Tastewise tarafından derlenen yeni bir pazar araştırması, bitki bazlı etin ABD menülerinde COVID-19 öncesine kıyasla yüzde 1320 daha fazla yer aldığını gösterdi.⠀

Bitki bazlı gıdalar için perakende pazarının yalnızca ABD’de halihazırda 7 milyar dolar olduğunu belirten rapor, bitki bazlı et ürünlerinin katlanarak artan popülaritesi sebebiyle ABD’de 14 milyar dolarlık fırsat sunduğunu da açıklıyor.

Bugün özellikle California, New York, Florida, Maryland, Ohio ve Oregon gibi eyaletler başta olmak üzere, ABD’deki restoranların yüzde 9,2’si artık menülerinde sebzelerden yapılmış bitki bazlı et sunuyor.

İklim krizine karşı bitkisel beslenme

Raporun en önemli göstergelerinden biri de, hayvancılık ve hayvan tüketiminin iklim kriziyle doğrudan bağlantısı olduğu gerçeğinin tüketici davranışlarında önemli bir değişiklik yarattığını ortaya koyması.

Araştırmaya göre, iklim değişikliğine yönelik endişeler sebebiyle bitki bazlı et yiyenlerin sayısı yılda yüzde 83 oranında artıyor.

Tastewise CEO’su Alon Chen raporda, iklim değişikliğinin yıkıcı boyutlara varan ilerleyişi karşısında pek çok şirketin, üretim çiftliklerinin ve hayvancılık endüstrisinin sebep olduğu karbon ayakizini önemli ölçüde azaltmanın yenilikçi yollarını aradığını belirtiyor: “Bitki bazlı et ürünlerine ayrılan kaynaklardaki bu artış, gerçek ve uygulanabilir çözümler arayan tüketicilerin talepleriyle birleştiğinde, beslenme şeklimizde yerinde bir değişim meydana getiriyor. Daha sağlıklı, daha sürdürülebilir bir yiyecek ve içecek dünyası için sabırsızlanıyoruz. Bunda hepimizin payı var.”

Sömürü içermeyen bitkisel tarifler

Hamburgerden lahmacuna, kokoreçten karnıyarığa kadar sebzelerle her şeyi uygun fiyata yapabiliyoruz. Üstelik yıllardır pazarlardan, marketlerden satın aldığımız aynı sebzelerle.

Bazılarını aşağıda henüz denememiş olanlar için paylaşıyor; daha fazla insanın, hayvanların hamburger etine, kıymaya, kemik parçasına indirgenmediği, ürüne dönüştürülmediği, sömürü içermeyen vegan bir beslenme ve yaşam tarzını benimsemesini umuyoruz.

Anıl Ercan “Vegan Tariflerim” – YouTube
Tokvegan – YouTube
Dünyayı Yedik – YouTube

Kaynak: Plantbased News

Kapak fotoğrafı: Contentedness Cooking

Önceki İçerikİklim zirvesine kritik çağrı: Bitki temelli gıda sistemine geçiş şart
Sonraki İçerikOxford Üniversitesi: Kırmızı et ve işlenmiş “et” kalp hastalıkları riskinde artışla ilişkili

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.