Her geçen gün güç kazanan bitkisel süt sektörü süt endüstrisine zor günler yaşatmaya devam ediyor. Bu zorlu rakip karşısında pazarlarının küçülmesine ve gelirlerinin ciddi düşüşler yaşamasına tanık olan süt endüstrisi temsilcileri ise yıllardır bitkisel süt alternatiflerine karşı çeşitli lobi faaliyetlerinde bulunuyorlar. Bunlardan bir tanesi de bitkisel sütlere “süt” denilmemesi gerektiği, ve bu uygulamanın aslında tüketicileri yanıltmaya yönelik yapıldığı iddiasıdır.

Özellikle Cumhuriyetçi temsilciler ve senato üyeleri tarafından desteklenen süt endüstrisi lobisi çeşitli eyaletlerde bu ürünlerde “süt” ibaresinin kullanımının engellenmesi için harekete geçti. Virginia’da ise Vali Northam bu harekete karşılık sunulan yasa tasarısını ticaret dostu bir tutum sergileyerek reddetti. Valinin bu idari yıl içerisinde önüne gelen 1.291 tasarıdan tek veto ettiği yasa tasarısının bu olduğu belirtildi.

Bazı firmalar ürünlerini süt olarak pazarlarken diğerleri sadece içeçek (drink) ibaresini kullanıyor.

Northam, veto kararı açıklamasında “Bazı firmaların belirli gıda ürünlerini “süt” olarak piyasaya sürmelerini engellemek bu firmaların Virginia’da tutunmasını zorlaştırabilir. Bu yasa tasarısı Amerika Birleşik Devletleri anayasası, Virginia eyaleti anayasası ve bu belgelerin sunduğu ticari söz hakkı korumaları ile zıt olduğunu değerlendirdim. Dolayısıyla bu yasa tasarısını veto ediyorum.” diyerek konuyla ilgili kararının arkasında yatanı açıklığa kavuşturdu.

Bu hukuksal zafer, bitkisel süt ve diğer bitkisel ürün sektörleri açısından emsal oluşturması dolayısıyla büyük önem taşımaktadır. Özellikle Avrupa’da çeşitli ülkelerde aksi yönde alınan kararlar dolayısıyla “süt”, “sosis”, vb. terimler bitkisel ürünlerin üzerinde kullanılamamakta ve üretici firmalar bu konuda zorluk yaşamakta.

Yakın zamanda Dünya Süt Forumuna katılan ABD merkezli Chobani isimli süt firmasının Türk asıllı sahibi Hamdi Ulukaya’nın bitkisel sütlere “süt” denilmesine LinkedIn profesyonel sosyal ağında tepki göstermiş ve süt endüstrisinin gündeminde yer alması gerektiğini belirmişti. Chobani’nin 2019 sonunda “süt” ibaresini kullanmadan, “yulaf içeceği” adı altında yulaf sütü ürününü piyasaya sürdüğünü ve geçen 4 ay içerisinde Oatly ve Silk markalarını geride bırakarak ABD’de en çok satılan ikinci yulaf sütü ürünü olduğunu iddia ettiğini hatırlatmak gerekir.

Chobani Kurucu ve CEO’su Hamdi Ulukaya, Uluslararası Süt Ürünleri Birliği Başkanı ve CEO’su Michael Dykes ile Dünya Süt Forumunda çekilmiş bu fotoğrafı paylaştı.

Tüm faaliyetleri hayvanların yavruları için salgıladığı sütü gasp etmek olan süt endüstrisinin kendi işlerine geldiği için korumak konusunda hassasiyet gösterdiği sütün tanımı ise; (1) dişi memeliler tarafından yavrularının beslenmesi için salgılanan, yağ ve protein bakımından zengin opak beyaz sıvı, (2) bazı bitkilerin beyaz suyu, ve (3) krema vari dokuya ve belirli bir bileşen veya kullanıma sahip sıvı.

Virginia Eyaleti’nin adını son zamanlarda ilk kez duymuyoruz. Netflix’de yayına giren ve geçtiğimiz haftalarda dünya genelinde çok ilgi gören “Tiger King” belgeseli henüz daha ortaya çıkmadan önce Virginia eyaleti harekete geçerek belgeselde yer alan faaliyetleri engel olmayı hedefleyen yasayı yürürlüğe almıştı. Bu yasa sayesinde insanların tutsak vahşi hayvanlara doğrudan temas etme imkanı vererek kar edilmesinin önüne geçilmişti. İlgili yasada “Tehlikeli tutsak hayvanlarla doğrudan temas yasaklanmıştır. Tehlikeli tutsak hayvanlara bakan kişi veya kuruluşların üçüncü kişilere ücret karşılığında veya ücretsiz olarak bu hayvanlarla doğrudan temas sağlaması veya sağlamayı teklif etmesi yasal değildir.” ibaresi bulunmakta.

Kaynak:
https://www.foodnavigator-usa.com/Article/2020/04/02/Chobani-moves-to-2-spot-in-oatmilk-category-three-months-into-launch-sees-significant-rise-in-core-yogurt-sales-amid-coronavirus

https://www.gfi.org/media-virginia-censorship-veto-statement

https://www.13newsnow.com/article/life/animals/virginia-passes-bill-to-ban-public-contact-with-dangerous-captive-animals-like-tiger-cubs/291-cdc28a5a-5cc4-4647-85fb-464d6e59e381

Önceki İçerikGerçek Yaşam Öyküsü: Kamboçya Soykırımı ve Hayvan Zulmünün Paralellikleri
Sonraki İçerikHayvan Hakları Örgütleri COVID-19 Araştırmalarında Hayvan Kullanılmamasını Desteklemek için Birleşiyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.