“Av turizmi” ve “avcılık” adı altında sürdürülen hayvan katliamlarının Türkiye çapında protesto edildiği ve bakanlığa açılan davalar ile gündemden düşmediği bugünlerde ABD’den önemli bir karar çıktı: Washington eyaletinde yaban hayvanlarının spor amaçlı ve para ödülü karşılığı öldürülmesi yasaklandı. Eyalet, çoğu zaman “nüfus kontrolü” bahanesiyle yürütülen bu katliamları yasaklayan ülkedeki yedinci eyalet oldu.

Geçtiğimiz hafta Washington Balıkçılık ve Yaban Hayatı Komisyonu eyalet çapında yaban hayvanı öldürme yarışmalarını yasaklamak için 2’ye 7 oy verdi. Washington çakal, vaşak, rakun, karga ve tilki gibi hayvanların spor amaçlı ve para ödülü karşılığı toplu olarak öldürülmesini yasaklayan yedinci eyalet oldu.

2013’ten 2018’e kadar yalnızca Washington eyaletinde bu yarışmalar kapsamında en az 1427 hayvan öldürüldüğü bildiriliyor. Yeni yasak, genellikle diğer yasaların dışında kalan hayvanlar için koruma sağlıyor.

Para ve ekipman ödülü için bu tür yarışmalara katılan avcılar belirli bir süre içinde belirlenen keyfi kriterlere göre en fazla sayıda hayvanı yakalamayı hedefliyor. Her bir türe göre farklı puan sisteminin uygulandığı bu korkunç av katliamları, bazen “en büyük erkek veya en küçük dişi bireyin” avlanmasını, bazen de “en büyük kulaklı hayvanın” veya “en iğrenç it” (*) olarak görülen çakalların avlanmasını şart koşuyor.

Yarışmalara, genellikle devlet yetkilileri tarafından yaban hayvanlarını öldürmek için “nüfus kontrolü” kisvesi altında izin veriliyor. Hayvan koruma kuruluşlarına göre hayvanların cansız bedenlerinin ve beden parçalarının şov ve ödül malzemesi olarak kullanıldığı bu yarışmalar hem canice hem de bilimle çelişiyor. Çakal ve tilkiler gibi yabani etoburlar kendi popülasyonlarını düzenleyebilirken bu hayvanların topluca öldürülmesi çiftlik hayvanları, insanlar veya evcil hayvanlar ile mevcut çatışmaları engellemiyor.

Yarışmalar halihazırda Arizona, Kaliforniya, Colorado, Massachusetts, New Mexico ve Vermont eyaletlerinde yasak. Yakın zamanda Oregon, New York, New Jersey ve Maryland’de de benzer yasaların çıkarılması umuduyla incelemeler yapan hayvan koruma kuruluşları, Washington’daki pek çok kişinin bu yarışmaları kınadığını vurgulayarak yeni yasağın diğer eyaletler için de örnek olması çağrısında bulunuyorlar. Yeni yasak ne yazık ki diğer avcılık faaliyetlerini kapsamıyor.

Uyarı: Video üzücü ve tetikleyici şiddet görüntüleri içermektedir.

ABD’deki bu yarışmaların avcılık ve av turizmi adı altında normalleştirilen ve gerek devletler, gerekse turizm şirketleri tarafından gelir kapısı olarak görülen hayvan katliamlarından farkı yoktur. Daha fazla sayıda ve türde hayvanın öldürülmesine engel olan bu yasak önemli bir adımdır ama yeterli değildir. Her türlü avcılık faaliyeti keyfidir, canilik içerir; Türkiye dahil olmak üzere dünya çapında yasaklanmalıdır.

* “Mangiest mutt” terimi. Mutt aynı zamanda uyuz, mankafa, ahmak anlamına da geliyor. Avcıların ve bu sistemi uygulayanların hayvanlara bakışını yansıtan bir terim olarak özellikle not düşülmesi gerekiyor.


Kaynaklar: VegNews, World Animals Voice, HSUS

Çeviri ve düzenleme: Elifnur Polat, Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi, TVD gönüllüsü

Önceki İçerikVeganlara yönelik nefret söylemleri – III
Sonraki İçerikTVD görüşü: Anima Belgeseli neden desteklenmeli?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.