Laboratuvarlardaki Hayvanlar İçin Dünya Haftasında, Yeni Zelanda Anti-Vivisection Derneği (NZAVS), Avustralya, Yeni Zelanda, İngiltere ve ABD’deki destekçileri temsil eden küresel bir Anti-Vivisection organizasyonları koalisyonuna katıldı. Koalisyon üyeleri, COVID-19 aşıları ve araştırmayı hızlandırmak için dünya çapında modern yöntemleri benimseyen etik araştırmacıları desteklemek için birleşiyor.

 “Hayvan testlerinde önemli bir değişimi teşvik etmek için güçlerimizi uluslararası müttefikler ile birleştiriyoruz. İlaçların, aşıların ve tedavilerin insan kullanımı için geliştirilme yöntemini değiştirmemiz gerekiyor. Bu yöntemler, şu anda hayvanların zalim ve geçersiz testlerde kullanılmasını içeriyor.” NZAVS Yönetim Direktörü Tara Jackson

ABD’deki Ulusal Sağlık Enstitüleri, tüm hayvan deneylerinden elde edilen sonuçları beklemeden insan klinik araştırmalarına başlayarak, hayvan “modellerinin” uzun ve güvenilmez doğasını kabul etmek adına önemli bir adım attı.

COVID-19 tedavilerine yönelik benzeri görülmemiş talep, gelecekte benzer pandemilerin önlenmesinin yanı sıra COVID-19 tedavileri ve aşıları için güvenilir, insanlın kullanıldığı tıbbi çalışmalara doğru acil bir geçiş gerektirmektedir.

Kilit kurumlar tarafından yapılan yenilikçi araştırmalar – Epithelix, MatTex Life Science, Immundnz, STEMCELL Technologies, IIVS, Yumab ve InSphero – COVID-19’u incelemek için koalisyon tarafından da teşekkür edilen gerçek boyutlarda üç boyutlu insan solunum dokusu modelleri ve insan karaciğer modellerini içeriyor. Bu araştırmalar COVID-19 ile savaşma umudu ve gelecekteki pandemilere yönelik daha iyi hazırlıklara ilham veriyor.

Hayvan ‘modelini’ reddeden araştırmacılara teşekkür ederek bu küresel eyleme katılın!

Bugün karşılaştığımız gibi küresel bir sağlık krizi döneminde, hızlı ve etkili araştırmalara ihtiyaç duyuluyor. Bu araştırmalar insan eksenli olmalıdır.

Klinik çalışmalara giren ilaçlar, hayvan deneylerinde güvenlik ve etkinlik açısından olumlu sonuçlar göstermesine rağmen bu ilaçların %12’den azı onaylanmıştır.

İnsan hastalıklarını incelemek için epidemiyoloji çalışmalar, bilgisayar tabanlı teknikler, insan hücre ve doku kültürleri, çip üstü organ mikro akışkanları ve daha fazlası gibi hayvan kullanımını gerektirmeyen birçok etik ve etkili araştırma yöntemi mevcuttur.

Kapsamlı hayvan araştırmalarına rağmen, son 20 yılda salgınlara neden olan koronavirüslerin hiçbiri için aşı yoktur. “En iyi” hayvan “modelini” aramak için harcayacak zamanımız yok.

Fareler, gelincikler veya babunlar için bir tedavi bulmamız gerekmiyor. İnsanlar üzerinde araştırma zamanı.

Koronavirus ve Hayvan Deneyleri Hakkında


Dr Andre Menache, Hayvanlara Adalet Projesi Bilim Danışmanı

“Coronavirus salgını, tıbbi araştırma yapma şeklimizi yeniden değerlendirmek için önemli bir fırsat. Bu viral tsunami ile karşı karşıya olan bilim insanları, bu hastalığı laboratuvarda incelemek için bir ‘model’ olarak hizmet edecek hayvan türü bulmak için zaman bulamadılar.

Mevsimsel grip durumunda, doktorlar, semptomların şiddetini ve hastalığın süresini azaltabilen aşılar ve antiviral ilaçlar gibi enfeksiyon oranlarını düşürmenin iyi bilinen yollarına sahiptir. Ancak acil bir durumla karşı karşıya olan araştırmacılar, yeni tedavileri doğrudan hastalar üzerinde test etmeye karar verdi. Bunların test edilmemiş tıbbi ilaçlar değil, diğer hastalıklar için kullanılan ilaçlar veya piyasada bulunan farklı ilaç kombinasyonları olduğu belirtilmelidir.

