Dünya Liderleri 2030 yılına kadar 3 önemli işi başarmak için 17 Küresel Amaç üzerinde uzlaştı: Aşırı yoksulluğu sona erdirmek, iklim krizine çözüm bulmak ve eşitsizlik/adaletsizliklerle mücadele. Sürdürülebilir kalkınma için Küresel Amaçlar bu taahhütleri gerçekleştirebilir. Tüm ülkelerde, tüm insanlar için! Bunların gerçekleşebilmesi için herkesin bu hedefleri bilmesi gerekiyor.

TVD olarak biz de veganizmin bütün bu kapsayıcılığındaki sürdürülebilirlik kavrayışının ayrılmaz bir bileşeni olması gerektiği şeklindeki düşüncelerimiz temelinde “Sürdürülebilir Kalkınma için Küresel Amaçlar”a veganlığın yaygınlaştırılması ve eğitim/iletişiminin ilerletilmesi yoluyla verdiğimiz desteği daha etkili kılmak ve vegan olanakları Küresel Amaçlarla olan zorunlu kesişim noktaları üzerinden geniş kitlelere ifade etmek istiyoruz.

Türkiye’nin ilk sürdürülebilir müzik festivali olan FESTTOGETHER ile Türkiye Vegan Derneği’ni buluşturan da söz konusu kavramsal ortaklaşmalar ve sürdürülebilirlik bağlamında ekolojik bilinci yükseltme çalışmalarımız oldu.

Birleşmiş Milletler’in 17 Amaç ile çerçevesini belirlediği küresel sürdürülebilirlik amaçlarının önündeki pek çok engel (örneğin, kadına yönelik şiddet, cinsiyet vb. temellerde yapılan ayrımcılık ve hak ihlalleri, savaş ve her tür grup arasındaki şiddet içeren çatışmalar, açlık, adaletsizlik ve eşitsizlikler, iklim krizi ve ekolojik sorunlar, sağlığı tehdit eden alışkanlıklar ve tüketim/üretim biçimleri) veganizm benimsenmediği ölçüde aşılamayacak ve verilen diğer olumlu mücadelelerle yapılan doğru yatırımlar istenen sonuçlara ulaşmakta her zaman eksik kalacaktır düşüncesindeyiz.

Zira vegan olmayan üretim ve tüketim biçimleri hayvanlara uygulanan şiddet ve sömürü yoluyla kadına yönelik şiddet dahil tüm şiddet formlarını ve sömürü/adaletsizlik yapılarını psikolojik, toplumsal ve kültürel açılardan kolaylaştıran/arttıran etkiler ürettiği gibi iklim ve çevre sorunlarının içinde bulunduğumuz tehlikeli seviyelere gelmesinde büyük bir rol oynamakta.

Özellikle, endüstriyel hayvancılık faaliyetleri küresel sürdürülebilirlik hareketinin önündeki en büyük engellerden biri. Bu durum vegan beslenmenin -ve elbette, daha genel olarak söylersek, vegan yaşam tarzlarının- sürdürülebilir bir dünyayı gerçekleştirebilmemiz yolunda çok kritik bir işlevde bulunabileceği anlamına geliyor.

Bu anlayış doğrultusunda, müziğin birleştirici gücüyle sürdürülebilirlik idealleri uğruna olan etik çabaları daha etkili ve güzel kılmak üzere “Eğlen, iz bırakma, vegan beslen!” diyor ve benzer bir farkındalıkta olan herkesi 28 Eylül’de KüçükÇiftlik Park’ta harika bir gün geçirmeye davet ediyoruz.

Not: FESTTOGETHER’da tüm yemekler vegan!

Önceki İçerikVegan diyetle forma girmek daha kolay: Yanıt daha sağlıklı mikrobiyom sağlamasında olabilir
Sonraki İçerik“Dünya Süt ve Süt Ürünleri Zirvesi”ni kınıyoruz!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.