Sn Yılmaz Özdil,

Faytonlar konusunda yazdığınız 26 Eylül 2019 tarihli köşe yazınızı üzüntü ile okuduk. Nostalji adı altında fayton atlarına uygulanan sistematik eziyet, Mars gezegeninde tohum filizlendirmiş 21. yüzyıl insanını, maalesef sadece kibirli yapmaktan öteye gitmiyor.

Eski çağlardan bu yana elindeki imkansızlıklar dolayısıyla hayvanları bir çıkar yol olarak düşünmüş insanlık, artık aynı imkansızlıklar içinde yaşamıyor. Ters yönde düşünürsek, tanrılara insanları adayan toplumlar için de insan kurban etme davranışı veya kölelik bir nostalji sayılabilir. Ancak hiçbir nostaljik davranış akıl, bilim ve bugünün şartlarıyla değerlendirilmeden sadece nostalji olduğu için kabul edilemez.

Her şeyden önce kabul etmemiz gereken gerçek, doğanın insana ait olduğu değil insanın doğaya ait olduğudur. Yazınızda da belirttiğiniz gibi atlar insana çok yakın hayvanlardır. Ve onlar bu kölelik/sömürü düzenini hak edecek hiçbir şey yapmadılar; insanlara ihanet etmediler, düşmanlık beslemediler, zarar vermediler.

Bizler nostaljik olduğu iddiasıyla bizimle aynı derecede yaşamayı, kabul ve saygı görmeyi hak eden bir türü kendi egosistemimize alet edebilir bir hakkı kendimizde görmemeliyiz. Hayvanları yük hayvanı, süs hayvanı, besi hayvanı gibi sınıfların içerisine hapseden yine sadece insanlardır. Bunu onlar seçmedi.

Şartlar ne derece kabul edilebilir olursa olsun, atlı faytonlar da, at yarışları da, sirkler de insan benmerkezciliği üzerine kurulmuş sömürü düzenleridir. Hayvan hakkı savunucuları olarak hiçbiri bizim için kabul edilebilir değildir.

Dünya üzerinde fayton kullanan ülkelere verdiğiniz örnekler bu uygulamanın doğruluğunu kanıtlamıyor. Tersine, değişim hayvan hakları yönünde ilerliyor.

İşte size faytonu yasaklayan birkaç önemli yönetim: İngiltere Londra Oxford, Fransa Paris, Çin Beijing, Kanada Toronto, Hindistan Delhi, Amerika Florida Misisipi, Nevada, New Mexico, New Jersey, South Carolina, Türkiye İzmir Antalya Kuşadası…

Bu anlamda İzmir, Antalya ve Kuşadası Belediyeleri duyarlı belediyecilik anlayışları dolayısıyla bizim gururumuzdur.

Kalemini son derece güçlü bulduğumuz bir yazar olarak, bu konudaki açıklamalarınızı talihsiz buluyor ve sizi bir de bu açıdan düşünmeye davet ediyoruz.

Türkiye Vegan Derneği adına Ebru ARIMAN – TVD Başkanı

Önceki İçerikJoaquin Phoenix türcülüğe karşı Times Meydanı’nda bir reklam panosunda!
Sonraki İçerikKırmızı ve işlenmiş *et hakkında TVD basın açıklaması

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.