Vegan atlet Harvey Lewis, 135 millik (217 km) dayanıklılık yarışında birinci oldu.

Vegan ultra maraton koşucusu Harvey Lewis, bu yılki Badwater 135 yarışında ilk sırayı aldı. Lewis daha önce, atletik performansını ve dayanıklılığını artıran en önemli unsur olarak bitkisel beslenmeyi göstermişti.

Badwater 135, “dünyanın en zorlu koşu yarışı” olarak biliniyor. 135 mil uzunluğundaki (217 km) rota muazzam eğimleriyle ünlü.

Deniz seviyesinden 85 m aşağıda yer alan ve Kuzey Amerika’nın en düşük kotu olan “Ölüm Vadisi” Badwater Basin’den başlayan yarış, 2530 m’de Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en yüksek nokta olan Whitney Portal’da sona eriyor.

Yarış, 4450 m kümülatif dikey tırmanış ve 1859 m kümülatif iniş içeren üç dağ silsilesini kapsıyor.

45 yaşındaki Lewis, bu yıl bitiş çizgisini 25 saat 50 dakika 23 saniyede ve 37 °C sıcaklıkta tamamlayan ilk kişi oldu. Lewis aynı yarışı 10 kez tamamladı, 5’inde podyuma çıktı ve 2014 Badwater yarışında da birincilik elde etti.

Bitki temelli beslenme

Lewis 1996 yılında et yemeyi bıraktı. Daha önce Newton Running‘e verdiği röportajda bitkisel beslenmeye geçmenin sağlığı açısından “olumlu etki yaptığını” anlatmış ve şöyle demişti: “Ultra maraton koşusundaki başarımın çoğunu, tonlarca yemeği yedikten hemen sonra koşmaya başlamamı sağlayan bir mideye borçluyum.”

Cincinnati People‘a verdiği röportajda ise, et ve hayvansal içermeyen beslenme biçiminin, yüzlerce kilometrelik zorlu dayanıklılık yarışlarından hemen sonra bedeninin hızla toparlanmasına yardım ettiğini ve gerekli besinleri içerdiğini söyleyerek şöyle demişti:

“Süt içmiyorum. Tamamen bitki temelli gıdalarla besleniyorum. 24 saat boyunca 259 km’lik bir yarışı tamamladıktan sonra hemen ertesi gün okula koşarak gidebilirim.”

2016’dan bu yana tamamen bitkisel beslenen Lewis, City Beat ile röportajında bitki temelli beslenmenin sindirimine yardımcı olduğunu, vücudundaki yangıyı azalttığını ve kendisine daha fazla enerji verdiğini vurgulamıştı: “Amerika’nın 1 numaralı katilini (hastalıkları) engellemek için bitki bazlı gıdalara daha fazla yönelirsek çok daha iyisini yaparız.”

Vegan koşucular

Artan sayıda sporcu, performansı artırmak için hayvansalları beslenmesinden çıkarıyor.

Vegan Olimpiyat sporcusu David Verburg, artan enerjisini bitkisel beslenmeye borçlu olduğunu söylüyor. Verburg 2016 Olimpiyatları, 2013 ve 2015 Dünya Şampiyonaları ve 2014 Salon Dünya Şampiyonası için 4×400 m bayrak yarışında altın madalya sahibi.

2018’de vegan ultramaraton koşucusu Catra Corbett de John Muir Trail yarışında yeni bir rekor kırdı. 53 yaşındayken, 310 millik (498 km) parkuru kayıtlara geçen en kısa sürede (yaklaşık 7 gün 9 saatte) tamamlamayı başardı.

Ve bu yılın başlarında Avusturyalı Andreas Vojta 5 km’yi 13:48 ile tamamlayarak ulusal bir rekor elde ederek önceki rekoru 6 saniye ile kırdı. Votja üç yıldır vegan.


Kaynak: Plantbased News

Kapak fotoğrafı: Totally Vegan Buzz

Önceki İçerikVegan Yaşama Dair Mitler: “Hayvan yemek yaşam döngüsünün parçası”
Sonraki İçerikYağmur ormanlarındaki sesleri dünyanın her yerinden duymak artık mümkün

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.