Dünya çapında faaliyet gösteren 50’den fazla sivil toplum kuruluşu, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) öncesinde liderlere çağrı yaparak iklim acil durumuna karşı en etkili çözüm olarak bitki temelli gıda sistemine hızla geçilmesini talep etti. İklim zirvesinde sunulan yemeklerin bitki temelli olmasını da isteyen STK’lar, hayvancılığın ve hayvan kullanımının gezegen üzerindeki yıkıcı etkisinin devletlerce kabul edilmesi çağrısında bulundu.

Bu yıl 1-12 Kasım tarihleri arasında Glasgow’da yapılması planlanan BM İklim Değişikliği Konferansı, diğer adıyla Taraflar Konferansı (COP26), tamamen vegan menü sunacak şekilde planlanabilir. Çünkü hayvan hakları örgütleri uzun süredir etkinlikten “et”, süt, yumurta gibi hayvansalların çıkarılması için liderlere sesleniyordu. Ancak geçtiğimiz haftalarda 50’den fazla STK’nın zirve başkanı milletvekili Alok Sharma’ya gönderdiği mektup küresel ısınmanın etkilerinin azaltılması konusunda dönüm noktası niteliğinde.

STK’lar mektupta, beslenme amaçlı hayvan üretimi ve tüketiminin iklim değişikliği üzerindeki yıkıcı etkisinin zirvede tanınması ve gündem maddesi yapılması için COP26 liderlerine çağrı yaptı.

Farm Sanctuary, World Animal Protection, Animal Equality, Animal Legal Defence Fund, Global Federation of Animal Sanctuaries, The Vegan Society, Humane Society International, ProVeg International, Eurogroup for Animals, Plant Based Health Professionals UK, Veganuary ve RSPCA’in de aralarında bulunduğu 50 STK, dünya liderlerinin Paris İklim Anlaşması uyarınca küresel ısınmayı en aza indirgemek için “et” ve süt tüketiminden vazgeçerek bitkisel beslenmeye geçme taahhüdünde bulunmalarını istedi.

Küresel ısınmaya karşı bitkisel beslenme

Zirve, iklim krizine karşı acil önlemlerin tartışılacağı ve küresel iklim hedeflerini karşılamak için bir araya gelen dünya liderlerinin yer alacağı en önemli organizasyonlardan biri. Bu nedenle zirve başkanına gönderilen mektup küresel sorunlara kolektif ve kökten çözüm geliştirmek açısından önem arz ediyor.

Mektupta “COP26 toplantısında bu acil konu başlıklarına değinmenin, hükümetlerin harekete geçmesine yardımcı olacağı” belirtilirken, bitki temelli gıda sistemine geçişin, “iklim değişikliğiyle mücadele için bir başka etkili seçenek olarak” kullanılabileceği aktarılıyor.

“Bitki temelli gıda üretimi ve tüketimine geçişi desteklemek ve hızlandırmak için, sürdürülebilir bitki temelli tarım sistemleri devlet teşviki almalıdır. Yenilikçi bitki temelli gıda girişimleri desteklenmelidir.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ni (UNFCCC), hayvancılığı iklim değişikliğine sebep olan en büyük faktörlerden biri olarak resmen kabul etmeye ve kamuoyu önünde bu durumu tanımaya çağırıyoruz. Böylece diyalog için daha büyük bir alan açmanızı istiyoruz.”

Hayvancılığın zararları göz ardı ediliyor

Bitki bazlı beslenme iklim değişikliğiyle mücadelede en etkili eylemlerden biri olarak görülüyor. Bu, konuyla ilgili araştırma yapan bilim insanları tarafından da yaygın olarak kabul görmüş durumda.

Fotoğraf: Daniel Acker/Bloomberg Bloomberg Finance LP

Humane Society’den Julie Janovsky “Hayvansal tarımın iklim değişikliği üzerindeki etkileri söz konusu olduğunda, sorumluluk almaktan ya da sonuçlarıyla karşılaşmaktan kaçınmaya devam edemeyiz,” diyor ve devam ediyor: Birçok hükümet ve yerel yönetim, enerji ve ulaştırma sektörlerinin etkilerini azaltmak için harekete geçti, fakat büyük ölçekli, yoğun hayvan tarımının doğa üzerindeki etkisini azaltmak için henüz politikalar benimsemedi.

İklim felaketinden kaçınma konusunda ciddiysek, dünya liderleri bilimsel verileri kabul etmeli. Hayvan yetiştiriciliğinin iklim üzerindeki muazzam etkisini görmezden gelmek artık bir seçenek değil. COP26 İklim Değişikliği Konferansı, dünya liderlerinin harekete geçmesi için hayati bir fırsat sunuyor.”

Oyuncu Alan Cumming’den COP26’ya mektup

İskoçyalı aktör, yazar, film yapımcısı ve aktivist Alan Cumming de, 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) başkanı milletvekili Alok Sharma’ya bir mektup yazdı. Cumming, zirvenin ana hedefi doğrultusunda, menüden “et ve süt ürünlerini” çıkarmaya ve sadece vegan yiyecekler sunmaya davet etti.

“COP26’nın amacı gezegeni korumaksa, hayvansal gıdaların menüde yeri yok,” dedi.

İklimi değil, sistemi değiştir

Paris Anlaşması’nın bir uzantısı olan Bitki Temelli Anlaşma da dahil olmak üzere benzer koalisyonlar, sürdürülebilir gıda üretimi ve tedarikinin iklim krizi çözümlerinde önde gelen konu olması gerektiğine inanıyor ve daha sürdürülebilir bir gıda sistemi ile daha etik ve daha sağlıklı bir gezegen inşa etmeyi hedefliyor.


Kaynak: Plantbased News, Greenqueen.co.uk, HSI, The Beet

Kapak fotoğrafı: Globe photo created by freepik – www.freepik.com

Önceki İçerikBirleşik Krallık köpekbalığı yüzgeci ticaretini yasakladı
Sonraki İçerikMenülerde bitki bazlı et ürünlerinde %1320 artış

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.