Hayvan deneylerinden konuşmaya başlamışken, gerçek Ralph’le ve dostlarıyla tanışmaya, acılarını görmeye hazır mısınız? 

Türkiye dahil tüm dünyada ses getiren Save Ralph adlı kısa animasyon film, kozmetik sektörüne odaklanarak hayvan deneylerinin ardındaki gerçekleri en yumuşatılmış haliyle aktarırken, Cruelty Free International tarafından paylaşılan yeni bir video, ister kozmetik, ister kimya ve ilaç olsun, farklı sektörlere hizmet eden deney laboratuvarlarında hayvanların maruz bırakıldığı şiddeti bir kez daha ortaya koydu.

İspanya’nın Madrid şehrinde sözleşmeli bir deney merkezi olan Vivotecnia’da çalışan bir meşru ihbarcı, yaptığı gizli çekimlerle bir kez daha kapalı kapılar ardında hayvanlara uygulanan zulmü gözler önüne serdi. Kozmetik, kimya ve tarım kimyasalları sektörleri için ürün güvenliği deneyleri yapan Vivotecnia’da maymun, domuz, köpek, tavşan, fare ve sıçanlara yapılan işkence sekiz dakikalık bir video ile Cruelty Free International’ın (CFI) YouTube hesabında yayımlandı.

CFI’nın yaptığı suç duyurusunun ardından Vivotecnia’daki hayvan deneyleri dahil olmak üzere tüm faaliyetler askıya alındı; ancak tesis halen kapatılmadı ve hayvanlar henüz kurtarılmadı.

Bu nedenle CFI, Instagram hesabından yaptığı güncellemede Vivotecnia’nın kapatılıp ruhsatının iptal edilmesi için açılan imza kampanyasına destek beklediklerini duyurdu.

Cruelty Free International Bilim ve Ruhsatlandırma İşleri Direktörü Dr. Katy Taylor “Bu görüntü, hayvanlar üzerinde yapılan toksisite deneylerinin karanlık yüzünü bir kez daha gün ışığına çıkarıyor,” dedi. Şimdiden imza sayısı 500 bini geçen kampanya, aynı zamanda tüm toksisite testlerinin Avrupa Birliği tarafından acil olarak gözden geçirilmesini ve hayvan testlerini sona erdirmek için bir eylem planı talep ediyor. Bu bağlantıya tıklayarak imza kampanyasına destek olabilirsiniz.

Uyarı: Video tetikleyici ve üzücü şiddet görüntüleri içeriyor. Videoya 18 yaş üstü sınırlaması getirildiğinden yalnızca YouTube üzerinden izlenebiliyor. Fotoğraf üzerine tıklayıp Cruelty Free International’ın YouTube hesabından hayvan deneylerinin gizlenen yüzünü görebilirsiniz.

Videoda kaydedildiği üzere deney merkezinde:

  • Hayvanlar çalışanlar tarafından tokatlanıyor, sallanıyor, sarsılıyor; kasıtlı olarak kötü muameleye maruz bırakılıyor.
  • Çığlık çığlığa acı içinde çırpınan hayvanların bedenlerine yazılar yazılıp resimler çiziliyor; küfür ve esprilerle hayvanlarla alay ediliyor.
  • Anestezi olmaksızın ve yetersiz anestezi ile daha fazla acıya ve ölüme neden olan korkunç teknikler ve uygulamalar yapılıyor.
  • Hayvanlar kendi türünden başka bireylerin gözü önünde eziyet görüyor ve öldürülüyor; bilinçli olarak ıstırap verecek veya felce neden olacak şekilde çalışanlar tarafından zapt ediliyor.

Toksisite testleri

Toksisite testi, “insanlar için güvenli” dozun ne olabileceğini ölçmek amacıyla, bir kimyasalın veya ilacın ne kadarının ciddi zarara yol açabileceğini görmek için hayvanlara ağız, cilt ve solunum yoluyla zorla dozlama yapılmasını içerir. Kusma, iç kanama, solunum sıkıntısı, ateş, kilo kaybı, uyuşukluk, cilt ve denge sorunları, organ yetmezliği ve hatta ölüm gibi son derece şiddetli olabilen toksik etkileri ölçmek için hayvanlara artan miktarlarda madde enjekte edilir veya hayvanlar bu maddeyi yutmaya veya teneffüs etmeye zorlanır. Anestezik veya ağrı kesici verilmediği vakalar gözlemlenmiştir.

Her hayvan türü genellikle aynı maddeye farklı tepki verdiğinden ve insanlardaki reaksiyon tamamen farklı olabileceğinden, deneylerin insanlar için güvenilirliği ve etkinliği de sorgulanıyor. The Guardian gazetesine konuşan ve Barcelona Biyomedikal Araştırma Merkezi’nde çalışan veteriner hekim Joan Antoni Fernández Blanco da başka bir soruna vurgu yaparak “Bir hayvanın fizyolojisi stres nedeniyle değiştiğinde, o hayvan üzerinde toplanan herhangi bir test verisi esasen güvenilmezdir” diyor.

