Vejetaryen/Vegan diyete geçmek tamamıyla şeker hastalığını tedavi edici etkiye sahip değildir. Ama vejetaryen olmayan diyete göre, kilonuzun kontrolüne daha fazla yardımcı olmak, diyabetin getirdiği bazı riskleri azaltmak ve büyük olasılıkla da vücuttaki insülin seviyesini dengede tutmak gibi bazı yardımlar vejetaryen diyetle mümkün olabilir. Bu, tabii ki, seçtiğiniz vejetaryen beslenme tipine ve tercih ettiğiniz gıda türlerine bağlıdır.
Tek bir vejetaryen beslenme şekli yoktur. Vegan beslenme şekli tüm vejetaryen beslenme şekillerinin en katısıdır. Veganlar hayvan etleri, süt ve süt ürünleri ile yumurta gibi hiçbir hayvansal gıdayı yemezler. Diğer tip vejetaryenlerde ise süt ve süt ürünleri veya yumurta isteğe bağlı tüketilebilir.
Sıkı bir vegan beslenme kolesterol içermez, genellikle düşük doymuş yağ içerir. Vejetaryen beslenmede çokça tüketilen sebzeler, meyveler, tam tahıllar ve baklagiller yüksek miktarda lif ve bitkisel kimyasallar içerir. Vejetaryen diyet genellikle vejetaryen olmayan beslenme şekline göre daha düşük kalorilidir. Bu faktörler de diyabetli kişiler için oldukça gerekli ve faydalıdır.
Şeker hastalığı üzerine yapılan son araştırmalar, sadece bitkisel besinlerde bulunan kompleks karbonhidratlar yönünden zengin ve yağ oranı düşük diyet reçetelerinin diyabeti kontrol altında tutmak için en uygun beslenme şekli olduğunu göstermiştir. Yağdan ve kolesterolden kaçınmak şeker hastalığı diyetlerinin temel çıkış noktası olmaktadır. Şeker hastalarının % 90’ının obez (aşırı şişman) olduğu göz önünde tutulduğunda, obezitenin de (aşırı şişmanlık) şeker hastalığında ciddi bir risk faktörü olduğu görülür. Kan glikoz seviyesinin yüksek oluşu ve bu yüksekliğin devamı diyabet ile birlikte bir çok hastalığı (komplikasyonu) da beraberinde taşır.
Obez insanlarda vejetaryen beslenmeye bağlı yaşanacak kilo kayıpları tip 2 diyabet değerini düzenleyebilir. Bütün insüline bağımlı şeker hastalarının insülin alması gerekse de, bitkisel kökenli diyetler, insülin ihtiyacını düşürmektedir.
2006 yılında Diabetes Care dergisinde yayınlanmış bir çalışma, düşük yağ içeren vegan diyet tercih edenlerden tip 2 diyabetlilerin %43’ünde diyabete yönelik tıbbi tedavi ihtiyacının azaldığını göstermiştir.
Vejetaryen beslenme, kalp ve böbrek hastalıklarında olduğu gibi şeker hastalığı ve buna bağlı hastalık risklerini de azaltmaya yardımcı olur. Ancak yine de tekrar edecek olursak, bu tamamen sizin yapacağınız özel yiyecek seçimleriyle doğru orantılıdır.
Eğer bir şeker hastasıysanız, vejetaryen diyete başlamadan önce mutlaka bir diyetisyene başvurmalısınız. Beslenme uzmanı size vücudunuzun ihtiyacı olan tüm besinlerle birlikte doğru kalorilerle sağlıklı bir kiloda kalma konusunda uygun bir beslenme planı hazırlamanıza yardımcı olacaktır.
Kaynaklar:
TVD, Mayo Clinic / Maria Collazo-Clavell, MD – Ceviri: Ebru ARIMAN

Önceki İçerikİşlenmiş et = Fişlenmiş et!
Sonraki İçerikAvrupa Vejetaryen Birliği

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.