Vegan Derneği Türkiye’nin Bolu’daki “av ihalesine” karşı açtığı yürütmeyi durdurma ve iptal talepli davasında ara karar çıktı. Mahkeme, 15 kızıl geyiğin öldürülmesini kapsayan av ihalesinde hayvanlar lehine karar aldı.

3 Kasım Çarşamba, İstanbul – Ulusal ve uluslararası düzeyde koruma altında olan 15 kızıl geyiğin yaşam hakkı için Vegan Derneği Türkiye (TVD) tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı’na karşı 19 Ekim’de açılan davada ara karar çıktı. Bolu İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı aldı.

Mahkeme, davalı bakanlıktan “dava konusu işlemin hukuki ve maddi” gerekçelerine dair ayrıntılı açıklamalar içeren belge ve raporların 15 gün içinde kendilerine ulaştırılması gerektiğini belirterek 15 maddelik ara karar gereğinin tüm yönleriyle yerine getirilmesinin “yasal zorunluluk” olduğunu vurguladı.

TVD, kızıl geyiklerin avlanmasını geçici süreyle durduran ara kararı duyururken, 28 Şubat 2022 tarihine kadar avı planlanan tüm bireylerin kurtulabilmesi için, bakanlık izniyle yürütülen av turizmi ve avcılık faaliyetlerinin etik, hukuk ve bilim dışı olduğunun altını çizerek bir kez daha sosyal medya hesaplarından yürütmenin iptali ve avcılığın yasaklanması için çağrı yaptı.

Hayatları satışa çıkarılan kızıl geyikler

Kızıl geyikler, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin yanı sıra iç mevzuat dahilinde bakanlığın koruma altına aldığı hayvan listesinde yer almasına rağmen, yerli-yabancı avcı ve acente kotaları ile “devlet misafiri ve diplomat kotası” listesinde yer alıyor; yine bakanlığın çıkardığı Av Turizmi Uygulama Talimatı kapsamında kızıl geyiklerin avlanmasına izin veriliyor.

2021-2022 av sezonunda Bolu’ya ek olarak Eskişehir başta olmak üzere, Bilecik, Ankara, Kütahya, Kastamonu, Çorum, Denizli, Afyonkarahisar ve Kahramanmaraş’ta da kızıl geyiklerin yaşam hakkı en az 9 bin 300 TL’den, en fazla 37 bin 700 TL’den satışa çıkarılıyor.

Sivil toplum kuruluşları ve barolar bakanlığa dava açarak avlara engel olmadığı takdirde, “av acenteleri” aracılığıyla 44, “yerli” avcılar tarafından 23 olmak üzere toplamda 67 kızıl geyik Türkiye çapındaki av katliamlarında öldürülecek.

Fotoğraf: Simon Wilkes / Unsplash

Diğer davaların sonuçları bekleniyor

“Kırsal kalkınma, kamu yararı, popülasyon kontrolü, turizm geliri” adı altında meşrulaştırılmaya çalışılan ve kamuoyundan gelen tüm tepkilere rağmen “av turizmi” adı altında sürdürülen av katliamında geçen yıl ceylan, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, Anadolu yaban koyunu, kızıl geyik, karaca ve yaban domuzu dahil olmak üzere en az 798 yaban hayvanı öldürülmüştü.

Ankara ve İzmir baroları bu yıl can kayıplarını engellemek için Türkiye çapındaki tüm av ihalelerinin ve Merkez Av Komisyonu kararlarının iptalini talep eden iki ayrı dava açmış, TVD ile Hayvan Hakları ve Etiği Derneği her iki davaya da müdahillik başvurusunda bulunmuştu.

Antalya ve Isparta’daki yaban keçilerinin öldürülmesine karşı Salda için Türkiye Grubu ve A Platformu’ndan Hediye Gündüz’ün açtığı davaya da müdahillik başvurusu yapan dernekler, aynı zamanda Adana, Mersin, Hatay, Niğde ve Kayseri’de nesli tükenme riskiyle karşı karşıya olan 70 yaban keçisinin öldürülmesine engel olmak için yine Tarım ve Orman Bakanlığı’na dava açmıştı.

Bu davaların hayvanların lehine sonuçlanması için çağrı yapılırken, Türkiye’nin farklı illerinde faaliyet gösteren baroların da avlanması planlanan diğer hayvanlar için en kısa sürede harekete geçmesi bekleniyor.

Dernekler, hak savunucuları için hukuki hazırlık sürecini kolaylaştırmak ve hızlandırmak için örnek dava dilekçelerini web sitelerinden ve sosyal medya hesaplarından paylaşıyor.     


Kapak fotoğrafı: Paul Earle / Unsplash

Önceki İçerik1 Kasım Dünya Vegan Günü’nde Ankara’dayız
Sonraki İçerikVeganlık, vicdan özgürlüğü ve vegan yemek hakkı: Ankara notları

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.