Jonathan Safran Foer

Bu en zorlu durumun üstesinden gelmeye odaklanmak yerine başka şeylere odaklanmak şu an size yanlış ve olanaksız gibi gelebilir. Çıkardığımız derslerin çektiğimiz acıları anlık olarak azaltmayacak olması, bunları aştıktan sonra onları öğrenmemiz gerekliliğini tartışmak şu an için mantıklı görünebilir. Ancak şu anki zamanı bu kadar acı veren hale getiren savunmasızlık (kırılganlık) bazı tartışmaların neden bekleyemeyeceğinin kanıtıdır.


Aaron S Gross

Ülkeniz sosyal mesafeler uygularken, komşu ülkenizin Covid-19’a on binlerce insan tarafından spor salonlarına göndererek karşılık verdiğini düşünün. Buna ek olarak, virüsün bağışıklık sistemlerini tahrip etmesinin talihsiz bir yan etkisine sahip olsa da vatandaşlarının bu tür olumsuz koşullar altında üretkenliği korumalarına yardımcı olan genetik ve farmasötik müdahaleler başlatıp başlatmadıklarını düşünün. Ve bu distopik vizyonu tamamlamak için, komşularınızın aynı anda doktor sayısını on kat azaltıp azaltmadığını hayal edin. Bu tür eylemler ölüm oranlarını sadece kendi ülkelerinde değil, sizin ülkelrinizde de büyük ölçüde artıracaktır. Patojenler ulusal sınırlara uymaz.

Patojenler de tür sınırlarına ayrıcalık gözetmezler. Grip ve koronavirüsler, uluslararasında akıcı hareket ettikleri gibi, insan ve hayvan popülasyonları arasında da akıcı hareket ederler. Pandemi söz konusu olduğunda, hayvan sağlığı ve insan sağlığı yoktur. Sosyal mesafe yalnızca herkes bunu uyguladığında işe yarar ve buradaki “herkes” hayvanları da içerir.

Bugün yediğimiz et ezici bir şekilde on binlerce kişi tarafından binalara veya kafeslere yerleştirilen genetik olarak aynı, bağışıklığı zayıflamış ve düzenli olarak ilaçlanmış hayvanlardan geliyor- etin nasıl etiketlendiği önemli değil.- Bunu biliyoruz ve çoğumuz aslıda bunun başka türlü olmasını şiddetle tavsiye ediyoruz.

Şu anda bizi tehdit eden koronavirüs türü olan Covid-19’un ortaya çıkışının tam hikayesini henüz bilmiyoruz. Ancak H1N1 (domuz gribi) veya H5N1 (kuş gribi) gibi grip virüslerinden kaynaklanan son salgın virüs tehditleri ile ilgili bir belirsizlik yoktur: bu virüsler tavuk ve domuz fabrikası çiftliklerinde evrimleşti. Genetik analizler, H1N1’in önemli bileşenlerinin Kuzey Amerika domuzlarında dolaşan bir virüsten oluştuğunu göstermiştir. Viral gelişimi Silikon Vadisi ticari kanatlı hayvanlar operasyonlarıdır. Tavuk çiftliklerinde, yalnızca hayvanlarda bulunan bir formdan insanlara zarar veren bir forma dönüşen virüsler bulundu. (bilim insanlarının “antijenik değişim” dediği şey)

Şu anda CDC tarafından H5N1 dahil olmak üzere “özel endişe” olarak tanımlanan 16 yeni influenza virüsünden 11’i H5 veya H7 tipi virüslerden gelir. 2018’de bir grup bilim insanı, “dönüşüm olayları” olarak da adlandırılan 39 antijenik kaymayı analiz etti. Bu özellikle tehlikeli türlerin ortaya çıkmasında kilit rol oynadı. Sonuçları, “bu olayların ikisi hariç tümünün ticari kanatlı hayvan üretim sistemlerinde rapor edildiğini” kanıtlamaktadır.

Askeri liderlerimizin bize neredeyse her teröristin aynı eğitim kampında zaman geçirdiğini söylediklerini ancak hiçbir politikacının eğitim kampının soruşturulmasını istemeyeceğini düşünün. Bu teröristlerin insanlık tarihinde kullanılan veya test edilen silahlardan daha yıkıcı silahlar geliştirdiklerini bildiğimizi düşünün. Pandemi ve çiftçilik söz konusu olduğunda durumumuz budur.

Yüz maskelerinin üretimi konusunda endişeliyiz ancak pandemi üreten çiftliklerle ilgisiz görünüyoruz. Pandemi riskini kendimiz için azaltmak için bakışlarının hayvanların sağlığına dönmesi gerekiyor. Bilim insanlarının Covid-19 için olası bir başlangıç noktası olarak teorize ettikleri yarasalar gibi vahşi hayvan popülasyonları için en iyi çözüm, insan etkileşimini sınırlamak ve düzenlemek gibi görünmektedir. Bu konuda haklı olarak çok şey yazıldı ve bir şekilde politikalar doğru yönde ilerliyor gibi görünüyor. Wuhan’da bulunan hayvan pazarını ziyaret ettikten sonra virüsün muhtemelen bir ara konak aracılığıyla yarasalardan insanlardan geçtiği tespit edildiğinde, Çin 19.000 yaban hayatı yetiştirme operasyonunu kapattı ve vahşi hayvan etinin satışını pazarlarda yasakladı.

