15.07.2015 tarihi itibariyle Resmi Gazete’de yayınlanan Kozmetik Ürünlerde hayvanlar üzerinde test yapılması yasağı 15 Ocak 2016 tarihi itibariyle resmen yürürlüğe girdi!
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun KOZMETİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR yayınlanan yönetmeliğin Ek-1 Maddeden sonra gelmek üzere yeni eklenen maddelerine göre bu yasak, “TÜM KOZMETİK ÜRÜN BİLEŞENLERİNİ VE NİHAİ/BİTMİŞ MAMULÜ” kapsıyor.
Maddeler halinde ilgili yasak şu detayları kapsıyor:
– Hayvanlar üzerinde yapılan testlerle geliştirilen nihai formüle sahip kozmetik ürünlerin piyasaya sürülmesi,
– Hayvanlar üzerinde yapılan testlerle geliştirilen bileşenleri veya bileşenlerin kombinasyonlarını içeren kozmetik ürünlerin piyasaya sürülmesi,
– Hayvanlar üzerinde yapılan testlere konu olan bileşenlere veya bileşenlerin kombinasyonlarına yönelik test yapılması,
– Bitmiş kozmetik ürünler için hayvan testlerinin yapılması.
Yani bu yasağa göre Türkiye’de bir kozmetik ürün, henüz üretim sürecindeyken hayvanlar üzerinde test edilemeyeceği gibi, o kozmetiği oluşturan bileşenler ve bitmiş nihai ürün de aynı şekilde hayvanlar üzerinde test edilemeyecek. Buna ilave olarak hayvanlar üzerinde test edilmiş kozmetik ürün veya kozmetik ürün bileşenlerinin Türkiye’ye ithali ve satışı da yasak kapsamında.
AB Uyum süreci kapsamında söz konusu mevzuat değişikliğinin uygulamaya konması için verilen süre 15.01.2016’da sona ererek yasak yürürlüğe girdi.
Avrupa Birliği’nde de, 2013 yılında Kozmetik ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmesi, bileşenlerinin aynı kapsama alınması, piyasaya arzı ve ithalatı kademeli olarak yasaklanmıştı. Ardından Türkiye’de de aynı yasağın yürürlüğe girmesi için TVD tarafından toplanan 19.878 imza TBMM Çevre Komisyonu’na sunulmuştu. Gelinen noktada bu işe inanarak yürekten destek veren tüm destekçilere ve konuyu meclis gündemine taşımamıza vesile olan İstanbul Milletvekili Sn.Melda ONUR’a teşekkür ediyoruz.
Yasağın uygulanabilirliği konusunda yalnızca yasa koruyucuların ve uygulayıcıların değil, tüm bireylerin ortak hassasiyette hareket ederek, aykırılık halinde ilgili mercileri bilgilendirmelerini ve konunun üzerinde gidilerek caydırıcılığın artırılmasını temenni ediyoruz.
Sağlık Bakanlığı İhbar Hattı: 184

Önceki İçerikV-Label şimdi de kozmetikte!
Sonraki İçerikGelenekten Geleceğe: Soya Mucizesi!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.