Her yıl Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye’nin farklı şehirlerine karşı sivil toplum kuruluşları ve hak savunucusu gönüllüler tarafından açılan av ihalelerinin iptali davaları, Tarım ve Orman Bakanlığının elinde bilimsel metotlarla tutulmuş yaban hayatı envanteri ve yine bu metotlarla belirlenmiş zararlı hayvanlara dair veri olmadığından kabul edilmekte ve ihaleler iptal edilmekteydi.

Ancak 2022-2023 av sezonundan başlayarak Bakanlık tarafından oluşturulan Bilim Kurulu’nun söz konusu av işlemlerini bilimsel olarak uygun bulduğuna dair bir rapor sunulması sebebiyle, her ne kadar bu rapor bilimsel veya hukuki olarak hiçbir yenilik içermemesine rağmen, önceki yıllarda davaları kabul ederek ihaleleri iptal eden Danıştay 13. Dairesi, başka hiçbir gerekçeye dayanmaksızın ihalelerin hukuka uygun olduğuna karar vererek davalarımızı reddetmişti.

Bugün Konya’da ve Karaman’da yaban keçileri ile Anadolu yaban koyunu hakkında verilen ihale konusu avcılığın devamına dair karar üzerinden bu hukuksuzluğu Anayasa Mahkemesine taşıdık.

Mahkemeden gerekçeli karara ulaşım hakkımız çerçevesinde adil yargılanma hakkımızın, ayrıca sağlıklı çevrede yaşama hakkı bağlamında kişinin manevi haklarının geliştirilmesi hakkının ihlal edildiğine dair, İnsan Hakları Avrupa Mahkemesinin derneklerin üyelerini temsilen Mahkeme önünde taraf ehliyetinin bulunduğunu gözeten son kararları çerçevesinde karar vermesini bekliyoruz.

Başvuruda emeği geçen Doç. Dr. Serkan Köybaşı’ya, Av. Tuğçe Berber’e ve Av. Hacer Gizem Karataş’a teşekkür ederiz.

Önceki İçerikEVU 2024 Avrupa Birliği Seçimleri İçin Manifesto
Sonraki İçerikKurban, Hayvan Kesim Bayramı Değil Yoksullar İle Dayanışma Bayramıdır

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.