The American Journal of Clinical Nutrition” adlı bilimsel yayında yayımlanan yeni bir çalışmada “beyaz et” tüketiminin “kırmızı et” tüketimi kadar kötü kolesterol (LDL) üzerinde olumsuz etkileri olduğu ve böylece kalp hastalığı riskinin artması bakımından daha sağlıklı bir noktada bulunmadığı sonucuna ulaşıldı. Araştırmada karşılaştırılan üçüncü grup ise protein ihtiyacını bitki-bazlı bir beslenme tarzıyla giderdi ve çalışmanın sonunda diğer iki grubu da kötü kolesterol değerleri bakımından kayda değer sağlık avantajları yakalamak anlamında oldukça geride bıraktı.

113 katılımcıyla 16 hafta boyunca uygulanan bu üç beslenme biçiminden -daha geniş çaplı çalışmalar öncesinde- çıkarılabilecek çarpıcı sonuç, yaygın görüşlerin aksine “beyaz et” tüketiminin sağlık için “kırmızı et”e tercih edilmesinin doğru olmadığı ve kötü kolesterolü düşürmek açısından da bitki-bazlı beslenmenin kalp hastalıkları riskini azaltan bir faktör olarak öne çıktığı şeklinde.

TVD notu: “Beyaz et” (white meat) ve “kırmızı et” (red meat) ifadeleri kaynak olarak yararlanılan bilimsel çalışma ve makalelerdeki terimlerdir. Aslında her ikisi de hayvan bedenidir. Böylesi yanlış kullanımlarla karşılaştığımız her defasında gerekli eleştirel bakış açılarını anımsatmanın önemine inandığımızı belirtmek isteriz.

Önceki İçerikVeganlık Avrupa’da Yükselişte
Sonraki İçerikVegan deri nedir ve neden tercih edilmeli

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.