylerine yönelik yapılacak araştırma ve geliştirme çalışmalarını “yüksek öncelikli” olarak tanımlamıştı.

2019’un Mart ayında da Çin’den daha somut bir adım gelmiş, Gansu Eyaleti Ulusal Tıbbi Ürünler Vakfı tarafından yapılan açıklamayla bitmiş ithal ürünlerde ve Çin’de üretilmiş kozmetik ürünlerinde hayvan deneyleri yapılmış olma zorunluluğu fiilen ortadan kalkmıştı.

“Büyük bir adım ama hayvan deneyleri sona ermiş değil”

Accidentally Vegan UK ​Instagram hesabında yaptığı açıklamayla, alınan bu kararın hayvan deneylerinin sonunu getirecek değişimin yolda olduğunu söylüyor. 

​PETA da bu kararı olumlu karşılayanlar arasında. ​Ancak ​​PETA Bilim Politikaları Uzmanı Dr. Julia Baines​ uyarıyor: “Çin’in kozmetikler kapsamında hayvanlar üzerinde yapılan deneylere karşı attığı bu adımı kutluyoruz. Bu karar, kozmetiklerin gözlerine ve tıraşlanmış çıplak derilerine sürüldüğü, zorla yutturulduğu hayvanların acısını bir nebze hafifletecek. Fakat bu muafiyet yalnızca, yine bazı şartları karşılaması gereken saç şampuanı, vücut şampuanı, losyon ve makyaj ürünleri için geçerli olacak. Bunun dışındaki ürünlerde yapılan hayvan deneylerinde kullanılan hayvanlar halen yardımımıza ihtiyaç duyuyor.”


Kaynaklar: PlantBasedNews, Live Kindly, Ethical Elephant,

Kapak görseli: Camila Kukulski

Önceki İçerikHayvan yemek, et ve feminizm üzerine: “O kadar da kötü değil” (mi gerçekten?)
Sonraki İçerik11 Mart 2021 tarihli hayvan hakları toplantısına dair kısa bilgilendirme

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.