Hayvan deneylerine alternatif metotlar için çalışan Avrupa Birliği Referans Laboratuvarı (EURL ECVAM), antikor üretiminde hayvanların kullanımına son verme konusunda tavsiye raporunu geçtiğimiz aylarda yayınladı.

Bilimsel Danışma Komitesi tarafından onaylanan çalışma sonucunda araştırmacılar, hayvanların kullanılmadığı alternatif yöntemlerin, hayvan temelli geleneksel yöntemler yoluyla üretilen antikorlar ile eşit veya bu antikorlardan daha iyi kalitede benzeşme reaktifleri ürettiğini buldular.

İnsanlar için sağlıklı

Antikorlar araştırma, teşhis, tedavi ve düzenleyici uygulamalar için vazgeçilmez bileşenlerdir. Biyomedikal araştırmalarda rutin olarak gerçekleştirilen birçok temel teknik, bunların kullanımına bağlıdır (Western blot işlemi, immunoenzim testi, akış/akım sitometrisi vb.). Bu rapor, hayvanların kullanılmadığı benzeşme reaktiflerinin bilimsel ve ekonomik faydalarına dair kanıtlar sunuyor.

Hayvanlardan elde edilmiş antikorlarla karşılaştırıldığında, hayvan kaynaklı olmayan antikorların üretilmesi daha kısa sürüyor, daha düşük maliyetli oluyor ve birçok senaryoda daha yüksek kalitede ve daha güvenilir bilimsel sonuçlar ortaya çıkarıyor.

Araştırma teknikleri yeniden tanımlanıyor

Halihazırda hayvanların kullanılmadığı teknolojilerin varlığına rağmen, hayvanlar hala monoklonal ve poliklonal antikorların üretimi için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Rapora göre “EURL ECVAM, hayvanların araştırma, düzenleme, teşhis ve tedavi uygulamaları için antikorların geliştirilmesi ve üretimi amacıyla kullanılmamasını tavsiye ediyor. Avrupa Birliği’nde (AB) 2010/63 /AB Direktifinin hükümlerine riayet edilmeli ve AB ülkeleri artık sağlam, meşru bilimsel gerekçelerin bulunmadığı hayvan bağışıklama yöntemiyle antikorların geliştirilmesine ve üretilmesine izin vermemelidir.”

Bu, her yıl bir milyondan fazla hayvanın kullanıldığı antikor üretiminde hayvanların ikame edilmesine yönelik büyük bir adımdır.

Raporun tamamını okumak için bu bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.


Kaynak: Sorumlu Tıp Doktorları Komitesi (PCRM), 15 Mayıs 2020

Çeviri: Elifnur Polat, Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi, TVD gönüllüsü

Kapak fotoğrafı: Jo-Anne McArthur , We Animals Media

Önceki İçerikVegan yemek tarifleri: Dolgulu patates köftesi
Sonraki İçerikBalıklar hakkında büyük olasılıkla bilmediğiniz 10 inanılmaz şey

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.