Hayvan hak ve özgürlükleri temelinde hayvan ve hayvansal ürün tüketmeyi reddederek vegan bir yaşam süren M.M.B. (*), ailesinin ve derneğimizin başvuruları sonucu Edirne Cezaevi’nde vegan yiyecek talebinin karşılanmasını sağladı.   

Cezaevlerinde vegan beslenme haktır

Beslenme ve sağlığa erişim, keyfi ve imtiyazlı uygulamalar değil, en temel insan haklarındandır. Bu haklar cezaevlerinde de geçerliliği korumaktadır. Özellikle de başka hiçbir alternatife erişim imkânı olmayan mahkûmlar için cezaevi şartları veya başka sebepler gerekçe gösterilerek navegan yemekler verilmesi ve bu hakkın ihlali kabul edilemez.

Sebebi ne olursa olsun, Türkiye’de cezaevine giren vegan ve vejetaryenlerin, vegan ve vejetaryen beslenme hakları vardır.

Mahkûmlar ve aileleri cezaevi yönetiminin ve Adalet Bakanlığı’nın bu yükümlülüğünü yerine getirmesi için aşağıdaki yönetmeliğe atıfta bulunarak vegan yemek temini için resmi başvuru yapabilirler. Daha önce pek çok vegan mahkûmun bu haklarını kullanabilmeleri için yaptığımız gibi, Vegan Derneği Türkiye olarak biz de başvuru sürecinde müdahil olarak gerekli desteği vermeye hazırız.

25978 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Hükümlü ve Tutuklular ile Ceza İnfaz Kurumları Personelinin İaşe Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte, “İnancı gereği veya vegan, vejetaryen türü özel bir beslenme şekline sahip hükümlü ve tutukluların talepleri, iaşe miktarı ile sınırlı kalmak üzere karşılanır. Eğitim merkezlerinde de bu uygulama yapılır” düzenlemesiyle vegan ve vejetaryen mahkûmların hakları Türkiye’de 28 Mart 2012’den bu yana yasal düzeyde korunmaktadır.

(*) Vegan mahkum M.M.B.’nin ismi, mahremiyetin korunması amacıyla ailesinin talebi üzerine yazılmamıştır.

Önceki İçerikÖlümden kaçmayı başaran inek ormanda saklanarak hayatını kurtardı
Sonraki İçerikYumurta tavukçuluğu sektöründe neler oluyor?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.