Sığırlar, domuzlar, tavuklar, hindiler ve daha pek çok hayvan, üretim çiftliklerinde ve mezbahalarda her gün toplu halde ve seri bir şekilde öldürülüyor. Beden parçaları ve çıktıları işlenip paketlenip dünyanın dört bir yanına “gıda ürünü” olarak pazarlanmak üzere dağıtılıyor. Bu tesislerde toplu öldürme yöntemi olarak da genellikle karbondioksitle boğma kullanılıyor. 

Peki, hayvancılık endüstrisi hissedebilen bu duyarlı canlılara halihazırda akıl almaz işkenceler uygularken, pandemi sürecinde “pazar değeri kalmayan” hayvanlara tesislerde yapılan ek zulümlerden haberdar mıyız?

Bildiğimiz tek şey yöntemin farklı, sonucun aynı olduğu: Hayvanlar yine zorla ölüme sürükleniyor. Sadece daha fazla ve daha uzun süreli acı çekerek… 

DxE’nin gizli kayıtları ve ALDF koalisyonunun güncel girişimleri, acımasızlığın sınırsızlığını gözler önüne seriyor.

Farm Sanctuary, Mercy for Animals, Woodstock Sanctuary, World Animal Protection ve Animal Legal Defense Fund’ın (ALDF) da aralarında bulunduğu bir koalisyon 25 Ağustos’ta ABD Tarım Bakanlığı’na ivedi bir dilekçeyle başvurarak, özellikle pandemi sürecinde hayvan üretim çiftliklerinde yaygın olarak uygulanan ve “nüfus azaltımı” adı verilen toplu katliam yöntemlerine aktarılan COVID-19 yardım fon ve kaynakları ile her türlü destek mekanizmalarının durdurulmasını istedi. Toplu öldürme emri veya izni veren mezbaha, toplayıcı, işleyici ve dağıtıcıların kullandığı bu yöntemlerden ikisi, su bazlı köpükle hayvanların üzerini kaplama ve havalandırma sistemlerini kapatarak hayvanları nefessiz bırakma. 

Havalandırma sistemlerinin devreden çıkarılması ve hiçbir boşluk kalmayacak şekilde havalandırma deliklerinin kapatılması, hayvanların kalabalık olarak tutulduğu alanlarda, artan sıcaklık ve nemle birlikte adeta haşlanarak havasızlıktan ölmelerine neden oluyor. Bu yöntemle acı içinde ölüm birkaç saat sürebiliyor. Bazı yerlerde süreci hızlandırmak için hayvanların alıkonduğu ahırlara buhar pompalanıyor.

Hayvancılık endüstrisince ağırlıklı olarak tavuk ve hindilerin toplu halde katledilmesinde kullanılan su bazlı köpük yönteminde ise tıraş köpüğü kıvamındaki dev köpük kütleleri hayvanların üzerini tamamen kaplayacak şekilde içeri yığılıyor. Binlerce hayvanın korku içinde boğularak ölmesi, bu yöntemle 15 dakikayı buluyor.

DxE gizli video ve ses kayıtları

Direct Action Everywhere (DxE) tarafından temin edilen bir video, Iowa’nın en büyük domuz üretim tesisi olan Select Farms’ın Nisan ayı sonunda havalandırma sistemlerini kapatarak toplu katliam yaptığını ortaya çıkarmıştı.

Videoda, bir süre sonra ölüme yenik düşen domuzların hayatını kaybetmeden önce ıstırap halindeyken attığı çığlıklar duyuluyor (Uyarı: Bağlantıdaki yaklaşık 2,5 saatlik ses kaydı pek çok kişi için üzücü ve tetikleyici olabilir). DxE kayıtları aynı zamanda, az sayıda dahi olsa bazı domuzların bu uygulama sonrası hayatta kalabildiğini, fakat ertesi gün kontrol amaçlı tesise gelen eli silahlı çalışanların en ufak bir yaşam belirtisini ortadan kaldırarak hayatta kalmayı başaran domuzları da ateşli silahlarla vurduklarını gösteriyor. Ardından hayvanlar buldozerlerle tesisten çıkarılıyor.