Bu tür insan deneylerine ‘klinik deneme’ denir. Amacı, etik kurulların onayını ve hastanın bilgilendirilmiş onayını takiben bir tedavinin etkinliğini değerlendirmektir. Klinik bir denemeden önce yeni bir tedavinin toksisitesini ve etkinliğini değerlendirmek için birkaç adım ‘klinik öncesi’ adımdan önce gelir. Bu adımlardan biri hayvan testidir. Bununla birlikte, ABD Gıda ve İlaç İdaresi’ne göre, hayvanlar üzerinde gerekli testleri başarıyla geçen on tıbbi ilaçtan dokuzu, insanları içeren klinik çalışmalarda başarısız olacaktır (etkinlik eksikliği veya hayvanlarda görülmeyen yan etkiler nedeniyle). Bu durum, hayvan testlerine dayanarak % 90 başarısızlık oranını veya % 10 tahmin oranını temsil eder.

COVID-19’a karşı bir tedavi veya aşı arayışına yakından katılan bilim insanlarının, hayvan testlerinin insan reaksiyonlarını tahmin etmede güvenilir olmadığını da fark etmeleri ilginçtir. Bazılarından alıntı yapalım. ABD’de başarılı bir biyoteknoloji şirketi olan Moderna’nın tıbbi direktörü Tal Zaks’a göre: “Bunu bir hayvan modelinde denemenin ve bunu klinik araştırmaya götürmenin kritik yolu olduğunu düşünmüyorum” (1). ABD’de de bulunan Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü (NIAID) Müdürü Barney Graham, standart laboratuvar farelerinin insanlar gibi bu yeni Coronavirüsü yakalamadığını belirtmektedir (2). Son olarak, Ethics & Human Research dergisinin editörü Karen Maschke, hayvan çalışmalarının insanlarda neyin işe yarayacağına dair genellikle zayıf belirtiler verdiğine dikkat çekti (3).

Tabii ki, yeni bir aşı yapmak risksiz değildir. ‘Kişiselleştirilmiş’ ilaç ve aşıların gösterdiği gibi kanıta dayalı teknolojilerin kullanılmasının nedeni budur. Gerçekten de, doktorlar ve araştırmacılar, bu virüsün enfeksiyon riskine eşit olmadığımızı belirtiyorlar. Örneğin çocuklar neden yaşlılara göre çok daha az hassastır? En önemlisi, toplanan klinik bilgiler, geleneksel tedavilere göre daha etkili ve daha az yan etki ile kişiselleştirilmiş tedaviler ve aşılar geliştirmek için en iyi verileri oluşturur.

Bu, 20. yüzyıla ait bir kavram olan ‘hayvan modelinden’ kurtulmak ve çabalarımızı söz konusu türe, yani insanlara odaklamak için altın bir fırsattır. Bir insan hastalığını bir hayvanda yeniden üretmeye çalışmak, bilimin bir sapkınlığı, bulunduğumuz karmaşık sistemin ve organizmamızı oluşturan farklı karmaşık sistemlerin (bağışıklık sistemi gibi) tam bir yanlış anlaşılmasıdır. Her hayvan türü karmaşık bir sistemdir ve bu nedenle bir başkası için örnek olamaz. İnsanlar arasında bile, COVID-19’a duyarlılık açısından çocuklar ve yetişkinler, erkekler ve kadınlar arasında önemli farklılıklar vardır. Gelincikler, maymunlar veya fareler ile deney yapmak yerine, 21. yüzyılın yüksek performanslı teknolojilerine yatırım yapmak daha akıllı ve daha bilimsel olacaktır.

Bir örnek ‘MIMIC’ (Modüler Bağışıklık in vitro Yapısı). İnsan bağışıklık sisteminin in vitro(test tüpü içinde) bir modelidir (4). VaxDesign’ın kurumsal gelişim başkan yardımcısı Michael Rivard, “Bu tür testlerden aldığınız bilgiler, bir fare çalışmasından elde edeceğinizin çok ötesinde,” diyor (5).

Gelişmiş in vitro teknolojiler (MIMIC, ‘bir çip üzerindeki organlar’ ve diğerleri gibi) düzenleyici düzeyde kabul edilebilmek için % 85 ila 90 arasında bir tahmin oranı hedeflerken, ‘hayvan modeli’  FDA’ya göre bu oran sadece% 10’dur. İnsan materyalini kullanan bir in vitro test piline dayanan bir test stratejisi, hayvan testleri yapmaktan çok daha uygun olacaktır. 21. yüzyılın ortaya çıkan hastalıkları karşısında sağlığımızı korumak istiyorsak, biyomedikal araştırmalardaki mevcut paradigmayı değiştirme zamanı. Belki de COVID-19 salgını, eski bilimsel uygulamalarımızdan bazılarını ve onları hala empoze eden eski düzenlemeleri sorgulamamıza yardımcı olacaktır. ”

Hayvan kullanmadan COVID-19’a karşı savaşan bilim insanlarına teşekkür ediyoruz!

