İnsanlık, ekosistemin üstünde inşa ettiği varlığının bir anda nasıl yerle bir olabildiğinin gerçeği ve çaresizliği ile bir kez daha yüzleşiyor. Doğanın tek bir hamlesiyle mat edilmiş olmak, bugüne dek inandığımız mutlak muktedirliğimizin yerle bir oluşunun belki de en büyük kanıtı.

Yeni koronavirüs, SARS-CoV-2’nin neden olduğu ölümcül hastalık olan COVID-19, ciddi akut solunum sendromu (SARS) ve Orta Doğu solunum sendromu (MERS) gibi koronavirüslerin neden olduğu diğer hastalıklara benzerliği ile dikkat çekti – her üç hastalık da hayvanlardan insanlara bulaşıyor.

Pis fabrika çiftlikleri, mezbahalar ve *et pazarları, ölümcül hastalıklar için üreme alanı sağlayarak gezegendeki herkesin sağlığını tehdit ediyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, insanlarda bilinen bulaşıcı hastalıkların % 60’ının hayvanlardan bulaştığını belirtiyor.

Peki Coronovirüsün kaynağı neydi?

Koronavirüs pandemisinin 2019’un sonlarında Çin’in Wuhan şehrinde bulunan bir hayvan pazarından kaynaklandığı düşünülüyor.

The Guardian’a göre, “enfekte olan ilk insanların çoğu, Çin şehrinin merkezindeki Huanan deniz ürünleri toptancı pazarında çalıştı ya da oradan sık sık alışveriş yaptı. Yeni ve rahatsız edici virüsler genellikle hayvan konakçılarından kaynaklanır.  Ebola ve grip buna örnektir. ”

Salgına yanıt olarak Çin, neredeyse 20.000 yaban hayatı çiftliğinin kapanmasına neden olan vahşi hayvan *eti ticaretini durdurdu ve tüketimini yasakladı.  Ayrıca Vietnam yasadışı vahşi yaşam ticaretini ve vahşi hayvan *eti tüketimini yasaklamak için adımlar atmaya başladı.

Hayvanları sömürerek kendimize bulaştırdığımız Koronavirüs COVID-19 virüsü onu en korkutucu zoonotik hastalıklardan biri yapan bulaşıcılık ve ölümcüllük kombinasyonuna sahiptir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), COVID-19’un ölüm oranının% 3.4 olduğunu tahmin ederken, Harvard Halk Sağlığı Okulu’ndan Dr. Marc Lipsitch, bir yıl içerisinde dünya nüfusunun% 40 ila% 70’inin COVID-19 ile enfekte olabileceğini tahmin ediyor .Bu tahminler geçerliyse, bu yıl 106M-186M ek ölümler gerçekleşecek demektir. COVID-19’dan önce, dünya ölüm oranı her yıl yaklaşık 60 milyondu.

COVID-19’un ölüm oranı, diyabet ve kalp hastalığı gibi altta yatan risk faktörlerine sahip yetişkinler arasında en yüksektir.

Diyabet ve kalp hastalığını, hayvan yemeyi bırakıp bitki bazlı Vegan diyeti bir bütün olarak benimsediğimiz takdirde hafifletilebilir ve hatta tersine çevrilebiliriz.

Peki hayvanları yemek başka hastalıklara neden oluyor mu?

 ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, “İnsanları etkileyen ve son zamanlarda ortaya çıkan bulaşıcı hastalıkların yaklaşık yüzde 75’i hayvanlar arasında salgın bir hastalık olarak başladı.”

 Domuzlarla bağlantılı domuz gribi dünya çapında binlerce insanı öldürdü.  Ve kuş gribi (avian gribi) kalabalık bir tavuk çiftliğine kolayca yayılabilen bir hastalıktır.  En az 144 farklı kuş gribi türü vardır.  H5N1 çeşidi çoğu kuşu öldürür ve insanlar için ölümcüldür, bu gribe yakalananların yaklaşık% 60’ını öldürür.

Antibiyotik ve ilaçlara dirençli bakterilerin ortaya çıkmasında *et endüstrisinin rolü nedir?

 Virüsler için üreme alanı oluşturmanın yanı sıra, çiftliklerdeki kalabalık, pis koşullar bakterilerin hızla yayılmasını sağlar.  Çiftçiler, günümüzdeki çiftliklerde hastalıkları en aza indirgemek veya hayvanların olması gerektiğinden daha büyük ve daha fazla *ete sahip olması için antibiyotiklerle birlikte hayvanları besliyorlar.  Çiftliklerdeki hayvanların her yıl tüm insanlardan daha fazla antibiyotik tükettiğini biliyor muydunuz?

Bakteriler, antibiyotiklerin hayvanlar üzerinde aşırı kullanımın bir sonucu olarak insanlarda antibiyotiklere dirençli hale gelir.  Bu, yeni, agresif patojenler olan “superbugların” ortaya çıkmasına katkıda bulunuyor.  Şimdi, hayvanları çiftliklerde canlı tutmak için kullanılan ilaçlar insanları hasta ediyor.

Hala hayvanları kullanmayı bırakmanın zamanı gelmedi mi?

Birçok nedenden ötürü hayvanları tüketim malzemesi olarak görmekten vazgeçmelisiniz!

  • Hayvanlara zulüm
  • Et, yumurta ve süt endüstrilerinin gezegene verdiği zarar
  • Kalp hastalığı, diyabet, kanser ve diğer rahatsızlıklara yakalanma riski
  • Coli ve salmonella gibi gıda kaynaklı patojenlere yakalanma riski
  • İnsanlarda ilaclara ve antibiyotiklere karşı dirençli bakteri ve mantarlarin çıkmasına ve ayrıca antibiyotik direncinin ortaya çıkmasına katkıda bulunan, yenilmesi için yetiştirilen hayvanlara verilen antibiyotikler.

Gezegen, hayvanlar ve toplum sağlığımız buna bağlı.

Kaynaklar: Climatehealers.org, PETA

(*)Hayvan bedeni

Önceki İçerikVegan Ürünlerin Piyasa Değerinin 2026 Yılında 200 Trilyon TL’yi Aşması Bekleniyor
Sonraki İçerikMedya Neden “Vegan Bebek Sağlıksızdır” Algısı Oluşturuyor?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.