Dünya üzerinde birçok canlı türü, başta kaçak avcılık olmak üzere, ekolojik değişim, habitat kaybı ve daha birçok nedenle, neslinin tükenme tehlikesiyle ile karşı karşıya.
Bütün bu gerçeklerden hareketle, Georgia Üniversitesi Rejeneratif Biyobilim Merkezi (RBC), nesli tehlike altında olan pek çok türü koruyacak bir genetik depolama alanı, diğer bir değişle dondurulmuş kök hücre kasası inşa etmeye hazırlanıyor.
Araştırmacılar, invaziv olmayan -yani canlıya fiziksel bir zarar verme ihtimali olmayan- bir tür girişimle, nesli tükenme tehditi altında olan türlerden alınacak hücreleri, sıvı azot tanklarında dondurarak, gelecekte sperm ve ya yumurta olarak işlev görmek üzere, kök hücrelerden yeniden programlamayı hedefliyor.
Bu yöntemle, hücrelerdeki genler mükemmel şekilde korunmuş olacağı için, üzerinden yüzlerce yıl geçmiş olsa bile, hücreler herhangi bir zarara uğramadan işlevini yerine getiriyor olacak.
Projenin lideri Hayvan Profesörü Franklin West, bunun sürdürülebilir bir proje olduğuna inanıyor. Projenin ana hedefi, her türlü emniyet tedbirinin alındığı ve Kuzey Buz Denizi’ndeki Tohum Kasasına benzer bir kıyamet gen kasası inşa etmek.
Yok olma tehditi altında olan türler, yaşamın devamlılığı için sanıldığından çok daha fazla büyük bir tehdite sahip. Projenin bu konuda önemli bir boşluğu doldurması bekleniyor.
Kaynak:Quartz