Al Gore in Davis Guggenheim's documentary An Inconvenient Truth.Geride bıraktığımız yılın sonunda gelen ve en ses getiren haberlerinden biri de hiç kuşku yok ki ABD eski Başkan yardımcısı Al Gore’un 2013 yılı sonunda vegan olduğunu açıklamasıydı.

Al Gore,  Nobel Barış Ödülü sahibi belgesel film yapımcısı ve bir siyasetçi. 1993-2001 yılları arasında  Bill Clinton’ın (o da 2001 yılında vegan olmuştu) kabinesinde Amerika Birleşik Devletleri’nin başkan yardımcılığını yaptı. 2000 yılındaki ABD başkanlık seçimlerini kaybettikten sonra siyasetten çekilen Gore, özellikle ekolojik konular hakkında konferanslar vermeye başladı. Bu konuşmaları, 2006’da vizyona giren An Inconvenient Truth (Uygunsuz Gerçek) adlı belgeseli için temel oluşturdular. Küresel ısınma ve insanlığın bu süreçteki olumsuz etkileri, belgeselin ana fikrini oluşturuyor. Film, Amerika’da büyük sükse yaparak, Fahrenheit 9/11 ile March of the Penguins’in ardından, sinemada en fazla izlenen üçüncü belgesel oldu ve 2007 yılında En İyi Belgesel Film Akademi Ödülünü kazandı. Ayrıca bu konuda dünyanın birçok ülkelerinde konferanslar verdi.

algAl Gore 12 Ekim 2007 tarihinde Norveç Nobel Komitesi tarafından 2007 Nobel Barış Ödülü’nü Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli ile paylaşmaya uygun görüldü. Al Gore ödülünün tamamını ABD’deki İklim Koruma Birliği adlı bir örgüte bağışlayacağını açıkladı.

Endüstriyel hayvancılığın Küresel İklim değişikliği üzerindeki etkisi düşünüldüğünde, bu alanda yoğun çalışmaları bulunan ve çalışmalarını son derece başarılı bir belgeselle gündeme taşıyan Al Gore’un vegan olması aslında uzun zamandır beklenen bir hareketti. Ve bu karar nihayet 2013 yılı sonunda geldi. Tüm duyarlı siyasetçiler ve özellikle iklimbilimciler açısından örnek oluşturması temennisiyle 2014’den daha büyük gelişmeler bekliyoruz.

 

Haber: TVD ( Vegan ve Vejetaryenler Derneği Türkiye), Ocak 2014

alggg

 

Önceki İçerik<!–:tr–>Amerika’da Vegan bir Sporcu: Gamze <!–:–>
Sonraki İçerik<!–:tr–>Mars’ın ilk yolcuları Vegan<!–:–>

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.