Hayvansal besinler ile kanser arasındaki bağlantıyı biliyor musunuz?

Beslenme ve sağlık alanındaki bilimsel çalışmaları temel alarak güncel bulguları kamuoyuyla paylaşan ve Dr. Michael Greger tarafından kurulan Nutrition Facts, “Yumurta Tüketimi ve Kanser Riski” adlı bilimsel çalışmaya atıfta bulunarak günde yarım yumurta veya daha fazlasını yemenin, zehirli kirletici atık dioksine maruz kalma sebebiyle hangi kanser türlerine yakalanma olasılığını ne kadar artırdığını ortaya koyuyor.

“İnsanların yağ dokularında ve insanlar tarafından ‘gıda’ olarak tüketilen hayvanlarda biriken dioksin, atmosfere salınan zehirli bir kirletici atıktır. Dioksin benzeri bileşiklere en çok, hayvan ve hayvansalların besin olarak tüketilmesi yoluyla maruz kalındığı düşünülmektedir. 

Geçen yıl yayımlanan ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) verilerini göz önünde bulundurarak hangi hayvansallarda daha fazla toksik atık olduğunu biliyor musunuz?

‘Zehirli atık’ ve ‘beslenme’ sözcüklerini bir arada duyduğunuzda ilk düşünmemiz gereken balıktır. Dioksin seviyesi açısından açık arayla en kötü durumda olan balıklardır. Balığı, yumurta ve peynir takip eder. 

Bilgi: Nutrition Facts, Tasarım: What The Health

Bu yüzden dikkatli olmalıyız. Örneğin; emziriyorsanız, balık tüketimini sonlandırarak bebeğin dioksine maruz kalmasını azaltabilirsiniz. Ancak o balığı, hayvansal süt ürünlerindeki dioksinler gibi kimyasallar içeren başka bir gıda grubuyla değiştirirseniz, o zaman bebeğinize yine bir iyilik yapmıyor olabilirsiniz. Artık yumurtanın süt ürünlerinden üç kat daha fazla dioksion seviyesine sahip olduğunu biliyoruz.

Bu durum, günde sadece yarım veya daha fazla yumurta tüketmenin ağız kanseri, boğaz kanseri, yemek borusu kanseri ve gırtlak kanserine yakalanma olasılığını yaklaşık iki kat artırdığını bulan ‘Yumurta Tüketimi ve Kanser Riski’ adlı çalışmanın bulgularını açıklayabilir. 

Araştırma aynı zamanda kolon kanserine yakalanma olasılığının üç kat, rektum kanseri ve akciğer kanserine yakalanma olasılığının yaklaşık iki kat ve göğüs kanserine yakalanma olasılığının da üç kat olduğunu buldu. Çalışmaya göre günde sadece yarım veya daha fazla yumurta yemek, ek olarak prostat kanseri, mesane kanseri ve tüm kanserlerin toplam olasılığını yaklaşık iki kat artırıyor. Kaynak


Hayvan bedenlerini ve beden salgılarını tüketmenin kanser başta olmak üzere ciddi sağlık sorunlarıyla bağlantısı hakkında daha fazla bilimsel çalışma için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Aynı zamanda bitkisel beslenmenin sağlığı ne denli olumlu yönde etkilediğini bilimsel veriler ve dünya çapından tıp doktorlarıyla yapılan röportajlar ile aktaran, hayvancılık ve sağlık sektörlerinde insan hayatıyla oynayan milyar dolarlık gıda ve ilaç devlerinin perde arkasını anlatan What The Health belgesini de mutlaka izlemenizi tavsiye ederiz.

Önceki İçerikVegan olunca kahvaltı bir başka güzel
Sonraki İçerikYunanistan’da hayvana şiddete ağırlaştırılan yeni cezalar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.