VEJETARYEN BESLENME VE KATARAKT RİSKİ ARAŞTIRMASI (2011)
GEÇMİŞ ÇALIŞMA VE DENEYİMLER:
Yaşa bağlı katarakt oluşumu, katarakt riskinin en önemli belirleyicilerindendir. Geçmişte yapılmış olan beslenmenin katarakt oluşumu üzerinde etkisi konulu bilimsel çalışmalarda spesifik besinler veya sağlıkla ilişkilendirilen indeksler üzerinde durulmuş fakat vejetaryenlik gibi net ifadelerle tanımlanabilen beslenme grupları kullanılmamıştı.
HEDEF:
Yüksek oranda vejetaryen beslenmeyi içeren grup, geniş bir yelpazede değerlendirilerek grubun beslenmesi ve katarakt riski arasındaki ilişki araştırıldı.
Tasarı: Bazal diyet ve yaşam karakteristikleriyle ilgili katarakt riskini ölçmede 40 yaş ve üstü diyabet taşımadığını bildiren 24760 hastada cox regresyonu yöntemi ile araştırıldı.

SONUÇ:
Katarakt grubu ile diyet grubu arasında güçlü bir ilişki mevcuttu, katarakt riski progresif bir azalma ile; (risk faktörü yüksek olandan düşüğe doğru sıralanmıştır)
1- Yüksek düzeyde et yiyiciler
2- Düşük düzeyde et yiyiciler
3- Balık yiyenler (bu katılımcılar kırmızı et tüketmeyip yalnızca balık tüketen katılımcılardı),
4- Vejetaryenler,
5- Veganlar
olarak sonuçlandı.
Rakamsal Değerler: Çok değişkenli çalışma sonunda, insidans hızı oranları (%95 cls): Ilımlı et yiyiciler (50–99 g et/gün), Düşük et yiyiciler (50 g.dan az et/gün), Balık yiyiciler, Vejetaryenler ve Veganlar; yüksek derecede et yiyiciler (100 g ve üstü et/gün) ile karşılaştırıldığında 0.96 (0.84, 1.11), ve sırasıyla; 0.85 (0.72, 0.99), 0.79 (0.65, 0.97), 0.70 (0.58, 0.84), 0.60 (0.38, 0.96) şeklinde değerlerle sonuçlandı.
Bu sonuçlar, Katarakt riski ile özel bir diyetle beslenen grup üyeleri arasındaki ilişkiyi güçlü bir şekilde yansıtmaktadır.

KANI / HÜKÜM:
Veganlar / Vejetaryenler, katarakt konusunda et yiyenlere göre daha düşük risk altındadır.
Çalışmanın Kabul Edilme Tarihi: Şubat 2011-03-30 Amerikan Beslenme Derneği 2011 yayını.
Paul N Appleby, Naomi E Allen, and Timothy J Key.

Kaynak: TVD, The American Journal of Clinical Nutrition, Ceviri: Ebru ARIMAN – TVD

Önceki İçerikİşlenmiş et = Fişlenmiş et!
Sonraki İçerikAvrupa Vejetaryen Birliği

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.