BALIKTAN SAĞLIK UMANLAR, BU HABER SİZE!
Yeni tamamlanan bir çalışma, balık tüketimi ve balık yağı tabletleri konusunda sizleri bir kez daha düşünmeye zorlayacağa benziyor.
American Journal of Epidemiology’nin yayınladığı bir rapora göre, balıktaki Omega 3 yağ asitlerinden biri olan DHA düzeyi yüksek olan erkeklerin, prostat kanserine yakalanma riski daha yüksek.
Seattle’s Fred Hutchinson Cancer Research Center araştırmacılarının Prostat Kanserini Önleme Denemesi kapsamında incelediği kanlarında yüksek miktarda DHA olan 3.461 erkek katılımcıda, prostat kanserinin 2,5 kat daha agresif bir davranış sergilediği görüldü.
Benzer sonuçlar, European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition çalışmasında, kanında yüksek düzeyde Omega 3 bulunan erkeklerde yüksek prostat kanseri artış hızını işaret ediyor.
Son yıllarda yapılan birçok çalışma, balık yağındaki pazarlama iddialarına henüz yansımış değil. Özellikle iddia edildiği gibi balık yağı, Alzheimer hastalığını önlemiyor, kalp hastalarına herhangi bir yardım sağlamıyor, depresyonu engellemiyor ve -en azından şimdiye kadar- bebekleri daha akıllı yapmıyor.
2005 yılında Amerikan Tıp Birliği dergisinde yayınlanan bir rapor gösteriyor ki, balık yağı bazı hastalarda kardiyak aritmi riskini artırabiliyor. Aynı yıl JAMA ( Journal of the American Medical Association ) da, balık yağının “kanseri engellemediğini” rapor etmiştir.
Ertesi yıl British Medical Journal’ın yayınladığı rapora göre ise, “Omega 3 yağ asitlerinin kalp sağlığına hiçbir faydası yok”. Bu çalışmada Omega 3 takviyesi ve plasebo hap alan yaklaşık 4000 kalp krizli hasta arasında hiçbir fark gözlemlenemedi. Ve 2009 yılında araştırmacıların, “balık tüketiminin kalp yetmezliği riskini azaltmadığını” ortaya koyan çalışması ise, o yılın flaş gelişmelerinden oldu.
Sonrasında, 2010 yılında the New England Journal of Medicine, standart kalp hastalığı ilaçlarına ek olarak Omega 3 takviyesi alan hastaların diğer hastalarla aynı kaderi yaşamalarına engel bir durum oluşmadığını saptadıklarını raporladı. Hastaların” kardiyovasküler problemlerinde hiçbir düşüşe rastlanmamıştı.”
Beraberinde şaşırtıcı bir biçimde Harvard, balık / Omega 3 ile Tip 2 diyabet riski arasındaki bağıntıyı ortaya koydu. 2009 yılında araştırmacılar, 14 ila 18 yaş arası 195.204 yetişkin üzerinde yapılan çalışmada, yüksek miktarda balık veya Omega 3 yağ asidi tüketen katılımcıların, diyabet gelişim hızı açısından daha yüksek risk taşıdıklarını rapor etti.
Bu arada, balık yağı üreticilerinin balık yağının beyin fonksiyonları üzerindeki etkisi umutları devam ediyordu (-ki hala ediyor). Onlara göre balık yağı belki de sizi daha zeki yapıyordu. Ama geçen yıl araştırmacılar bu umutlarını da söndüren yeni bir şey buldu. 867 kişilik yaşlı bir grup insana rastgele balık yağı takviyesi veya plasebo tableti verildi. Takviyeden 2 yıl sonra yaşlı yetişkinler, beyin işleme hızı ölçümleri, hafıza ölçümleri, tepki süreleri gibi kendilerine uygulanan tüm testlerin tamamında Omega 3’ün herhangi bir fayda sağlayamadığını gösterdi.
JAMA’nın bir sonraki raporu ise, Omega 3 tabletlerinin Alzheimer hastalarında zihinsel gerilemeyi yavaşlatmak adına hiçbir etki sağlamadığını gösterdi.
Ve yaş yelpazesinin diğer ucundaki bebekler… Onlar da aynı şekilde Omega 3’den hiçbir yarar sağlayamıyor. JAMA’nın bir diğer raporuna göre, hamilelik sırasında balık yağı tüketimi, henüz doğmamış bebeğin bilişsel gelişimi konusunda HİÇBİR fayda sağlamıyor.
Tüm bunlara inanmak istemiyor ya da daha bilimsel bir kaynak mı istiyorsunuz? Buyrun o zaman size kaynak listesi:
Brasky TM, Till C, White E, et al. Serum phospholipid fatty acids and prostate cancer risk: results from the Prostate Cancer Prevention Trial. Am J Epidemiol. Published ahead of print April 24, 2011. doi: 10.1093/aje/kwr027.
Raitt MH, Connor WE, Morris C, et al. Fish oil supplementation and risk of ventricular tachycardia and ventricular fibrillation in patients with implantable defibrillators: a randomized controlled trial. JAMA. 2005;293:2884-2891.
MacLean CH, Newberry SJ, Mojica WA, et al. Effects of omega-3 fatty acids on cancer risk: a systematic review. JAMA. 2005;295:403-415.
Hooper L, Thompson RL, Harrison RA, et al. Risks and benefits of omega-3 fats for mortality, cardiovascular disease, and cancer: systematic review. BMJ. 2006;332:752-760.
Dijkstra SC, Brouwer IA, van Rooij FJA, Hofman A, Witteman JCM, Geleijnse JM. Intake of very long chain n-3 fatty acids from fish and the incidence of heart failure: the Rotterdam Study. Eur J Heart Fail. 2009;11:922-928.
Kromhout D, Giltay EJ, Geleijnse JM. n-3 fatty acids and cardiovascular events after myocardial infarction. N Engl J Med. 2010;363:2015-2026.
Kaushik M, Mozaffarian D, Spiegelman D, Manson JE, Willett WC, Hu FB. Long-chain omega-3 fatty acids, fish intake, and the risk of type 2 diabetes mellitus. Am J Clin Nutr. 2009;90:613-620.
Dangour AD, Allen E, Elbourne D, et al. Effect of 2-y n23 long-chain polyunsaturated fatty acid supplementation on cognitive function in older people: a randomized, double-blind, controlled trial. Am J Clin Nutr. 2010;91:1725-1732.
Quinn JF, Rama R, Thomas RG, et al. Docosahexaenoic acid supplementation and cognitive decline in Alzheimer disease. JAMA. 2010;304:1903-1911.
Makrides M, Gibson RA, McPhee AJ, et al. Effect of DHA Supplementation During Pregnancy on Maternal Depression and Neurodevelopment of Young Children. JAMA. 2010;304:1675-1683.
PCRM – Dr.Barnard’s Blog – Ceviri: Ebru ARIMAN (Türkiye Vegan & Vejetaryenler Derneği) – www.tvd.org.tr