ABD’nin dördüncü büyük domuz üretim tesisi olan Iowa Select Farms, pastoral stok fotoğraflarla dünyaya kendini etik ve hayvan dostu bir şirket olarak tanıtıyor. 

Dikkat (hassas içerik): Video üzücü ve tetikleyici şiddet görüntüleri içeriyor.
Kaynak: The Intercept & DxE

Zincirleme etki

COVID-19 pandemisi ABD’de binlerce mezbaha çalışanının hastalığa yakalanarak işi bırakmasına neden oldu. Bu da mezbahaların belirli aralıklarla kapanmasına ve tesislerin öldürülen hayvanları “işleme” kapasitelerini büyük oranda azaltmalarına yol açtı.

Fabrika çiftliklerindeki hayvanlar ise zincirleme bir etki olarak şirketler ve tesis sahiplerine göre “fazlalık” olarak görülmeye, tesislerde “sıkışıklık” yaratmaya ve hayatta kaldıkları her geçen gün “maddi yük” olmaya başladı. Hayvancılık sisteminin tüm aşamalarını etkileyen bu “yığılma” ise, salgın sürecinde kolaylıkla gözden çıkarılan bu hayvanların toplu halde bahsedilen yöntemlerle öldürülmelerine neden oluyor.

Çünkü endüstri, hayvanlardan elde edilen kârı en üst seviyede tutmaya çalışırken tedarik zincirinde meydana gelebilecek herhangi bir gecikmeyi kabul etmiyor. “Sıfır stokla üretim ve çalışma” modelini temel alan bu sistem, kesilme kilosuna ulaşan hayvanların halihazırda aktif olan daha az sayıdaki mezbahalarda ölüme gönderilmesini ve çiftliklere yeni getirilen hayvanların da bu hayvanların “tam zamanında” yerine konmasını garanti ediyor. 

Bu sıradışı toplu katliam yöntemlerine karşı ilk adımı attıklarını söyleyen ALDF yöneticilerinden Stephen Wells, pandemi nedeniyle bu yöntemlerle yapılan toplu katliamların devam edebileceğini düşünüyor. Çünkü devlet ve şirket politikaları, mezbahalarda ve hayvan üretim çiftliklerinde çalışanların, kesim sıraları boyunca dip dibe durmalarını ve bu süreçleri hızlandırmalarını zorunlu kılıyor. Bu da virüsün bu ortamlarda daha kolay yayılmasına yol açıyor. Sonuç olarak tesislerin geçici olarak kapanmasının, tedarik zincirindeki aksamaların ve dehşet verici toplu katliamların önümüzdeki aylarda daha da artacağı tahmin ediliyor. 

Iowa’daki resmi devlet yetkililerinin Nisan sonunda ABD yönetimine gönderdikleri uyarı niteliğindeki resmi mektupta, üretim ve işleme tesislerindeki “iş veriminin düşmesi” veya bu tesislerin pandemi sonucu kapatılması nedeniyle, üreticilerin her hafta 700 bin domuzu toplu halde öldürmek zorunda kalabileceği aktarılmıştı. 

Fotoğraf: Jo-Anne McArthur / We Animals Media

Vegan oyuncu Joaquin Phoenix, Temmuz ayında ALDF ile ortak bir çağrı yaparak tanık oldukları ek ihlalleri bildirmeleri için mezbaha ve üretim çiftliklerinde çalışanlara seslenmişti.

Kaynaklar: ALDF, The Intercept, DxE YouTubeVeganNews

Önceki İçerikÇizgileri aşmamızı sağlayan 6 vegan çizer
Sonraki İçerik10 maddede yunus parkları ve katliam koyu Taiji

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.