Uzun zamandır hayvansal süt sektörü için çalan tehlike çanlarının
sonuçları son aylarda iyice kendilerini göstermeye başladılar. Zaten son yıllarda dünya genelinde çok sayıda nispeten küçük süt çiftliği kapılarına zincir vurmuştu ama bu çiftliklerin daha büyük çiftlikler ve firmalar tarafından satın alınması dolayısıyla etkisi çok hissedilmemişti.

Hayvansal süt alternatiflerinin yıldızı 2016 senesinde bitkisel süt devi Alpro’nun dünyanın en büyük 10 gıda üreticisinden biri olan Danone Grubu tarafından satın alındığında parlamıştı. Veganlığın gün geçtikçe yayılması, insanların giderek daha bilinçli tüketime yönelmeleriyle birlikte sağlık, etik ve çevre açısından hayvansal sütler yerine bitkisel alternatifleri tercih etmesi diğer firmaların da bu yan sektöre yönelmesine sebep oldu. Terazinin diğer tarafında ise küçük işletmelerde yıllardır hissedilen azalan hayvansal süt tüketiminin yükü büyük işletmelere de sıçramaya başladı.

Kasım ayında ABD’deki en büyük sütçülük firması olan Dean Gıda iflas kararı aldı ve geçtiğimiz ay tesislerinin ve markalarının büyük bir bölümünü Diary Farmers of America’ya $425 milyon karşılığında sattığını duyurdu. Çok sayıda süt çiftçisi ya tamamen sütçülüğü bırakarak bitkisel süte yönelik ekin yetiştirmeye başladı ya da geçimlerini sağlayabilmek adına sütçülüğünün yanı sıra ziraate yöneldi.

Tüketicilerde oluşan farkındalık ve dolayısıyla bitkisel süt alternatiflerinin daha fazla tercih edilmesi ilerleyen yıllarda özellikle gelişmiş ülkelerde ciddi olarak artış göstermesi beklenmekte. Joker filmindeki rolü için başta Oscar Ödülleri olmak üzere ödül aldığı her törende hayvansal süt gerçeğine değinen ünlü vegan oyuncu ve yönetmen Joaquin Phoenix’in başını çektiği vegan ünlüler sayesinde çok sayıda kişinin vegan hayat tarzından haberdar olmaları bunda büyük etken.

Geçtiğimiz günlerde ise Danimarka devi Arla Gıda yulaf sütü üretimine başlayacağını açıkladı. Hacmen dünyanın dördüncü en büyük hayvansal süt firması olan Arla, Kuzey Avrupa genelinde 12.500 süt çiftçisinin sahibi olduğu bir kooperatif. Türkiye’deki tüketicilerin ise Arla’nın ürünlerinden Lurpak tereyağına aşinalıkları var. Arla’nın bu kararı özellikle süt çiftçilerinden tepki alırken, küresel hayvansal süt sektörünün önümüzdeki yıllarda çok daha ciddi zorluklardan geçeceğinin bir göstergesi.

Önceki İçerikSütlü Şubat’a Karşı Kampanya
Sonraki İçerikIKEA Hollanda’da Bazı Mağazalarında Menüye Vegan Hamburger Ekledi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.