Hayvansız, etik ve geçerli modeller kullanan bilim insanları, hepimiz için daha iyi bilimsel bir geleceğe imza atıyor. Teşekkürlerimizi hak ediyorlar.

Bu Harekete Katılmak için Ne Yapabilirsin?

  1. Araştırma kurumlarına desteğinizi gösterin ve dünyanın dört bir yanındaki bilim insanlarını bu sayfadaki formu doldurarak etik araştırma yöntemlerini kullanmaya devam etmeye teşvik edebilirsin.

Etik araştırmaya destek taahhüdünüz derlenecek ve In Vitro Sciences Enstitüsü ve STEMCELL Teknolojileri de dahil olmak üzere hayvan kullanılmayan yöntemleri benimsemiş araştırma kurumlarına gönderilecektir.

  • Zalim deneyler için hayvanları kullanmayan araştırmacılara ve bilim insanlarına mesajınızla birlikte bir fotoğraf (veya video) çekin ve sosyal medyada yayınlayın veya DM / özel mesaj olarak bizimkine gönderin. Önerimiz:  “Hayvan deneylerini reddettiğiniz için teşekkür ederiz. #United4AnimalsInLabs”

Neden hayvanın arkadaşınızı fotoğrafa eklemiyorsunuz? Sosyal medyanızdan paylaşım yapıyorsanız #UnitedforAnimalsinLabs hashtag’ini kullanmayı ve Animal Justice Project’i etiketlemeyi unutmayın.

Aşağıdaki bilim insanlarına teşekkür mektubunu imzalayarak bu harekete destek verebilirsin!

Mektubu imzalamak ve göndermek için tıklayınız

Mektubun Türkçe metni:

Hayvan kullanımı olmadan COVID-19 araştırması yapan araştırmacılara,

Yeni Zelanda Anti-Vivisection Topluluğunun bir destekçisi olarak, COVID-19 araştırmalarını, hayvan kullanımı ve işkencesi olmadan hızlandırmak için modern yöntemleri benimseyen araştırmacılara ve bilim insanlarına yürekten teşekkür etmek için yazıyorum.

Kurumunuz eski ve güvenilir olmayan hayvan modelleri kullanmak yerine insanları içeren araştırma yöntemlerini kullanmaktadır. Bu, bilimsel olarak hayvan temelli araştırmaların zulüm ve düşük başarı oranı nedeniyle en sağlam ve etik seçenektir.

Ulusal Sağlık Enstitüleri yeni ilaçların yaklaşık % 95’inin araştırma ve geliştirme sırasında başarısız olduğunu belirtmektedir.  Amerika’nın Farmasötik Araştırma ve Üreticilerine göre insan klinik çalışmalarına giren araştırma ilaçlarının hayvan çalışmalarında ilerlemiş olmasına rağmen,   yalnızca  % 12’si nihai olarak onaylanmıştır. Ayrıca, hayvan araştırmaları sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl milyarlarca dolar harcıyor.

Kaynakları akıllıca kullandığınız, etik araştırma yöntemlerini kullandığınız ve 21. yüzyılın ilerici araştırmalarıyla ileriye doğru ilerlediğiniz için teşekkür ederiz!

Bu mektubu teslim alacak kurumlar:

Epitel, MatTex Yaşam Bilimleri, Yumab, Immundnz, STEMCELL Teknolojileri, IIVS ve InSphero.

Kaynaklar:

(1) www.statnews.com/2020/03/11/researchers-rush-to-start-moderna-coronavirus-vaccine-trial-without-usual-animal-testing

(2)www.ibtimes.com/coronavirus-update-vaccine-skips-important-animal-testing-phase-straight-human-trials-2941208

(3)www.statnews.com/2020/03/11/researchers-rush-to-start-moderna-coronavirus-vaccine-trial-without-usual-animal-testing

(4)www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19807200

(5)www.fiercepharma.com/vaccines/vaxdesign-offers-an-alternative-to-animal-studies

https://www.scoop.co.nz/stories/WO2004/S00138/animal-rights-organisations-unite-in-support-of-covid-19-research-without-animal-experiments.htmhttps://animaljusticeproject.com/unitedforanimalsinlabs/
Önceki İçerikHayvansal Süt Lobisine Amerika’da Büyük Darbe
Sonraki İçerikUyanma Zamanı:Fabrika çiftlikleri pandemi için üreme alanları oluşturuyor!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.