2019’da bakıcılarıyla birlikte verdikleri selfie poz ile internette viral olan dağ gorili Ndakasi 14 yaşında hayatını kaybetti. Uzun süredir viral bir hastalıkla boğuşan Ndakasi, “son nefesini bakıcısı ve hayat boyu arkadaşı Andre Bauma’nın sevgi dolu kollarında verdi.”

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki Virunga Ulusal Parkı tarafından yapılan resmi açıklamaya göre Ndakasi, 26 Eylül’de uzun bir hastalıktan sonra hayatını kaybetti.

Parkın içinde bulunan ve dünyada yetim kalan dağ gorillerine bakan tek tesis olan Senkekwe Merkezi’ndeki korucular Ndakasi’yi 2007’de, henüz iki aylıkken, avcılar tarafından öldürülen annesinin ölü bedenine yapışmış halde bulmuşlardı. Başka aile üyesi olmadığı için korucuların sahiplendiği yavru goril hızla veteriner hekim kontrolüne alındı ve anne sıcaklığını bulabilmesi için ilk geceyi Andre adlı bakıcının göğsünde yatarak geçirdi.

Ailesini kaybetmenin travmasının ardından doğaya tek başına dönemeyecek kadar küçük ve savunmasız olan Ndakasi, ölümüne kadar 14 yıl boyunca diğer yetim dağ gorilleriyle birlikte yaşadı.

Fotoğraf: Gorilla Doctors

Arkadaşım Ndakasi

Ndakasi’nin bakımını üstlenen ve onunla derin bir dostluk kuran Bauma, “Ndakasi’nin adı ‘başkalarını ağırlamaktan mutluluk duyan kişi’ anlamına gelen annesi Nyiransekuye’yi andırdığını söyleyebilirim. Tatlı doğası ve zekası, insanlarla Büyük Maymunlar arasındaki bağlantıyı ve neden onları korumak için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerektiğini anlamama yardımcı oldu. Böylesine sevgi dolu bir canlıya destek olmak, özellikle de Ndakasi’nin çok genç yaşta yaşadığı travmayı bilerek onun bakımını üstlenmek benim için bir ayrıcalıktı,” dedi.

“Ndakasi’yi arkadaşım olarak adlandırmaktan gurur duyuyorum. Onu bir çocuğu sever gibi sevdim. Onunla her etkileşim kurduğumda, neşeli kişiliği yüzüme kocaman bir gülümseme kondurdu. Virunga’da hepimiz onu özleyeceğiz ve Ndakasi’nin Senkwekwe’de geçirdiği süre boyunca hayatımıza kattığı zenginlik için sonsuza kadar ona minnettar kalacağız.”

Ünlü selfie ve bipedalizm

Ndakasi, Netflix’te gösterimde olan “Virunga” adlı belgesel ile tanınmış, 2019’da ise insanların ayakta duruşunu taklit ettikleri poz ile dünya çapında ünlenmişti. Bakıcılarından Shamavu’nun “Ofiste sıradan bir gün” yorumuyla paylaştığı ve kısa sürede viral olan fotoğrafta Ndakasi, Ndeze adında başka bir dişi gorilin yanında ayakta görüntülenmişti.

Park yetkilileri Instagram hesaplarından yaptıkları açıklamayla bu hareketin dişi gorillerin oyuncu doğası ile kişiliğini gözler önüne serdiğini ve bipedalism olarak bilinen iki ayak üzerinde yürümenin kısa süreli de olsa birçok primat için son derece doğal ve normal olduğunu belirtmişti.

“Ofiste sıradan bir gün.” Ndeke ve Ndakasi, bakıcıları Mathieu ve Patrick ile birlikte gezintide. Fotoğraf: Mathieu Shamavu / Virunga National Park

200’den fazla korucu hayatını kaybetti

Ülkenin kuzeydoğusunda 7700 kilometrekarelik bir alana yayılan parkta 22 primat türü yaşıyor.

Dağ gorilleri açısından ise, 2007’de 720 bireylik bir popülasyondan bahsedilirken, bugün koruma çalışmalarının da etkisiyle, yüzde 47’lik bir büyümeyle 1063 bireyin olduğu biliniyor.

600’den fazla korucu ise, sık sık şiddet ve çatışmaların görüldüğü parkta, avcılara karşı hayatlarını riske atarak yaban hayatı korumak için çalışıyor. Reuters’ın Ocak ayında bildirdiğine göre geçmişten bugüne 200’den fazla korucu, parkta gerçekleşen avcılık kaynaklı çatışmalar sebebiyle hayatını kaybetti.

Onlara hayvanlar için teşekkür ederken hayatını kaybeden tüm canları anıyor ve uğurluyoruz. Elveda Ndakasi… 

Ndakasi, Covid-19 öncesi, veteriner hekim Dr. Eddy Kambale Syaluha tarafından sağlık kontrolünden geçerken. Fotoğraf: Skyler Bishop / Gorilla Doctors

Kaynaklar: Virunga National Park, CNN, ITV

Önceki İçerikModa sektöründe hayvan sömürüsüne karşı sürdürülebilir, vegan ipek
Sonraki İçerikBirleşik Krallık’ta her 5 çocuktan 1’i vegan veya vegan olmak istiyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.