Hayvanları alay konusu yapan çalışanlar

Videoda fiziksel ve psikolojik şiddet gören hayvanlarla alay edildiği de görülüyor. Örneğin;

  • Üst düzey bir personel, maymun masaya bağlanmışken ve kanı alınırken hayvanın genital organına bir yüz çiziyor ve bu durumla eğleniyor.
  • Yine bir çalışan, anestezi uygulanmamış, bilinci tamamen açık farelerin gözlerinden kan çekiyor.
  • Köpek, sıçan ve fareler dozlama yapılmadan önce enselerinden ve kuyruklarından tutularak sersemletmek ve boyun eğdirmek için sallanıp sarsılıyor; hayvanların bedenleri ve organları anestezi olmaksızın kesiliyor.
  • Stres içindeki hayvanlara kaygılarını azaltmak için hiçbir sedasyon sağlanmıyor.
  • Maymunlara tokat atılıyor, köpekler baş aşağı asılıyor, tavşanlar ciddi omurilik yaralanmaları yaşıyor, sıçan yavrularının kafaları henüz canlıyken türdeşlerinin gözü önünde makasla kesiliyor.

Kağıt üzerinde farklı, laboratuvarda farklı

Delil olarak sunulan bu video, deney laboratuvarlarında tutsak edilen hayvanların gerçeğiyle deney merkezlerinin kamuoyuna yansıttığı söylemler arasındaki uçurumu bir kez daha ortaya koyuyor.

Vivotecnia deney merkezi web sitesinde şöyle yazıyor: “Araştırma amacıyla kullanılan hayvanların refahı Vivotecnia için son derece önemlidir. Eğitim dahil her türlü bilimsel ve araştırma amaçlı kullanılan hayvanların korunmasına ilişkin mevcut mevzuata sıkı bir şekilde uyulması da önemsenmektedir. Amacımız, hayvan refahında en yüksek standartları elde etmektir. Yalnızca hayvanlara yönelik ahlaki sorumluluğumuz açısından değil, aynı zamanda uygun hayvan refahı uygulamaları olmadan araştırma mükemmelliğine ulaşamayacağımıza inandığımız için. Hayvanlarla yaptığımız deneyler yasal standartlar dahilindedir ve alternatif yöntemlerin kullanımını, kullanılan hayvan sayısının azaltılmasını ve uygulanan deney protokollerinin iyileştirilmesini teşvik eden Hayvan Deneyleri Etik Komitesi tarafından değerlendirilir. Hayvan kullanımını gerektiren bir araştırma projesi, uygun ve gerekli etik değerlendirmesi ve yetkili makamlardan nihai izin alınmadan başlayamaz. Tüm Vivotecnia çalışma prosedürleri, AB Direktifi (2010/63 / UE) ve İspanyol Yönetmeliği (RD 53/2013) ile uyumludur.

İspanya ve AB hukukunun sistematik ihlali

Hayvanlara yapılanlar etik olmadığı gibi mevcut mevzuata da aykırı. CFI, Vivotecnia’nın hayvanların bilimsel prosedürlerde kullanılmasını düzenleyen Avrupa yasalarını ve İspanyol yasalarını, çekimlerin yapıldığı iki yıl boyunca sistematik olarak ihlal ettiğini vurguluyor. Bu ihlaller arasında şunlar var:

  • Bazı personelin hayvanlara karşı acımasız davranışı.
  • Köpeklerin genellikle arkadaşlarından ayrılması; oyuncaksız ya da yataksız bir ortamda, düzenli egzersiz programları olmayacak şekilde bomboş kafeslerde tutulmaları.
  • Domuzların hiçbir fiziksel konfor ve psikolojik zenginleştirme içermeyen kafeslerde tutulup sert zeminde altlı üstlü bölmelerde yatmaya zorlanmaları.
  • Hayvanların boyun, kulak ve kuyruk gibi hassas ve kolay zarar görebilecek bölgelerden uygunsuz şekilde tutulup taşınmaları.
  • Ağızdan sonda ve kan alma gibi prosedürlerde standartların dışında uygulamalar ile hayvanlara daha fazla acı ve stres yaşatmaları.

Hayvan deneyleri yasaklanmalı

Savanta ComRes tarafından Haziran 2020’de yapılan bir ankete göre İspanya’daki yetişkinlerin %71’i, Avrupa Birliği’nin hayvan testlerini sona erdirmek için bir tarih belirlemeye başlaması gerektiğini düşünüyor.

Türkiye’de de hayvan deneylerinin yasaklanıp alternatif bilimsel metotlara geçilmesi, hayvanlar üzerinde deney yapmak istemeyen öğrenciler için etik eğitim hakkının tanınması ve artık deneylerde kullanılmayacak hayvanların yuvalandırılması için savunuculuk çalışmaları sürüyor.

Hayvan deneylerine alternatif, hayvanların kullanılmadığı yenilikçi bilimsel metotları ve bu metotların tıp, veterinerlik gibi alanlarda sunduğu avantajları merak ediyorsanız Deneye Hayır Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Oğuzcan Kınıkoğlu ve InterNICHE Koordinatörü Nick Jukes’un Uluslararası İstanbul Vegfest 2020 etkinliğimizdeki sunumunu dinleyebilir, Deneye Hayır Derneği‘nin web sitesinden daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Önceki İçerikLayka’dan Ham’e Dünya Kozmonotlar Günü ve kaybettiğimiz hayvanlar
Sonraki İçerikEsaretten özgürlüğe

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.