Ancak, çiftlik hayvanları söz konusu olduğunda vicdansız şirketlerin politikayı tam olarak yanlış yönde hareket ettirmesine ve kamuoyunun anlaşılmamasına izin verilmiştir. Tüm dünyada şirketler, endüstriyel çiftçiliği teşvik etmek için kamu kaynaklarını kullanan politikalar yaratmayı başardılar. Bir çalışmada halkın, mevcut kırılmış modeli desteklemek ve genişletmek için ezici bir şekilde kullanılan küresel çiftlik sübvansiyonlarında dakikada 1 milyon dolar sağladığını gösteriyor. Fabrika tarımını teşvik eden her 1 milyon dolarlık dakika, aynı zamanda da pandemi riskini arttırıyor.

CDC, ABD’de Covid ölüm oranını % 60’lık bir ölüm oranı olarak bildiriyor. 2017’deki H5N1 ölümlerinin artmasından sonra, virüsün yayılması belirsiz kalan nedenlerden dolayı azaldı. Rahatlamalı mıyız? CDC’nin grip operasyonlarını yirmi yılı aşkın süredir sürdüren Nancy Cox şunları vurguladı: “Hikayenin nasıl biteceğini bilmiyoruz.”

% 1-2’lik bir ölüm oranının etkileri her yerdedir: dünyanın yarısı evde kal emriyle yaşıyor, çocuklar okula gitmiyor, hastanelerdeki hayat kurtarıcı ekipmanlar tükeniyor, kuşaksal bir mali bunalım ile karşı karşıyayız ve birlikte yas tutmamıza izin veren cenaze hizmetleri (haklı olarak) yasaklandı. % 60’lık bir ölüm oranının etkilerini tahmin edebilir miyiz? Bu, mevcut durumumuz üzerinde 30 katlık bir artış anlamına gelecektir. Sıradaki salgın çocukları kurtarmazsa ne olur? H5N1 ile enfekte çocuklar için ölüm oranı %50’ye yaklaşacaktır. Geçen yıl grip geçiren tanıdığınız herkesin yarısının ölmekte olup olmadığını hayal etmeyi deneyin. Çocuklarınız varsa, geçen yıl kaçı grip geçirdi? Kendinizi bunları hayal etmeye zorlayın ve sonra kendinize sorun: bundan kaçınmaya ne kadar değer?

Ne yapabiliriz? Fabrika çiftçiliği ve artan pandemik risk arasındaki bağlantı bilimsel olarak sağlam bir şekilde kurulmuştur, ancak geçmişte bu riskin önlenmesi için siyasi irade ortaya konmadı. Şimdi bu iradeyi inşa etme zamanı. Bu konu hakkında konuşmamız, endişelerimizi arkadaşlarımızla paylaşmamız, bu sorunları çocuklarımıza açıklamamız, yeme alışkanlıklarımızı nasıl değiştireceğimizi merak etmemiz ve fabrika çiftçiliği ile savaşan savunuculuk örgütlerini desteklememiz önemli. Dünyadaki en güçlü endüstriyel kompleksi – fabrika çiftliğini – değiştirmek kolay olmayabilir ama yaşadığımız bu hislerle belki de ilk kez mümkün olabilir.

Pandemiler için en büyük risk faktörüyle nasıl savaşacağımızı biliyoruz. Kendimizi ve ailemizi nasıl daha güvenli hale getireceğimizi biliyoruz. Bizi tedirgin eden belirsizlik bize her şeyin daha iyiye doğru değişebileceğini hatırlatıyor. Neyse ki Covid-19 çocuklarımıza nadiren etki ediyor gibi görünüyor. Eğer çocuklarımıza ölümle işaretlenmiş bu zamanda yeterli bilgelikte etki edersek onlar tarafından da bir dönüm noktası, hesaplaşma zamanı, sessiz kahramanlık olarak hatırlanacak.

Yazarlar:

Jonathan Safran Foer: Yazar. En son kitabı We Are the Weather: Saving the Planet Begins at Breakfast

Aaron S Gross: Farm Forward’ın kurucusu ve San Diego Üniversitesi’nde Doçent

Kaynak: https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/apr/20/factory-farms-pandemic-risk-covid-animal-human-health

Önceki İçerikHayvan Hakları Örgütleri COVID-19 Araştırmalarında Hayvan Kullanılmamasını Desteklemek için Birleşiyor
Sonraki İçerikDöküm Demir tencere ve tavalarda yemek pişirmek, yemeğimize demir ekler mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.