2013’ün kuşkusuz ki bizim için en önemli haberlerinden biri, dünyaca ünlü Forbes Dergisi’nin Veganlığı 2013 yılının en parlayan beslenme trendi olarak açıklaması ve 2013’ün son sayısında bu konuya yer ayırmasıydı. Her ne kadar, etik bir duruş olan veganlığa bir trend gibi yaklaşılmış olsa da bu ölçekte bir yayında, son derece önemli ancak görmezden gelinen bu konuya toplumun dikkatinin çekilmesi ve bu yaşam biçiminin avantajlarının madde madde vurgulanması da son derece önemliydi. Söz konusu yayında etin gelip-geçici bir heves olduğu ve etsiz dünyanın daha sağlıklı, daha şefkatli ve daha iyi niyetli toplum yaratacağına dikkat çekiliyor.
Forbes dergisinin “Vegan olmak için 101 neden” başlıklı listesinde 101 yanıta -düşükten yüksek önem sıralamasına göre- gelin birlikte göz gezdirelim :
- Daha iyi görünmek
- Kilo kaybetmek
- Daha güçlü hissetmek
- Ve daha hafif
- Daha ince
- Ve daha temiz
- Işıldayan bir cilt
- Aknelerin bitişi
- Ve egzamaların
10. Ve sedef hastalığının
11. Ve yağlı cildin
12. Siyah noktalarının sonu
13. Bağırsakların daha iyi çalışması
14. Kolesterolünün düşmesi
15. Kalbinin daha iyi çalışması
16. Zihninin temizlenmesi
17. Kilo endişesi duymadan hemen her şeyi yiyebilmek
18. Sebzelerin şaşırtıcı mucizeleri
19. Ve lezzeti
20. Ve çok yönlülüğü
21. Lahana yemenin birçok yöntemi olduğu
22. Ve birçok nedeni
23. Sebzelerin ete oranla ne kadar sağlıklı olduğu
24. Mesela meyvelerin
25. Mesela siyah fasülyenin
26. Mesela barbunyanın
27. Mesela mercimeğin
28. Mesela maş fasülyesinin
29. Taze fasülyenin
30. Nohutun
31. Meksika fasülyesinin
32. Deniz börülcesinin
33. Kuru fasülyenin
34. Soya fasülyesini de çok şekilde yiyebileceğiniz
35. Tofu gibi
36. Ya da Tempeh
37. Ya da Miso çorbası
38. Ve tam tahıllar
39. Kahverengi pirinç
40. Kinoa
41. Tam buğday
42. Çia tohumu
43. Kenevir tohumu
44. Seitana adeta tapan biri olabilirsin
45. Büyük bir hünerle hazırlanmış vegan peyniri
46. Sizin için harika bir pizzanın tadında
47. Ya da bir veggie burger
48. Ve veggie dog
49. Tavuk kanadının gereksizliğini
50. Tatlıların yepyeni halini
51. Hindistan cevizi kreması ile
52. Kaju kreması ile
53. Tatların çeşitlenebildiğini
54. Ve dokuların, yapıların
55. Ve sağlıklı içerikleri keşfetmeyi
56. Yumurtasız besinleri
57. Süt olmadan
58. Ya da balsız
59. Beyne yararlı gıdaları depolamayı
60. Antioksidan zengini gıdaları
61. Anti-enflamatuar gıdaları
62. Avokadonun mükemmel protein kaynağını
63. Ve sağlıklı yağlarca zenginliğini
64. Ve bunca zenginliğin inanılmaz lezzetlerini
65. Kabak çekirdeği gibi
66. Brezilya fındığı gibi
67. Ve badem.
68. Çünkü tavuklar daha iyisini hak ediyor
69. Hindiler de öyle
70. Ve domuzlar
71. Ve inekler
72. Ve balıklar
73. Ve ördekler
74. Ve geyikler
75. Ve keçiler
76. Ve tavşanlar
77. Ve zavallı atlar
78. Artık kafesler yok
79. Dana tezgahları yok
80. Kaz ciğeri işkencesi yok
81. Konsantre hayvan besleme yok
82. Kuyruk koparma
83. Ya da gaga yakma
84. Antibiyotik yok
85. Büyüme hormonları yok
86. Veya GDO’lu yemler
87. Meme iltihabı yok
88. Veya irin dolu sütler
89. Salmonella zehirlenmesi de yok
90. E-koli yok
91. Ya da Listeria
92. Artık zulüm yok
93. Artık utanç yok
94. Suçluluk yok
95. Kirli hava yok
96. Ya da kirli su
97. Ya da kirli toprak
98. Aksine dünya adına daha güzel şeyler var
99. Daha iyiliksever bir dünya
100. Daha nazik
101. Ve tüm canlılar için daha şefkatli bir dünya var…
Haber: TVD -Vegan & Vejetaryenler Derneği Türkiye, Ocak 2014