Birleşik Krallık’ta İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri’ne (NHS) bağlı bir hastane, sürdürülebilir çözümler geliştirmek ve hastanenin karbon ayakizini azaltmak üzere vegan bir Sürdürülebilirlik Başkanı atadı. Hastane, hem hasta yakınlarına hem de personele hizmet veren kantinindeki “et” içeren menüleri azaltmak ve vegan menüleri artırmak için çabalayacağını açıkladı.

University Hospital Southampton (UHS) hastanesi, 22 Nisan Dünya Günü’nde hastane kantininde yalnızca vegan ve vejeteryan yemekler servis etti. Bu uygulama, hastane menülerinden hayvansalları çıkarma girişimlerinin bir parçası olarak yapıldı.

11.000 kişilik kalabalık bir personel ile hizmet veren hastane, bitkisel beslenmenin doğaya ve çevreye olumlu katkılarını özetleyen afişler asarak çalışanların da farkındalığını artırmayı hedefledi.

Hayvan üretimi ve tüketiminin çevresel zararlarını gösteren afişlerden birinde, “Her Pazartesi kantinimiz 70 porsiyon domuz eti servis ederdi. Bu yılda 9,8 ton sera gazı emisyonuna katkıda bulunuyor. Aynı zamanda arabanızı yılda 41 bin km sürmek, evinizi yaklaşık dört yıl ısıtmak ve bir yılda sekiz dakika boyunca 22.000 duş almakla aynı şey” yazıyordu.

Dünya Günü’nde hayvancılığın doğaya zararları

UHS, yeni bitki temelli menüye ek olarak çok sayıda uzman konuşmacıdan oluşan sanal bir etkinlik de düzenledi. Etkinliğin amacı, “sağlık endüstrisindeki çevresel sorun ve zorlukları ele almak” olarak açıklandı.

Hastane yönetimi “Çevresel sürdürülebilirlik konusunda çalışanlarımızla bağlantı kurmak ve fark yaratmaya katkıda bulunabileceklerini hissetmeleri için onları güçlendirmek istiyoruz,” dedi.

Sürdürülebilir sağlık

UHS’de Sürdürülebilirlik ve Enerji Başkanı olan Jason Light, Plantbased News’e verdiği demeçte, “En yüksek oranda karbon emisyonuna sahip kamu sektörü grubu olarak NHS’nin bu kriz ile bağlantılı adımlar atma konusunda yükümlülüğü var. Bu nedenle dünya standartlarında sürdürülebilir bir sağlık sistemi sunmaya kararlıyız. Dünya Günü’nde gerçekleştirdiğimiz etkinlik, güncellenen sürdürülebilirlik çabalarımızın ve gündemimizin sadece başlangıcı,” dedi.

Southampton Üniversite Hastanesi’nin sürdürülebilirlik çabaları hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.

Vegan yemek haktır

Hastaların ve hastane çalışanlarının zulümsüz, sağlıklı ve çevre için sürdürülebilir vegan yemeklere erişimi temel haklardan biridir.

Vegan Derneği olarak, Türkiye’deki kamu ve üniversite hastanelerinde ve özel hastanelerde vegan menülerin çıkarılması ve yaygınlaşması için Türkiye’den ve dünyadan uzman sağlık profesyonellerinin katılımı ve desteğiyle çabalarımızı artırıyor, mücadelemizi sürdürüyoruz. Çok yakında yeni gelişmeleri sizinle paylaşacağız.


Kaynak: Plantbased News

Önceki İçerikBoğa güreşi vahşetine hükümetten teşvik çıkmadı
Sonraki İçerikBolu’daki kızıl geyik avının iptali için de dava açtık

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.